Mori de vânt şi hidrocentrale pe Valea Tarcăului

 
Cea mai mare comună din judeţul Neamţ, Tarcău, este pe cale să devină un centru reprezentativ pentru producerea energiei electrice din surse nepoluante. Aceasta întrucât două companii, una cu capital italian şi alta românească intenţionează să amplaseze pe raza comunei un parc eolian dar şi o serie de minihidrocentrale pe cursul râului Tarcău.
 
"Reprezentanţii societăţii «Elsid» SA din judeţul Dâmboviţa ne-au prezentat intenţia lor de a investi în montarea unor minihidrocentrale pe râul Tarcău. În acest sens, au spus că trebuie să identifice zonele cu cele mai bune căderi de ape şi denivelări, de unde să înceapă captarea debitului râului. Întrucât aceste facilităţi se montează pe cursul de apă, aprobările şi demersurile cele mai importante trebuie făcute la Direcţia Apele Române şi mai puţin la Consiliul Local Tarcău", a declarat Gheorghe Juncu, secretarul comunei Tarcău.
 
La ora actuală SC "Elsid" SA, fosta întreprindere de stat din Titu producătoare de electrozi din grafit şi privatizată în 2002, se află la stadiul de solicitare a certificatului de urbanism. Acesta reprezintă doar primul pas pentru obţinerea aprobărilor şi avizelor necesare amplasării minihidrocentralelor cu captare parţială a debitului râului Tarcău şi transport prin conducte subterane.
 
"Deocamdată nu s-a purtat nici o discuţie în ceea ce priveşte oferirea de avantaje în contrapartidă pentru găzduirea hidrocentralelor pe raza comunei noastre. În situaţia în care malurile identificate ca fiind cele mai potrivite pentru amplasarea facilităţilor de producere a energiei electrice aparţin unor persoane fizice, atunci negocierea se va purta cu acestea. În cazul în care investiţia va necesita şi amplasament pe domeniul public, atunci se va pune problema concesionării respectivelor maluri de râu", ne-a mai spus Juncu. În această situaţie, Primăria Tarcău va putea percepe o redevenţă precum şi alte facilităţi suplimentare, cum ar fi cote din profit sau furnizarea de energie electrică pentru comunitatea locală.
 
Primăria Tarcău concesionează teren pentru dezvoltarea unui parc eolian
 
Ideea pentru celălalt proiect ce vizează producerea de energie electrică din puterea vântului a venit în urma unei scrisori de intenţii transmisă Primăriei Tarcău de către SC "Eolo Energy Company" SRL. Aceasta din urmă este o companie româno-italiană, producătoare de energie eoliană şi biogaz, filiala din România fiind administrată de Bruno Battisti.
 

"Cei de la «Eolo» ne-au transmis, într-adevăr, o scrisoare de intenţie prin care şi-au declarat disponibilitatea de a prospecta posibilitatea instalării de anemometre pe raza comunei care să le indice în ce măsură ar fi potrivită zona noastră pentru un câmp de centrale eoliene", ne-a mărturist secretarul comunei Tarcău.
 
Acesta a recunoscut faptul că reprezentanţii companiei italiene au promis ca în schimbul concesionării terenului necesar să ofere energie electrică pentru toate instituţiile Consiliului Local, dar şi pentru iluminatul domeniului public.
 
Pornind de la această promisiune, Consiliul Local al comunei Tarcău a lansat o licitaţie publică de concesionare a unui teren pentru instalarea aparatelor de măsurare a puterii vântului. Anunţul a fost publicat în Monitorul Oficial, din data de 13 martie 2008, iar licitaţia va avea loc pe 4 aprilie, la orele 10.00, la sediul Primăriei Tarcău.
 
Reprezentanţii comunităţii locale se jură că licitaţia "nu este dedicată firmei «Eolo», ci este deschisă oricărei societăţi care ar dori să investească într-un câmp de centrale eoliene". Terenul scos la concesionare, prin hotărâre a Consiliului Local are o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi (mp), împărţiţi în două loturi a câte 500 mp fiecare şi este destinat exclusiv amplasării unor anemometre şi a instalaţiilor aferente pentru cercetarea posibilităţii înfiinţării unui parc eolian pe raza comunei.
 
Instalaţiile respective vor măsura caracteristicile vântului timp de un an. Dacă rezultatele se vor înscrie în parametri satisfăcători, atunci se va trece la realizarea câmpurilor propriu-zise de centrale eoliene, compuse din 12 generatoare a câte 2 MW fiecare.
 
"În caietul de sarcini se specifică doar faptul ca ofertanţii să demonstreze prin statului societăţii că au ca şi obiect de activitate producerea de energie eoliană. Aştepăm să primim oferte din partea mai multor producători, iar cea mai avantajoasă dintre ele va fi declarată câştigătoare", ne-a spus Dumitra Ailincăi, responsabil în cadrul Departamentului Urbanism al Primăriei Tarcău.
 
Documentaţia de atribuire poate fi obţinută de la sediul primăriei contra sumei de 200 RON, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 3 aprilie 2008, orele 10.00.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.