A nu fuma ca un turc

Legea impotriva fumatului a lui Erdogan a fost primita ca un atac la adresa obiceiurilor stramosesti.

Sultanul Murad al IV-lea incercase deja sa interzica fumatul la Istanbul, unde casele de lemn luau foc cu zecile din cauza acestui obicei, dar initiativa sa nu a avut succes, iar popularitatea tutunului a crescut si mai mult in rândul supusilor sai, recunoscuti in intreaga lume dupa expresia “a fuma ca un turc”, noteaza ziarul El Periodico.

Acum legea antitutun promovata de premierul Recep Tayyip Erdogan i-a nemultumit pe clientii barurilor, restaurantelor si caselor de ceai, care pâna acum au reusit sa pacaleasca interdictia. Legea a intrat in vigoare la 19 iulie anul curent.

De atunci, executivul a efectuat 20.019 de inspectii, dar nici un local nu a fost amendat. Initiativa a fost inteleasa intre fumatorii turci ca un atac la traditia stramoseasca.

“Clientii mei au discutii profunde in jurul unei narghilele iar acest lucru nu il va schimba nicio lege”, asigura Mehmet Arycy, proprietar al unei cafenele din Istanbul.
“Vom tine insa cont mai mult de mediul in care se fumeaza si vom amenaja mai multe terase”, a adaugat el.

“Cred ca ne indreptam de fapt spre o interzicere camuflata a alcoolului”, sustine Tahir Berrakkarasu, directorul unei asociatii de baruri si restaurante, care denunta o campanie a guvernului impotriva acestor localuri cu majorari continue de impozite si obstacole birocratice.

Mehmet Bora, profesor universitar, deplânge profund initiativa legala: “Este absurd sa se impuna una din legile antitutun cele mai stricte din lume unei tari de fumatori ca Turcia”, unde o treime din populatie are acest obicei.

“Când va veni frigul nu vom mai putea sta aici”, adauga profesorul in timp ce isi aprinde o tigara pe una din terasele din Istanbul. Guvernul islamist a lui Erdogan recunoaste ca punerea in aplicare a acestei interdictii este o adevarata provocare, dar da drept exemplu impunerea adoptarii alfabetului latin din 1928.

“Putem avea incredere in capacitatea de adaptare a turcilor”, confirma Ubeyd Korbey, presedintele asociatiei antitutun. “Avem pe de alta parte un premier foarte ferm”, spune el.

“Trebuie sa separam alcoolul si tutunul, sunt doua lucruri diferite”, recomanda profesorul Hayrettin Ökçesiz. “Daca se va interzice alcoolul intreaga lume ar avea dreptul sa protesteze, dar nu putem vedea legea ca un pas in aceasta directie”, conchide el.

Sunt pe de alta parte multi cei care au gasit solutii ingenioase pentru a-si continua afacerea. Suat Karakaya, proprietarul unei cafenele din cartierul Kagythane, a inventat un sistem de tuburi prin care fumul este scos in afara localului, in timp ce la alte cafenele a fost scos pur si simplu acoperisul.

Când legea a fost prezentata in 2007, Erdogan a spus ca “lupta impotriva tutunului este la fel de importanta ca lupta impotriva terorismului.

În Turcia mor in fiecare an 100.000 de persoane – aproximativ 0,45% din fumatorii tarii – din cauza acestui viciu. Turcia este, pe de alta parte, a saptea piata a lumii pentru industria tutunului.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.