Vinia Iaşi are licenţă pentru „Frâncuşă” şi „Grasa de Cotnari”

 
Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Iaşi susţin că SC Vinia are licenţe de producţie pentru soiurile de vin Frâncuşă şi Grasă de Cotnari.
Constantin Aruştei, directorul DADR Iaşi afirmă că Vinia are atât terenuri în localitatea Cotnari, cât şi licenţă de fabricaţie pentru cele două soiuri de vin.
 
"Mai mult, din cercetările pe care le-am făcut, vinurile nu sunt contrafăcute. Aşteptăm acum rezultatele de la cele două laboratoare cărora le-am trimis probe. E posibil să primim răspuns abia peste o săptămână-două. Puteam să facem analizele în Iaşi, dar am preferat două laboratoare neutre, din Bucureşti şi Odobeşti", a declarat Constantin Aruştei, directorul executiv al DADR Iaşi.
 
Conducerea societăţi vini viticole Cotnari SA a declarat miercuri (17 decembrie 2008) că intenţionează să dea în judecată reţeaua de hipermarket-uri Carrefour, pentru că vinde vinuri de proastă calitate sub marca Cotnari. Sticlele poartă eticheta identică celei emise de Cotnari SA, singura diferenţă fiind faptul că în dreptul producătorului este trecut SC Vinia.
 
Din cauza asemănării etichetelor, cei care achiziţionează vinuri sunt induşi în eroare de renumele Grasei de Cotnari sau Frâncuşei, însă omit să verifice numele producătorului. Cele două soiuri de vinuri, produse însă de Cotnari SA, au obţinut numeroase medalii şi distincţii la concursurile de profil.
 
"Zilnic primim semnale de la consumatorii din toată ţara, inclusiv vorbe jignitoare lansate de cei care au cumpărat Frâncuşă sau Grasă de Cotnari, de o calitate inferioară. Noi i-am sfătuit să se adreseze OPC-ului din zona respectivă. Probabil au apărut deja reclamaţii în acest sens. Imaginea noastră a fost un pic şifonată, aşa că o să mă consult cu avocaţii şi voi vedea dacă îi vom da în judecată", afirma miercuri Constantin Deleanu, directorul general al Cotnari SA.
 
La rândul lor, reprezentanţii Carrefour au ameninţat că vor acţiona în instanţă producătorul de vinuri Cotnari SA, pentru "repararea prejudiciilor de imagine suferite prin acţiunile defăimătoare ale acesteia".
În replică, reprezentanţii Cotnari susţin că vinurile sunt de calitate îndoielnică, mai ales că nu este menţionat anul producţiei.
 
"Referitor la produsele Grasă şi Frâncuşa, comercializate de către reţeaua CARREFOUR ROMÂNIA, facem precizarea că lichidul din butelii nu are nimic din caracteristicile vinurilor de Cotnari. Pe etichetă apare menţiunea "VIN CU DENUMIRE DE ORIGINE CONTROLATĂ" (DOC -n.r), care duce cumpărătorul cu gândul ca este un vin de cea mai înaltă calitate. Dar, în schimb, nu apare anul de producţie.
 
Care producător cinstit nu trece pe etichete anul de producţie? Care vânzător cinstit comercializează un vin de înalta clasă fără a avea pe el anul de producţie? Şi mai sunt încă multe semne de întrebare", afirmă, prin intermediul unui comunicat de presă, preşedintele director al SC Cotnari SA, dr.ec. Constantin Deleanu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata