Poli Iaşi, retrogradată din cauza ingineriilor financiare?

– Cum a obţinut Poli licenţa anul trecut, deşi avea datorii la bugetele de stat?
Printr-un artificiu contabil: a "uitat" să depună declaraţiile la Finanţe sau a depus declaraţii false (dublate de nişte documente rectificative, predate abia la sfârşitul anului). Astfel, până la 31.12.2007,  "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA a apărut în evidenţele Finanţelor ca fiind "curată", deşi realitatea era cu totul alta.
 
– FRF ar putea sancţiona echipa ieşeană prin retrogradarea în Divizia B
 
– Nici până la această dată nu au fost operate modificări în structura acţionariatului, ceea ce sugerează că investitorii de marcă anunţaţi de Gheorghe Nichita au aşteptat rezultatul alegerilor pentru Primăria Iaşi
 
– Îl somăm public pe fostul arbitru de Divizia C, Gheorghe Nichita, să precizeze cine a achitat datoriile echipei şi în ce condiţii
 
 
Dincolo de percepţia publicului privind sportul, în general, şi fotbalul, în special, echipa fanion a municipiului Iaşi îşi derulează activitatea ca o societate comercială, numele complet al acestui agent economic fiind SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA.
 
De vreo câţiva ani, în lunile de primăvară se vorbeşte despre datoriile clubului (în special către bugetele de stat) şi despre riscul de a nu primi licenţa pentru sezonul fotbalistic următor. ªi anul acesta, ca şi în anii trecuţi, problema a fost rezolvată în ultimul moment! Şi anul acesta, ca şi în anii trecuţi, nimeni nu spune cine a achitat datoriile echipei de fotbal (a societăţii). Dar oare chiar le-a achitat cineva sau există o metodă de a fraieri federaţia (care acordă licenţa) şi de a fenta, din nou, bugetele de stat?
 
Datoriile, apărute "pe toate gardurile", numai la Finanţe – nu
 
Consultând baza de date a Ministerului de Finanţe, observăm că SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA nu figurează cu obligaţii restante la bugetul de stat în perioada 31 decembrie 2005 – 30 septembrie 2007 (raportările sunt trimestriale, la 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie şi 31 decembrie).
 
În contradicţie cu această situaţie de deplină corectitudine în raport cu bugetele statului, în presa scrisă şi televiziune vuiau ştirile despre datoriile clubului Poli Iaşi. Astfel, la începutul lunii mai 2006, PROSPORT scria: "Formaţia Politehnica Iaşi riscă să fie retrogradată în divizia B, după ce FRF a refuzat să-i acorde licenţa pentru sezonul 2006/2007, din cauza datoriilor de 200.000 de dolari".
 
În anul următor (2007), în luna martie, GARDIANUL relata: "Clubul de fotbal Poli Iaşi, aflat în pericol de a nu primi licenţa pentru sezonul viitor din cauza datoriilor de un milion RON la stat, ar putea scapă de problemele financiare dacă ar fi preluat de SC «Cotnari» SA".
 
Sintetizând, putem spune că toată ţara ştia că Poli Iaşi are datorii impresionate la stat, numai evidenţele Finanţelor precizau că societatea nu are nici un leu de plătit la bugetele de stat!
 
Situaţia reală a ieşit la iveală abia pe 31 decembrie 2007. Dar cine s-o mai sesizeze?
 
Deşi timp de cel puţin doi ani a susţinut sus şi tare că Politehnica Iaşi s-a numărat printre cei mai oneşti contribuabili, Finanţele menţionează că societatea ieşeană înregistra datorii imense la 31 decembrie 2007. Astfel, la acea dată, obligaţiile restante ale SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA erau următoarele:
Bugetul de stat – 1.883.704 RON (adică 18,83 miliarde ROL), din care:
    946.396 RON – TVA
    421.294 RON – impozit pe venit din salarii (stopaj la sursă, pentru cunoscători)
    516.014 RON – dobânzi şi penalităţi de orice fel
Bugetul asigurărilor sociale de stat ("pensii") – 638.635 RON (adică 6,386 miliarde ROL), din care:
    293.966 RON – contribuţii datorate de angajator
    98.174 RON – contribuţii reţinute de la angajaţi (stopaj la sursă)
    246.495 RON – dobânzi şi penalităţi de orice fel
Bugetul asigurărilor pentru şomaj – 76.113 RON, din care:
    31.874 RON – contribuţii datorate de angajator
    12.150 RON – contribuţii reţinute de la angajaţi (stopaj la sursă)
    32.089 RON – dobânzi şi penalităţi de orice fel
Bugetul asigurărilor de sănătate – 273.667 RON, din care:

