Pe timp de criză, ieşenii fac afaceri în familie cu bani de la UE

Pe timp de criza unii ieseni prefera sa faca afaceri in familie. La inceputul anului, cumnatii Mircea Adrian Nichifor si Elena Andreea Nichifor au optat pentru a depune fiecare cite un proiect prin programul Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala privind infiintarea de exploatatii agricole in comuna Baltati, sat Valea Oilor.

Ambele proiecte au primit unda verde luna trecuta, iar acum fiecare asteapta sa fie contactat pentru a se prezenta la semnarea contractului de finantare.

Fiecare proiect presupune construirea pe un hectar a cite 8-10 solare, un singur solar avind suprafata de 800 mp. Vom cultiva legume precum rosii castraveti, ardei, gras, ceapa  in functie de cele mai cautate produse pe piata„, ne-a declarat Andreea Nichifor.

Cele doua proiecte au fiecare o valoare eligibila de 25.000 de euro, au fost intocmite la aceeasi firma de consultanta, iar miza pentru care se zbat cei doi cumnati este de a ajunge sa produca si legume ecologice destinate exportului.

Solarele vrem sa le construim noi din lemn si din folie. Este mult prea scump sa aducem materiale din afara iar asa iesim mai ieftin„, a sustinut Mircea Nichifor, celalalt beneficiar in virsta de 35 de ani.

Drumul pentru a accesa acesti bani a fost unul foarte greu dupa cum sustin cei doi ieseni. Birocratia i-a facut sa piarda sansa de a demara mica afacere in acest an.

Cu putin noroc si cu actele puse toate la punct acestia spera sa semneze contractul de finantare luna aceasta pentru ca demersurile construirii solarelor sa porneasca imediat. „Avem exact o saptamina de cind sintem cu dosarele puse la punct. Asteptam banii si speram ca pina in decembrie sa avem solarele gata.”, a mentionat Nichifor Andreea.

Sursa: Ziarul de Iasi

139 Cititori

 • Share on Tumblr

13 comments

 1. balogh marius

  As putea primi bani de la UE penru infintarea unei firme de intalati panouri solare si sisteme de irigati? multumesc anticipat ps. in orasul oradea

 2. marian

  Este de apreciat ca lucrurile in tara noastra incep sa se puna in miscare si fara spaga, pile si relatii.Daca se poate as dori sa-mi recomandati niste firma de consultanta pentru intocmirea proiectelor. Multumesc

 3. cristian

  Tre sa avei o firma functionala de cel putin un an, fara datorii si cu rulaj in crestee.
  Daca vrei sa pornesti cu firma de la zero merge cu programul pentru tinerii fermieri dar te rupe UE cu controale si cu Romania cu birocratia.
  Sfatul meu pentru cei cu agricultura incercati pe cont propriu si abia peste un an incercati sa accesati fonduri ue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline