Producătorii de alimente din Ungaria se pregătesc de boicot

0
 
Reprezentanţii mai multor ramuri alimentare din Ungaria se pregătesc de o largă colaborare, cu scopul ca împreună să oblige marile reţele de magazine comerciale să introducă preţuri mai mari de achiziţie pentru produsele lor. În cazul în care tratativele nu vor duce la rezultate, în august, producătorii de lapte şi produse lactate vor declanşa o serie de proteste, relatează ziarul Nepszabadsag.
 
După modelul crescătorilor de vite din Germania, în august pregătesc un boicot asemănător şi crescătorii de vite din Ungaria. Se pare însă că şi alte ramuri producătoare de alimente doresc să se ralieze protestelor lor, prin acţiuni care să fie îndreptate împotriva reducerii preţurilor de achiziţie de către marile magazine cu ajutorul importului ieftin.
 
Se preconizează ca în scurt timp să înceapă discuţiile în vederea convenirii măsurilor între diferite ramuri de producţie. Reprezentanţii producătorilor de lapte au anunţat în urmă cu o lună că vor organiza proteste în faţa marilor lanţuri comerciale. Ei doresc să obţină ca preţul laptelui, care de la începutul anului în curs a scăzut cu 20 de forinţi la litru, să fie ridicat la preţul normal. Din cauza actualului preţ de achiziţie a laptelui de 80 de forinţi pe litru, acordat de marile magazine de desfacere, o parte însemnată din producătorii de lapte lucrează acum în pierdere, în pofida subvenţiei de 8 forinţi acordată de guvern.
 
Tehnica lanţurilor de supermarketuri este cunoscută: în scopul creşterii vânzărilor, ele scad preţurile aducând mărfuri mai ieftine din import, iar prelucrătorii laptelui din Ungaria cad şi ei în capcana preţurilor şi plătesc mai puţin producătorilor de lapte.
 
„Este nepermis ca 85% din profitul realizat să fie luat de către comercianţi, iar producătorilor să le revină câştiguri doar cu ţârâita”, a declarat revoltat preşedintele Consiliului Laptelui şi Produselor Lactate, Laszlo Kovacs.
 
El a mai subliniat că nu se tem de o competiţie normală şi corectă, nu doresc să obţină prin forţă avantaje, ci pretind doar preţuri meritate şi nu vor permite ca lanţurile comerciale din Ungaria, care se concurează între ele, să distrugă ramura producţiei laptelui şi a produselor lactate din ţară, prin importuri de calitate mult mai slabă.
 
În cadrul discuţiilor s-a mai afirmat că zilele trecute reprezentanţii câtorva întreprinderi prelucrătoare au avut tratative cu reprezentanţii supermarketurilor, dar nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa preţurilor.
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.