Universităţile de stat ieşene percep cele mai mari taxe de înscriere din ţară

– Universităţile ieşene au taxele de înscriere cele mai mari pentru admiterea la facultate pentru anul 2009/2010. În topul instituţiilor cu taxe piperate sunt Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” şi Universitatea „Al. I. Cuza”.

.

Pentru a-şi da copilul la medicină, o familie de la ţară trebuie să pregătească chiar şi 300 de lei numai pentru înscriere, în funcţie de specializarea aleasă, adică puţin sub contravaloarea unui porc de 80 de kilograme.

Cea mai mare taxă de înscriere în Iaşi este percepută la Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa. Absolvenţii de liceu care optează pentru specializările Medicină Generală, Medicină Dentară,  Farmacie, Asistenţă Medicală şi Moaşe trebuie să scoată din buzunar 300 de lei.

Prin comparatie, la UMF Victor Babeş din Timişoara, taxa de înscriere este de 100 de lei la toate specializările. Reprezentanţii UMF susţin însă că taxele de la Iaşi nu sunt mari.

Pe locul în 2 în topul universităţilor din Iaşi cu taxe de înscriere mari este Universitatea „Al. I Cuza”. Aici, la majoritatea facultăţilor, sumele stabilite pentru admitere sunt duble comparativ cu celelalte instituţii academice din ţară. Taxele de înscriere cele mai mari sunt la Facultăţile de Informatică, Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) şi Educaţie Fizică şi Sport, unde candidaţii trebuie să scoată din buzunar 250 de lei, iar cea mai mică, la Facultatea de Fizică – 100 de lei.

La Universitatea Tehnică Gh. Asachi, taxele de înscriere variază între 50 şi 250 de lei.  Taxele mari de înscriere de la universităţile ieşene nu fac decât să-i descurajeze pe tinerii din mediul rural cu potenţial intelectual ridicat şi cunoştinţe să dea la facultate.
Sursa: Ziua de Iasi

18 Cititori

  • Share on Tumblr

1 comment

  1. adina

    Mentionez ca cele mai multe taxe si cele mai mari in acelasi timp , se platesc la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Cuza. Pe langa toate taxele platite in timpul anilor de studiu, un absolvent trebuie sa plateasca 7 lei pentru a-si putea prezenta lucrarea de licenta utilizand un laptop al facultatii.Vi se pare normal asa ceva??? Ca sa nu mai vorbim de secretarele incompetente ale facultatii, care pierd chitante , nu trec notele in cataloage si nu inscriu studentii la licenta decat dupa o ploaie de amenintari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline