Cum sa supravietuiesti crizei

0 42
 
În paginile cotidianului britanic Financial Times, Nassim Nicholas Taleb, autorul best-seller-ului „Lebada neagra – Impactul foarte putin probabilului”, vorbeste despre zece principii pentru o lume care sa evite evenimentele putin probabile pe care celebrul profesor de la Institutul Politehnic al New York University le-a denumit „lebede negre”.
 
1.Ceea ce este fragil ar trebui sa se sparga cât e mic. Nimic nu ar trebui sa devina vreodata prea mare pentru esua. Evolutia vietii economice ii ajuta pe cei cu cea mai mare cantitate de riscuri ascunse – si deci cei mai fragili – sa devina cei mai mari.
 
2. Nici o socializare a costurilor si nicio privatizare a câstigurilor. Orice lucru ce trebuie sustinut financiar trebuie nationalizat, oricare lucru ce nu are nevoie de ajutor trebuie lasat liber, mic si purtator de riscuri. Am reusit sa combinam elementele cele mai rele ale socialismului si capitalismului. În Franta anilor '80, socialistii au preluat bancile. În America anilor 2000, bancile au preluat guvernul. Este suprarealist.
 
3. Celor care au condus un autobuz al scolii legati la ochi si l-au izbit nu ar mai trebuie sa li dea niciodata un nou autobuz. Universitatile, reglementatorii, bancherii, oficialii guvernamentali si diverse organizatii pline de economisti si-au pierdut legitimitatea odata cu prabusirea sistemului. Este iresponsabil si nebunesc sa avem incredere in astfel de experti sa ne scoata din situatia in care am ajuns. Trebuie sa gasim oameni inteligenti cu mâinile curate.
 
4. Nu lasa pe nimeni care administreaza o centrala nucleara – sau portofoliul tau financiar – sa câstige bonusuri bazate pe stimulente. Exista sanse ca astfel sa renunte la orice urma de prudenta pentru a inregistra profit, tototodata pretinzând ca este moderat. Bonusurile nu se potrivesc cu riscurile ascunse. Asimetria sistemului de bonusuri este cea care ne-a adus aici. Niciun stimulent fara sanctiune: capitalismul se refera si la pedepse, nu doar la recompense.
 
5. Contrabalansati complexitatea cu simplitatea. Complexitatea rezultata in urma globalizarii si a unei vieti economice extrem de capilarizate trebuie sa fie contrabalansata de o simplitate in ceea ce priveste produsele financiare.
 
6. Sa nu le dam copiilor dinamita chiar aceasta este insotita de avertismente. Derivatele complexe trebuie interzise pentru ca nimeni nu le intelege si putin sunt suficienti de rationali sa stie acest lucru. Cetatenii trebuie protejati de ei insisi, de bancherii care le vând produse de „hedging” si de reglementatorii creduli care ii asculta pe economistii teoreticieni.
 
7. Doar schemele Ponzi (operatiune de investitii frauduloasa, al carei nume este dat de Charles Ponzi, celebru pentru folosirea tehnicii dupa ce a imigrat din Italia in SUA) trebuie sa depinda de incredere. Guvernele nu trebuie aiba niciodata nevoie sa „readuca increderea”. Zvonurile in cascada sunt un produs al schemelor complexe. Guvernele nu pot opri aceste zvonuri. Trebuie sa fim in pozitia de a ignora si a fi puternici in fata lor.
 
8. Nu dati droguri celor care se chinuie si au dureri incercând sa se lase. Criza datoriilor nu este o problema temporara ci una structurala. Avem nevoie sa mergem la dezintoxicare.
 
9. Cetatenii nu ar trebui sa depinda de bunuri financiare sau de sfatul „expertului” pentru a iesi la pensie. Viata economica ar trebui definantata. Ar trebui sa invatam sa nu folosim pietele ca depozite de valoare, pentru ca ele nu adapostesc certitudinile pe care le cer cetatenii normali. Cetatenii trebuie sa experimenteze nelinistea in privinta propriilor afaceri (pe care le pot controla), nu a investitiilor (pe care nu le pot controla).
 
10. Sa facem omleta din ouale sparte. Într-un final, criza nu poate fi tratata prin reparatii ad-hoc. Trebuie sa refacem sistemul inainte sa o faca singur.
 
Sa avansam voluntar spre Capitalism 2.0, lasând ceea ce trebuie sa se sparga sa se sparga singur, transformând datoriile in actiuni, marginalizându-i pe economisti, renuntand la premiul Nobel pentru economie, interzicând garantarea creditelor cu achizitii facute prin alte credite, smulgând bonusurile de la cei care ne-au adus aici si invatându-i pe oameni sa traiasca intr-o lume cu mai putine certitudini.
 
Daca aceste principii vor fi respectate viata noastra economica va fi o lume in care intreprinzatorii si nu bancherii isi asuma riscurile, iar companiile se vor naste si vor muri in fiecare zi fara a tine prima pagina a ziarelor. Cu alte cuvinte, va fi o lume mai imuna la „lebedele negre”.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata