La câte zile de concediu am dreptul?

Vă răspunde Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group.

Vlad Stroe: M-am angajat acum un an şi două luni. Anul trecut nu mi-am luat concediu. Mi s-a spus că în primele opt luni de muncă angajatul nu are dreptul la concediu. Este a devărat? Pot să-mi iau zilele libere de anul trecut în acest an sau să mi se dea banii pe această perioadă?La câte zile de concediu are dreptul un angajat? Depinde de experienţă?

.

Numărul maxim de zile de concediu care îi revin unui angajat în timpul unui an este de 21, indiferent de vechimea pe care o are. Orice angajat are dreptul la concediu din prima luna de muncă, doar că acesta este proporţional cu zilele lucrate, respectiv 21 zile de concediu se împart la 12 luni, şi astfel rezultă numărul de zile de concediu de care beneficiaţi pe lună. Dacă a trecut un an şi nu v-aţi luat concediu, zilele acelea nu se reportează şi nici nu se plătesc în anul viitor.

Citeste si:  Guvernul, acuzat că stimulează vânzările de etnobotanice până la epuizarea stocurilor

Angajatorul din domeniul privat are dreptul să ofere mai multe zile de concediu atâta timp cât acest lucru este menţionat în contractul individual de muncă.

De exemplu, o persoană cu o vechime de peste 20 de ani beneficiază de mai multe zile de concediu datorită acestui fapt.

Sursa: Evenimentul Zilei

4,148 Cititori

loading...

Citeste si:

20 Comentarii

  1. admin

   Indiferent daca aveti incheiat un Contract Individual de Munca (CIM) cu timp normal sau partial de lucru, aveti dreptul la un concediu anual de odihna de minim 21 de zile lucrătoare.
   In schimb, salariatul cu timp partial de lucru va primi o indemnizatie de concediu proportionala cu orele lucrate.

   OUG nr.65/2005 a abogat art.140 (aliniatul 4) din vechiul Cod al Muncii care preciza ca durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu timp partial se acorda proportional cu timpul lucrat.

   Raspunde
 1. georgiana filip

  buna ziua, lucrez de 5 luni, am avut concediu de studii 22 zile neplatit, dupa cat timp pot sa beneficiez de concediul de odihna si cate zile? multumesc

  Raspunde
  1. habic ion marcel

   buna ziua sint angajat de cinci luni cu contract de munca la o firma ca si conducator auto dar inainte de a fi angajat am lucrat o perioada de o luna fara contract de munca ti sa precizez ca acest contract este facut in alt mod de cel pe care il lucrez adica activitatea mea o desfasuram 24 din 24 de ore simbete si duminici si sarbatori legale lucrate fara a fi fost platit aceste zile functia mea este ca si sofer pe masinile de interventie si tractari auto as dori sa stiu daca se poate recupera bani pe aceste zile cit concediu ma mi se revine si de ce contractul mi sa facut pe alt suport de munca si nu pe cel care il desfasor va multumesc anticipat pt timpul acordat si astept un raspuns

   Raspunde
 2. camelia doluta

  lucrez la o firma de confectii de 4 ani,pina acum concediul era programt in august,la fel si anul acest,dar ,in iunie nea anuntat ,ca nu se mai poate da in august si nil da in septembrie,e legal.

  Raspunde
 3. Tammy

  Eu lucrez 12 cu 24/ 12 cu 48,de un an,ca pana atunci erau in trei schimburi.Pana in momentul de fata aveam voie de 21 zile de concediu.Apoi a intervenit nu stiu ce regula de care nu am auzit,si avem voie numai la 168 de ore de concediu.Adica 21 zile pentru cei care lucreaza 8 ore pe zi,40 ore saptamana,pe cand noi avem si cand lucram 48.Asadar o sa avem voie la 15 zile de concediu,in cazul in care lucram 12 ore.Este legal aceasta chestie?

  Raspunde
 4. bogdan

  programul meu de lucru este de luni pana sambata …..cand se calculeaza acele 21 de zile lucratoare se ia in consideratie si duminica ?
  mi sa spus ca,,concediul meu este de 21 de zile calendaristice…(este normal,legal asta ?)
  astept mesaj cu lamurire.
  .multumesc.

  Raspunde
 5. liviazeic

  Buna seara ; Eu lucrez la o firma particulara cu o jumatate de norma adica 4 ore as vrea sa stiu la cite zile de concediu am dreptul si care este indemnizatia pt concediu la un salar pe economie.Astept raspuns .Va multumesc

  Raspunde
 6. CLAUDIA

  BUNA ZIUA VA ROG SA MI RASPUNDETI SI MIE LA O ANTREBARE? LUCREZ DE 3 LUNI LA O FIRMA SI AS VREA SA STIU CAND POT BENEFICIA DE CONCEDIUU DE ODIHNA ,LUCREZ AN COMERT VANZATOARE. VA MULTUMESC

  Raspunde
 7. RAMONA

  Buna ziua.
  Conform noului Cod al muncii ( 2011 ), vreau sa stiu daca sunt angajata cu 4 ore, de cate zile de concediu am dreptul? Stiu ca in vechiul Cod al muncii, Art. 140 alin. 4, (care spunea ca am dreptul la concediu de odihna in functie de orele lucrate)a fost abrogat de OUG 65 / 2005. Dar acum nu se mai spune nimic despre cei cu jumatate de norma. Ajutati-ma va rog cu un raspuns. Lucrez in sanantate si contractul mi-a fost incheiat cu 11 zile de concediu si nu mi se pare normal.
  Va multumesc

  Raspunde
 8. ileana dinu

  buna ziua,
  sunt traducator lucrez cu contract de prestari servicii timp de 8 ore pe zi si sunt pfa. va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la concediu.
  va multumesc anticipat
  ileana dinu

  Raspunde
 9. mihni

  sunt angajata din 30 mai 2011 si as dori sa stiu daca pot sa imi fac o cerere pt 5 zile de concediu de odihna?mi sa spus ca nu am dreptul la concediu, doar dupa 11 luni de munca.

  Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *