Ţinta de minus 4% pentru contracţia economiei este plauzibilă

0

Banca Nationala isi mentine prognoza de minus 4% pentru cresterea economica, cu riscul ca performanta sa mearga mai jos, potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa.

“În ceea ce priveste cresterea economica, va ramâne in continuare cifra de minus 4% – asta este proiectia noastra. Noi acum vedem tinta de minus 4% ca fiind plauzibila.

Am avut o performanta in primul trimestru mai slaba decât ne asteptam. Exista si riscuri sa mearga in jos, dar nu am schimbat in niciun fel previziunile.

Ramâne prognoza centrala de minus 4% si sa vedem ce va mai fi”, a declarat, marti, oficialul BNR.

Întrebat daca este recesiune, Cristian Popa a raspuns ca “vom vedea ce ne spune trimestrul II”.

Produsul Intern Brut al României a scazut cu 6,2%, in termeni reali, in primul trimestru din anul 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, cifrându-se la 96,521 miliarde lei preturi curente si s-a redus cu 4,6% fata de trimestrul patru al anului 2008, potrivit estimarilor Institutului National de Statistica (INS).

Potrivit ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, Produsul Intern Brut ar putea scadea cu 6,5%, la finalul anului 2009, daca in urmatoarele trimestre acesta nu va inregistra cresteri.

“Am facut diferite scenarii pornind de la ideea ce s-ar intâmpla daca, spre exemplu, rezultatele trimestrului unu s-ar proiecta pe intreaga perioada, deci in urmatoarele trimestre nu am mai avea crestere, ar fi zero.

Atunci am ajunge la 6,5% scadere.

Descresterea economiei s-ar putea sa nu se fi oprit”, a declarat Gheorghe Pogea, la un post de televiziune.
De asemenea, ministrul Finantelor a precizat ca deficitul bugetar va creste cu “cel putin cât nerealizarea veniturilor”.

Recent, Lucian Croitoru, consilierului guvernatorului BNR, a previzionat o posibila contractie a PIB cu 6%, in 2009, momentul revenirii pe crestere urmând sa vina abia in trimestrul 3 din 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.