    93.031 RON – contribuţii datorate de angajator
    78.947 RON – contribuţii reţinute de la angajaţi (stopaj la sursă)
    101.689 RON – dobânzi şi penalităţi de orice fel
 
Rezultă un TOTAL de 2.872.119 RON, care, automat, generează întrebarea: "cum a fost posibil ca în numai un trimestru (de la 30 septembrie 2007, dată la care figura fără datorii, până la 31 decembrie 2007) societatea respectivă să acumuleze atâtea datorii"?
Răspunsul este… simplu: aceste datorii nu sunt aferente unui trimestru, ci unei perioade mult mai lungi, dar nu au fost declarate de societatea datornică.
 
Cât de vechi sunt datoriile?
 
Luând ca bază de calcul impozitul pe veniturile din salarii neachitat, în valoare de 421.294 RON, rezultă un fond de salarii (la care s-a aplicat impozitul respectiv, de 16%) în valoare de peste 26 miliarde ROL. Presupunând că, în 2007, numărul mediu de angajaţi a fost 105 (la fel ca în anul precedent), reiese că fondul de salarii aferent unui singur angajat este de peste 240 milioane ROL.
 
Luând în calcul şi celelalte sume datorate, precum şi valoarea foarte mare a penalităţilor aplicate, expertul contabil consultat de redacţia noastră a apreciat că datoriile societăţii au o vechime de cel puţin un an de zile şi nici într-un caz nu pot fi de numai 3 luni.
 
Şi dacă datoriile sunt atât de vechi, cum a fost posibil ca evidenţele Finanţelor să prezinte o firmă "curată şi uscată"?
 
"Evidenţele Finanţelor se bazează pe declaraţiile depuse de agenţii economici (majoritatea se depun trimestrial). Dacă o firmă nu depune declaraţiile, aşa cum prevede legea, acea firmă va fi amendată atunci când va fi depistată, dar ea figurează ca neavând datorii la stat în perioada în care nu a depus documentele respective", ne-a declarat expertul contabil. Acesta ne-a mai prezentat o situaţie ciudată, care se întâlneşte în minunata economie românească: o firmă care are datorii şi depune declaraţiile legale are şanse mari să-i fie blocate (poprite) conturile, tocmai din cauza acelor datorii. Unei firme care are datorii, dar nu depune declaraţiile, nu i se vor bloca niciodată conturile, deoarece figurează fără datorii!
 
O altă "şmecherie" prin care unele firme evită apariţia în evidenţele datornicilor este cea a "declaraţiilor rectificative", pe care o explică expertul nostru, printr-un exemplu: "La 31 martie, firma are datorii de 500.000 RON. Depune declaraţie, dar nu declară datoriile. La 30 iunie, datoriile au urcat la 800.000 RON. Firma procedează la fel. După trei luni, firma «îşi aminteşte» de datoriile nedeclarate şi depune o «declaraţie rectificativă», adică un fel de document prin care agentul economic îndreaptă greşelile comise anterior (se presupune că aceste greşeli sunt neintenţionate). De obicei, odată cu depunerea declaraţiei rectificative se achită şi datoriile, astfel că firma nu a figurat şi nu va figura cu datorii. Chiar dacă obligaţiile de plată nu au fost declarate la termen, se aplică penalităţile şi majorările aferente, eventual şi o amendă".
 
Ţinând cont de faptul că, până la urmă, agentul economic plăteşte tot ceea ce datora statului, care este motivul pentru care se apelează la astfel de stratageme?
 
La Poli, mişmaşurile contabile sunt "cheia supravieţurii"
 
Unul din motivele pentru care nu se declară datoriile la stat este de evitare a popririi conturilor şi, implicit, a dirijării tuturor plăţilor către bugetele de stat, până la achitarea sumei datorate. Un alt motiv este participarea la licitaţii.
 
Pentru ca o firmă să poată participa la procedurile de achiziţii publice (licitaţii, cereri de oferte) este obligatoriu ca aceasta să nu înregistreze datorii către bugetele de stat.
 
Prin nedepunerea declaraţiilor sau prin depunerea declaraţiilor eronate/false (rectificate ulterior), firma figurează ca neavând datorii şi primeşte de la Finanţe "hârtia" care îi dă dreptul să participe la procedura de achiziţie publică. Astfel, la o licitaţie pot concura firme fără obligaţii restante la bugetele de stat împotriva firmelor care "gem" de datorii, pentru că, din punctul de vedere al Finanţelor, toate sunt "neprihănite". ªi pentru că trebuie să existe şi cireaşa de pe tort, astfel de licitaţii sunt adjudecate de firmele care fentează statul.
 
Şi care e legătura cu Poli Iaşi?
 
Avantajele "strategiei" utilizate de SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA de a nu declara datoriilor la stat:
 
1. Nu i se blochează conturile;
 
2. Poate participa la licitaţii prin care să "mulgă" miliarde de la regiile şi societăţile subordonate Primăriei (de genul celei pe care a vrut CET să o organizeze în martie 2008 – cam târziu s-a trezit CET-ul pentru ca, între timp, "Fotbal Club Politehnica Iaşi" îşi declarase datoriile);
 
3. Primeşte licenţa pentru continuarea activităţii în Liga I.
 
Ţinând cont de valoarea datoriilor la data de 31 decembrie 2007 şi de faptul că acestea au o vechime de cel puţin un an, rezultă că, la data de 31 decembrie 2006, SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA înregistra datorii la bugetele de stat, situaţie care implică neacordarea licenţei de către FRF. Pentru a evita această "dramă", societatea nu a declarat sumele neachitate către stat, iar Finanţele i-au eliberat documentul care atesta lipsa datoriilor.
 
Conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, apariţia datoriilor în evidenţele Finanţelor se datorează unul control efectuat de instituţie, demers survenit ca urmare a unei solicitări în acest sens, formulată de unul dintre potenţialii investitori (din lista lui Nichita), cel mai probabil Iulian Dascălu
 
Nedeclararea datoriilor poate fi considerată un fals prin care Poli Iaşi a prostit FRF pentru a-i acorda licenţa. Iar urmarea ar putea fi dezastruoasă pentru Gheorghe Nichita şi pentru ceilalţi susţinători înrăiţi ai echipei: retrogradarea în  Liga a II-a. Sau poate chiar mai rău.
 
Cine a plătit datoriile anul acesta?
 
Luna trecută, Poli Iaşi a primit licenţa pentru sezonul 2008-2009, ceea ce înseamnă că datorile către stat au fost achitate. Dar cine le-a plătit?
 
Deşi primarul Gheorghe Nichita încearcă, de vreo 6 luni, să acrediteze ideea că echipa de fotbal ar fi fost preluată de câţiva investitori importanţi din urbea noastră, fiind vehiculate numele lui Iulian Dascălu, Bogdan Cihodaru, Viorel Roman sau Constantin Comănescu, la Registrul Comerţului nu  a fost operată nici o modificare.
 
Astfel, la ora actuală acţionari ai societăţii sunt:
¤ SC ITELS SA reprezentată prin GAFENCU ERMIL – 0,0266223%;
¤ SC GRUP XL COMPANY SRL reprezentată prin ORDEK YUKSEL – 0,0266223%;
¤ SC GOLD&PLATIN SRL reprezentată prin HATINOGLU YAVUZ – 0,0266223%;
¤ SC SELECT GRUP SA reprezentată prin BENŢA CONSTANTIN – 0,0299501%;
¤ SC OMEGA IS COMUNICATIONS SRL reprezentată prin POPA MARICEL – 0,0299501%;
¤ TRANZACT INVEST SRL reprezentată prin IVAN CÃTÃLIN – 0,0266223%;
¤ CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI IAªI reprezentat prin CHIRICA MIHAI – 99,8336106%.
 
În ceea ce priveşte administratorii, Registrul Comerţului îi menţionează pe Maricel Popa – preşedinte, Ermil Gafencu – vicepreşedinte, Yuksel Ordek – vicepreşedinte, Constantin Benţa – vicepreşedinte, Eduard Romeo Calotă – vicepreşedinte. În plus, aceeaşi instituţie susţine că mandatul cenzorilor a expirat.
 
În condiţiile în care investitorii fluturaţi de Gheorghe Nichita nu figurează pe lista acţionarilor, este de presupus că plata datoriilor de către unul sau mai mulţi investitori s-a realizat sub formă de împrumut către societate. Acest împrumut trebuie returnat (eventual din drepturile de televizare care vor fi încasate în curând) sau, în cazul nereturnării, ar putea duce la o executare silită a societăţii. Printr-o astfel de procedură se vor putea înstrăina active atractive ale societăţii (dacă există) sau se va putea forţa transferul de proprietate al acţiunilor societăţii către o anumită firmă sau persoană.
 
Cert este faptul că plata datoriilor este lipsită de transparenţă şi cel mai probabil ascunde înţelegeri între Gheorghe Nichita şi "sponsorii" lui.
 
La aceste întrebări, Gheorghe Nichita, ca şi reprezentant al acţionarului (fost) majoritar (Consiliul Local) are obligaţia de a răspunde în cel mai scurt timp, indiferent dacă Poli Iaşi va activa sezonul următor în Liga I sau "în B". Iar dacă va fi retrogradată, meritul este 100% al oamenilor "aleşi" de Gheorghe Nichita în fruntea clubului. "Aleşi" să asigure managementul prin minciuni şi fals…
 
"Performanţe deosebite" în 2005 şi 2006
 
Conform bilanţurilor depuse, SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA a încheiat anul 2006 cu pierderi de 3,78 miliarde ROL, în condiţiile în care veniturile societăţii au totalizat 87 miliarde ROL, iar cheltuielile au urcat la peste 91 miliarde ROL.
 
Deşi evidenţele Finanţelor susţin că, la 31 decembrie 2006, firma nu înregistra obligaţii restante la bugetele de stat, în bilanţ se menţionează că, la aceeaşi dată, datoriile totale se cifrau la 2.124.514 RON (21,2 miliarde ROL), sumă care e greu de crezul că reprezintă doar obligaţii către terţi.
 
În 2005, "performanţele" societăţii au fost şi mai dezastruoase, pierderile cifrându-se la 11,68 miliarde ROL, rezultat al unor venituri de numai 23 miliarde ROL şi cheltuieli de 34,8 miliarde ROL. La data de 31 decembrie 2005, datoriile totalizau 12,6 miliarde ROL.
 
Site-ul Ministerului de Finanţe precizează că "data înregistrării ultimei declaraţii" a SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA este 18 februarie 2008, ceea ce denotă faptul că societatea nu a depus declaraţia/declaraţiile aferente primului trimestru al anului 2008.
 
"Ţepe" cu Bilete la Ordin de aproape 40.000 RON
 
Conform informaţiilor furnizate de Centrala Incidentelor de Plăţi din cadrul BNR, SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA a emis, în perioada mai 2007 – mai 2008, nu mai puţin de 13 Bilete la Ordin fără acoperire, suma totală refuzată la plată ridicându-se la 39.533,77 RON.
 
Faptul că aceste incidente majore de plată au ritmicitate lunară şi au fost consemnate în aceeaşi perioadă a fiecărei luni sugerează că refuzul la plată a fost înregistrat în cazul unui contract de leasing (auto). Surse neoficiale, dar demne de încredere ne-au declarat că "ţeapa" ar fi fost trasă unui dealer Toyota, marcă "de suflet" a lui Maricel Popa, cel care actualmente figurează ca şi preşedinte al clubului!
 
 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.