Faliment în fotbal? Steaua, Dinamo şi CFR, obligate să plătească 10 milioane euro pentru salarii

0

– Ministerul de Finante si ANAF pot ingropa definitiv fotbalul romanesc prin noile reglementari care i-ar obliga pe patroni sa plateasca milioane de euro la stat.

– În fapt, este vorba de obligarea cluburilor de fotbal de a încheia cu sportivii profesionişti contracte individuale de munca pe durata determinata si nu conventii civile, aşa cum se obişnuia până acum

– „Activitatea prestata de persoanele cu care cluburile au incheiat conventii civile, respectiv sportivii profesionisti si personalul tehnic si administrativ, este o activitate dependenta, veniturile din aceasta activitate fiind in conformitate cu prevederile art. 55 din Legea 571/2003 si pct. 67 din HG 44/2004, venituri de natura salariala si, ca urmare, ar fi trebuit sa fie impozitate in consecinta”, susţine ANAF.

.

Acuzati de evaziune fiscala ani de-a randul, oamenii din fotbalul romanesc s-au trezit peste noapte cu o lege care i-ar putea obliga sa puna lacatul la stadion, scrie Sport.ro.

Dumitru Dragomir a iesit nervos de la Adunarea Ligii I de pe 5 iulie, acuzand ANAF ca vrea sa distruga sportul romanesc. Daca legea cea noua va fi adoptata, vorbele lui Mitica se pot adeveri.

Dragomir spune ca echipele de fotbal vor trebui sa plateasca de acum incolo 68% TVA catre stat si nu 16% ca pana acum.

La un simplu calcul, echipele de top din Romania ar ajunge sa dea nu mai putin de 4 milioane de euro impozit doar pentru salarii, anunta ziarul Adevarul, care face topul salariilor echipelor din Liga.

Dinamo
Salarii nete: 6 mil euro
Cu taxe 16%: 6,96 mil euro
Cu taxe 68%: 10.08 mil. Euro

Steaua
Salarii nete: 6 mil euro
Cu taxe 16%: 6,96 mil euro
Cu taxe 68%: 10.08 mil. Euro

CFR Cluj
Salarii nete: 6 mil euro
Cu taxe 16%: 6,96 mil euro
Cu taxe 68%: 10.08 mil. Euro

Mitica Dragomir e gata sa duca razboiul cu Ministerul de Finante si ANAF la UEFA si FIFA: „ANAF incalca grav legea si abuzeaza de faptul ca platim foarte multi bani pentru a ne jupui si mai mult. In plina criza, ei vor sa se imbogateasca pe spinarea noastra! Daca nu primim niciun raspuns din partea autoritatilor, vom amana campionatul chiar si pana la primavara. Vom informa si UEFA, si FIFA!”, a spus Dragomir.

De asemenea, Dragomir contesta si TVA-ul pe care echipele trebuie sa il plateasca la transferurile in strainatate. „Un fotbalist care pleaca afara e considerat marfa de ANAF. Cu toate astea, nicio alta marfa nu are aplicat TVA la iesirea din tara! Nu exista o asa impozitare in toata lumea!„, a mai spus presedintele LPF.

Ce spune ANAF-ul

De cealalta parte, ANAF sustine ca, din verificarile efectuate, s-a constatat ca unele cluburi au incheiat contracte de prestari servicii (conventii civile) conform Codului Civil, cu persoane fizice, pentru activitati cum ar fi electrician, contabil, sofer, director tehnic, director sportiv, precum si cu sportivi profesionisti, care detin licenta eliberata de FRF in conditiile Legii 69/2000 – Legea educatiei fizice si sportului.

În conformitate cu prevederile acestei legi, pâna la 31 decembrie 2005, sportivii profesionisti trebuiau sa incheie, in conditiile legii, cu cluburile la care erau legitimati, contracte individuale de munca pe durata determinata.

Din continutul conventiilor civile incheiate de club atât cu sportivii profesionisti cât si cu personalul tehnic si administrativ, rezulta ca activitatea desfasurata de acestia nu este una efectuata intâmplator, conjunctural, si nu indeplineste creiteriile stabilite de prevederile legale in vigoare pentru a fi considerata o activitate independenta, ci dimpotriva, are caracterul unei activitati dependente, in conventie fiind cuprinse elementele reglementate de pct. 67 din HG 44/2004.

Ca urmare a celor prezentate, rezulta ca activitatea prestata de persoanele cu care cluburile au incheiat conventii civile, respectiv sportivii profesionisti si personalul tehnic si administrativ, este o activitate dependenta, veniturile din aceasta activitate fiind in conformitate cu prevederile art. 55 din Legea 571/2003 si pct. 67 din HG 44/2004, venituri de natura salariala si, ca urmare, ar fi trebuit sa fie impozitate in consecinta.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.