Asasinarea disidentului bulgar Gheorghi Markov a va ramâne (probabil) neelucidata

 
Într-una dintre cele mai oribile crime nerezolvate din timpul Razboiului Rece, disidentul bulgar Gheorghi Markov a fost atacat in Londra, la 7 septembrie 1978, fiind intepat cu o umbrela al carei vârf era otravit, si a murit 4 zile mai târziu, informeaza The Washington Times. Bulgaria intentioneaza acum sa incheie cazul – gest ce ar ingreuna investigatiile desfasurate de Marea Britanie si ar lasa fara raspuns speculatiile potrivit carora serviciile bulgare de spionaj au fost cele care au ordonat uciderea lui Markov.
 
Asasinatul l-a redus la tacere pe Gheorghi Markov, care era corespondent al BBC World Service si Radio Europa Libera, denuntând regimul din Bulgaria ca fiind unul dintre cele mai represive regimuri comuniste din lume. Guvernul bulgar se confrunta acum cu critici potrivit carora este refractar la a-si infrunta trecutul totalitar; in acelasi timp, asupra sa se exercita o presiune puternica pentru a lupta impotriva coruptiei.
 
Dupa ce liderii comunisti al Bulgariei au fost inlaturati in anul 1989, in contextul revolutiilor populare ce au avut loc in Europa de Est, tara de la Marea Neagra s-a alaturat NATO in 2004 si Uniunii Europene in 2007. Ea este considerata a doua cea mai corupta natiune din cele 27 ale UE, pe primul loc aflându-se România – potrivit Transparency International. Gheorghi Markov era un romancier si dramaturg care a parasit Bulgaria in anul 1969. El a realizat 137 de transmisiuni saptamânale „Raporturi In Absentia” intre anii si 1975 1978, prin Radio Europa Libera, condamnând regimul din Bulgaria.
 
Scrierile lui au fost interzise in librariile bulgare, iar pâna in anul 1989 numele sau nu a mai fost pomenit de mijloacele mass media. Markov a fost atacat pe podul Waterloo din Londra; in timp ce astepta autobuzul, cineva l-a intepat in picior cu vârful unei umbrele, pe care se afla ricina, o otrava deosebit de puternica ce i-a ajuns in sânge.
 
A murit la 11 septembrie 1978, prefatând cu aproape 3 decenii inainte otravirea cu dioxina a presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko – politician pro-occidental a carui fata a fost desfigurata – si moartea din anul 2006, la Londra, a lui Aleksander Litvinenko, dizident si fost agent secret rus care a fost otravit cu o doza de poloniu radioactiv. Cazul asasinarii lui Markov a fost supranumit „crima cu umbrela” si a stârnit o multitudine de acuzatii. Guvernele occidentale si mass media au invinuit KGB si serviciile secrete bulgare; la rândul lor, bulgarii au afirmat ca CIA a inscenat totul, dupa ce ar fi descoperit ca Markov era agent dublu.
 
Bulgaria a demarat investigatia proprie in anul ce a urmat prabusirii comunismului. Un suspect a fost retinut pentru o scurta perioada de timp, fara a fi insa acuzat, intrucât autoritatile nu au avut „nici o dovada solida” impotriva lui – a declarat Andrei Tvetanov, investigator in cadrul Serviciului National Bulgar pentru Investigatii din Sofia. „Regretabil, criminalul ramâne necunoscut”, a declarat Tvetanov intr-un interviu din 13 august. Lacezar Penev, seful unitatii pentru crime al serviciului bulgar de investigatii, a declarat ca nu exista suficient dovezi pentru a putea fi acuzate in vreun fel autoritatile bulgare.
 
El a repetat acuzatiile anterioare potrivit carora ar fi mai probabil ca asasinatul sa fi fost comis de un inamic al comunistilor bulgari, precum CIA. În Londra, Scotland Yard isi va continua ancheta, având in vedere faptul ca asasinatul a avut loc pe teritoriul Marii Britanii. Detectivii britanici s-au deplasat in Bulgaria in luna mai, a declarat purtatoarea de cuvânt a Scotland Yard, Lucy Inett. La rândul sau, Tvetanov a declarat ca investigatorii britanici se vor intoarce acasa luna aceasta.
 
Ancheta a suferit un regres grav atunci când generalul Vladimir Todorov, ultimul director al serviciilor secrete comuniste, a distrus o serie de documente esentiale legate de acest caz. Generalul a primit o sentinta de 14 luni de inchisoare, iar rezolvarea cazului a fost ingreunata considerabil; afirmatia initiala lansata de Bulgaria – ca Markov se prefacea a fi disident pentru a spiona in favoarea tarii sale – a ramas in picioare.

Loading...

Citește și
loading...

1 Comentariu
  1. CRISTIAN spune

    buna ziua

    destul de tirziu am ajuns pe acest site, dar nu ma pot abtine sa scriu citeva rinduri.Daca ar mai trai batrinul SHERLOCK HOLMES si desigur companionul lui , DR WATSON, NU AR FI DELOC SURPRINSI DE ACESTE FAPTE , si cu meticulozitatea binecunoscuta ar deslusi toate aceste mistere.(agenti de informatii ucisi, FICTIV, sau retrasi din activitate, zona in continuu radioactiva(RUSIA, UCRAINA, samd, care in timp declanseaza organismului, slabire puternica, desfigurari s.a, (am un vecin care a lucrat la rusi si dupa 8 ani i s-a declansat o boala necrutatioare(expunere la radiatiii), DAR sa nu divaghez de la subiectele farA RASPUNS( otraviri, crime si obligatii au mai fost de 6000 de ani curent, asadar toate ‘s old & new is toate( vorba genialului EMINESCU)

    DIN PACATE O TELEVIZIUNE DIN ROMANIA A FACUT PINA SI PORTARUL NATIONALEI geniu ,asa ca nu trebuie mirare despre agenti de informatii retrasi .atit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.