Presa rusa despre discursul presedintelui Traian Basescu privind situatia din Republica Moldova

 
Situatia din Republica Moldova risca sa degenereze intr-un scandal international de proportii. Presedintele moldovean Vladimir Voronin acuzase de recentele violente de la Chisinau serviciile secrete române si cele sârbe. Belgradul nu a reactionat, deocamdata, la aceasta acuzatie, in schimb Bucurestiul si-a exprimat indignarea, negând vehement o asemenea implicatie.
 
Totusi, dupa cum a declarat presedintele român Traian Basescu, autoritatile române nu pot sa nu reactioneze la ce se intâmpla la vecini, “pentru ca acolo traiesc 4 milioane de români”, comenteaza presa rusa pe marginea discursului liderului român, sustinut marti in plenul parlamentului.
 
Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, aceasta precizare a presedintelui României “a turnat gaz pe foc”. Basescu i-a inclus in rândul românilor practic pe toti locuitorii Republicii Moldova, inclusiv pe etnicii rusi, ceea ce la Chisinau a fost considerat ca fiind “mult prea mult”.
 
Înainte ca presedintele român Traian Basescu sa-si fi tinut discursul in plenul parlamentului, vicepresedintele Partidului Liberal-Democrat al Republicii Moldova (PLDM), Alexandru Tanase, declarase pentru Nezavisimaia Gazeta ca opozitia de la Chisinau “ar dori ca discursul sa contina mai multe fapte si mai putine emotii – pentru ca emotii avem oricum destule”.
 
Totodata, Tanase atentionase ca Voronin va reactiona neaparat la orice remarca critica a presedintelui Basescu, ceea ce va provoca un nou scandal. Corespondentul publicatiei moscovite Vremia Novostei in România, Viaceslav Samoskin, spicuieste mai multe fragmente din discursul sustinut de presedintele român.
 
“În aceste clipe grele pentru Republica Moldova, România nu poate sa ramâna indiferenta”, a declarat liderul român, subliniind ca Moldova si România sunt legate de o istorie, o cultura si o limba comune, fiind separate de pactul fascist Molotov-Ribbentrop.
 
Basescu a subliniat ca România ramâne fidela principiilor ONU si “nu intentioneaza sa ceara inapoi teritoriile pierdute in trecut”, insa este de “datoria morala” a României sa nu uite de cei care vorbesc aceeasi limba. Presedintele român a amintit ca România a fost prima tara care recunoscuse independenta Republicii Moldova si ramâne “avocatul ei neconditionat in procesul de integrare europeana”.
 
Adresând un mesaj tinerilor din Republica Moldova, presedintele român a declarat ca “viitorul le apartine”, iar in ceea ce priveste “regimul totalitar de la Chisinau” acesta apartine deja trecutului. “Este regretabil faptul ca actuala putere din Republica Moldova duce tara inapoi, spre trecutul sovietic”, a spus presedintele Basescu.
 
Traian Basescu s-a pronuntat pentru introducerea unor amendamente in legislatia româna privind cetatenia, in vederea inlesnirii procedurii de acordare a cetateniei române pentru locuitorii Republicii Moldova. Potrivit lui Basescu, toti locuitorii Republicii Moldova si urmasii celor care au locuit pe acest teritoriu pâna in 1940, când Basarabia se afla in componenta României, au dreptul la cetatenie româna.
 
“Acesti cetateni de pe malul stâng al Prutului trebuie sa se afle sub apararea României si a Uniunii Europene”, a subliniat Traian Basescu. România, a subliniat Basescu, nu va accepta niciodata ca “românii sa fie persecutati doar pentru faptul ca sunt români”, “sa fie umiliti pentru ca lupta impotriva regimului ostil”.
 
“România nu va permite transformarea Prutului intr-o noua “cortina de fier”. Acest rau este o linie de demarcatie provizorie, pâna când Republica Moldova va adera la UE”, a declarat Basescu. Totodata, presedintele român a condamnat actele de vandalism de la Chisinau, exprimându-si nedumerirea in legatura cu faptul ca organismele moldovene de aparare a ordinii publice le-au permis manifestantilor sa patrunda liber in cladirile de stat.
 
Basescu a facut un apel in vederea crearii, sub egida organizatiilor europene, a unei comisii care sa ancheteze evenimentele din Republica Moldova.
Potrivit cotidianului rus Utro, incercarile presedintelui român de a tempera confruntarea cu Republica Moldova sunt “destul de neindemnatice”: explicând parlamentului român de ce România nu va ridica o cortina de fier si nu nu va declara un razboi rece Republicii Moldova, Basescu a precizat: de partea cealalta a Prutului “sunt 4 milioane de români”.
 
Prin urmare, potrivit logicii lui Basescu, toti locuitorii Republicii Moldova, care conform ultimului recensamânt s-ar cifra la numai 3,5 milioane, sunt români, inclusiv Voronin insusi, comenteaza Utro. În ultimul timp, in mediul de experti din Rusia au fost discutate diverse versiuni de implicare a SUA in evenimentele de la Chisinau.
 
Potrivit unei teorii, americanii se confrunta cu criza economica si nu le pasa deloc de Chisinau; potrivit alteia, in spatele revoltelor din republica s-ar fi aflat tocmai guvernul american. De asemenea, majoritatea expertilor nu exclud posibilitatea reeditarii scenariului moldovean in Ucraina, relateaza cotidianul rus.
 
În opinia analistului rus Vladimir Goriunov, citat de Utro, evenimentele de la Chisinau au fost planificate initial ca o noua varianta de “revolutie portocalie”, insa aceste planuri au fost date peste cap de criza economica, ceea ce a facut ca “majoritatea sponsorilor occidentali sa fi renuntat la idee, cedând stafeta serviciilor de securitate române”.
 
Totusi, potrivit vicepresedintelui PLDM, Alexandru Tanase, nici România, nici opozitia moldoveana, nici societatea civila din republica nu au avut de câstigat de pe urma violentelor, in schimb puterea comunista a obtinut un motiv pentru a se razboi cu persoanele incomode.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.