Gală lipsită de fast, la Festivalul de Film de la Iaşi

Filmul “The Messenger” (SUA), în regia lui Oren Moverman, a câştigat Trofeul Zimbrul de Aur, vineri (2 octombrie 2009) seară, la Cinema Victoria, în cadrul Galei de premiere a primei ediţii a Festivalului Internaţional de film de la Iaşi (IIFF), la anunţarea trofeului, pe scenă au urcat Valentin Ciucă, preşedinte al Comisiei de Cultură din cadrul Primăriei Iaşi şi Eugen Şerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Eugen Şerbănescu a ţinut să îi felicite pe organizatorii festivalului care au venit să solicite fonduri de la CNC (n.r. – CNC a acordat suma de 500.000 de lei festivalului), asigurându-i de sprijinul său şi în ediţiile viitoare.

Premiul pentru cel mai bun film românesc de lung metraj a fost câştigat de “Cea mai fericită fată din lume”, regia Radu Jude, distincţia fiind înmânată de actorul Ion Sapdaru – membru al juriului competiţiei de lungmetraj – şi ridicat de actriţa care a interpretat rolul principal, Andreea Boşneag, care a citit un mesaj de mulţumire de la Ada Solomon, producătorul peliculei.

“L-am votat pentru că vreau să joc într-un film al lui Radu Jude”, a spus în glumă Ion Sapdaru. Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit mexicanului Carlos Cuaron, pentru pelicula “Rudo y Cursi”.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost adjudecat de “Fly”, regia Piotr J. Lewandowski, cel mai bun film de animaţie a fost desemnat “Crew 54”, regia Nedelcho Bogdanov, “Nunta lui Oli”, în regia lui Tudor Jurgiu, a primit premiul pentru cel mai bun scurt metraj românesc, iar “Arafat and I”, regia Mahdi Fleifel, a câştigat premiul special al juriului.

Juriul secţiunii documentare a decis ca “Los Herederos”, regia Eugenio Polgovsky, să câştige titlul de cel mai bun documentar, iar “Grozny dreaming”, regia Mario Casella şi Fulvio Mariani, a primit premiul special al juriului.
Totodată, documentarele “Constantin şi Elena” de Andrei Dăscălescu şi “A fost odată în Transilvania” de Manuela Morar au primit, ex-aequo, premiul special din partea Studioului de Film “Alexandru Sahia”.

În ciuda faptului că a lipsit strălucirea pe care ar trebui să o aibă orice gală de festival, evenimentul de vineri (2 octombrie 2009) seară de la Cinema Victoria a fost “salvat” de faptul că organizatorii au decis să-i acorde actriţei Luminiţa Gheorghiu Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate.

După ce regizorul Laurenţiu Damian a ţinut un scurt laudatio la adresa actriţei, au fost difuzate secvenţe din filme în care Luminiţa Gheorghiu s-a remarcat, precum “Moromeţii” în regia lui Stere Gulea, sau “Cod necunoscut” de Michael Haneke.

În ropotele de aplauze ale spectatorilor, Luminiţa Gheorghiu s-a urcat pe scenă pentru a primi trofeul, mulţumind publicului, fără de care, spune ea, nu ar fi existat.
Seara a continuat cu proiecţia filmului “Francesca” în regia lui Bobby Păunescu, prezentat în prezenţa regizorului dar şi a unei părţi din echipă, printre care actorii Monica Bârlădeanu, Luminiţa Gheorghiu, Doru Boguţ sau Mihai Dorobanţu.

Dacă la proiecţia de după gală, au avut acces doar cei care aveau invitaţii, publicul ieşean a avut posibilitatea să vadă controversatul film şi de la ora 23,00, tot la cinematograful Victoria.
Juriul competiţiei de lungmetraj a fost prezidat de actriţa Anamaria Marinca, căreia i s-au alăturat criticul de film Stjepan Hundic, actorul Ion Sapdaru, regizoarea de teatru Andreea Vălean şi regizorul elveţian Oliver Paulus.

Juriul competiţiei de documentar este format din regizorul turc Necati Sonmez – preşedinte, Marius Iuraşcu – director RADEF România Film şi Laurenţiu Damian – regizor.

La secţiunile competiţionale destinate filmelor de animaţie şi scurtmetraj, preşedintele juriului este producătorul Cătălin Saizescu, iar membrii acestuia sunt criticul de film Mihai Chirilov şi Alessandro Battaglini, coordonatorul secţiunii de scurtmetraj a Festivalului de Film de la Leeds.

Aflat la prima ediţie, Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, eveniment organizat de Asociaţia Română de Film Independent şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat financiar şi cultural cu Centrul Naţional al Cinematografiei, a început pe 25 septembrie şi se va încheia sâmbătă, cu proiecţia filmelor câştigătoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.