Constatarea amiabilă, în vigoare de la 1 iulie 2009

0

Începând de la 1 iulie, soferii implicati in accidente usoare, in urma carora au rezultat numai pagube materiale, nu vor mai avea nevoie de documente de constatare intocmite de Politie.

Cei care doresc sa afle mai multe despre aceasta noua procedura au la dispozitie un site specializat (www.constatulamiabil.ro), se arata intr-un comunicat transmis joi de catre Xprimm Media.

Conditia pentru a putea recurge la constatarea amiabila este ca Formularul special sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident. Constatul Amiabil (sau Formularul de Constatare amiabila de accident) este tiparit si poate fi procurat de la societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule.

Dupa completare, Formularul trebuie sa fie prezentat companiilor de asigurari unde cei doi soferi implicati in accident detin polite de asigurare RCA.

Dupa cum se mentioneaza in comunicatul primit la redactie, depunerea formularului de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa efectueze constatarea pagubelor si sa stabileasca vinovatia partilor.

Este interzis, se precizeaza in comunicat, ca un asigurator sa indrume soferii catre Politie pentru intocmirea constatarii, daca accidentul se inscrie in cadrul celor considerate a face obiectul constatarii amiabile.

Acest procedeu permite eliminarea unei proceduri birocratice si la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor.

Procedura se aplica numai când sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii: s-a produs un accident rutier pe teritoriul României, soldat numai cu pagube materiale (fara vatamari corporale), in care sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului si numai când nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier (conducere sub influenta alcoolului, lipsa inspectiei tehnice periodice la zi, conducerea unui autovehicul neinmatriculat sau cu numere false etc.).

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.