Taxa radio-TV, anulată definitiv pentru firme

– Firmele nu vor mai fi obligate sa plateasca taxa radio-TV, deoarece Inalta Curte de Casatie si Justite (ICCJ) a respins recursul formulat de Guvern si de Societatea Romana de Radiodifuziune, in procesul intentat de o firma din Cluj, pentru anularea taxei.

– Decizia ICCJ a fost publicata miercuri, 14 octombrie 2009, in Monitorul Oficial si incepand cu aceasta data devine general obligatorie la nivel national.

.

In luna septembrie a anului 2008, firma WEB Consult SRL a apelat la serviciile societatii de avocatura Revnic si Asociatii pentru a contesta in instanta plata taxei radio-TV.

Desi nu desfasura nicio activitate si teoretic nu trebuia sa aiba cheltuieli, pe adresa sediului social au inceput sa soseasca facturi si somatii de plata pentru taxele radio si TV.

In acest context, avocata Dana Revnic a sfatuit clientul sa formuleze in numele lui actiunea de anulare a textului articolelor 3 al. 1 din HG nr. 977/2003 si 978/2003, potrivit carora taxele radio, respectiv TV, se datoreaza de toate persoanele juridice romane, indiferent de faptul daca detin sau nu aparate de receptionare a informatiei radio si TV.

Citeste si:  Bancul zilei: Ordinul rabinului

Prin sentintele civile nr. 767/2008 (dosar 1428/33/2008) si nr. 733/2008 (dosar 1426/33/2008), Curtea de Apel Cluj a decis anularea articolelor invocate in cererea de chemare in judecata.

Aceste texte normative au fost considerate nelegale de catre instanta, fiind neconforme cu Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.
Conform legii nr. 41/1994, persoanele juridice au obligatia de a achita taxele radio-TV numai in calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele doua Societati.

Prin Decizia nr. 2102, in dosarul 1428/33/2008, ICCJ a respins ca nefondat recursul declarat de Guvernul Romaniei si a anulat ca netimbrat recursul formulat de Societatea Romana de Radiodifuziune, in procesul prin care firma din Cluj a cerut anularea taxei radio-TV.

Potrivit articolului 23 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, “hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a anulat, in tot sau in parte, un act administrativ cu caracter normativ sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”

Sunt astfel anulate prevederile cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din Hotararile de Guvern nr. 977 si 978 din 2003, astfel ca persoanele juridice care nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV nu vor mai fi obligate sa achite taxa instituita de lege pentru aceste servicii.

Sursa: Avocat.net

.

844 total views, 0 views today

Citeste si:

12 Comentarii

 1. Adelin Vaicar

  Am platit pe vreo 3 ani acum 10 zile….cum fac sa imi recuperez banii? M-au sunat de m-au inebunit zile la rand sa le platesc….desi bineinteles ca nu am nici radio si nici tv…

  Raspunde
 2. somesan ioan

  avem somatii de plata pentru anii precedenti, daca nu le platim patim ceva?, factura de curent este 0 asa deci nu am ascultat radio sau nu am avut cum sa ma uit la tv.

  Raspunde
 3. Costel

  am sediul firmei la domiciliu.Aceasta txa o platesc o data ca persoana fizica.Firma nu functioneaza , are activitatea suspendata pentru trei ani, ,fapt evidentiat doar la finante puiblice nu si la registrul comertului.Nu am si nu am avut nici un angajat.Cu toate acestea am fost somat sa platesc vreo 300 lei, am refuzat si nu mau mai somat.Mai fac obiectul HG 977 si978/2003 ?

  Raspunde
 4. allisya06

  Deoarece firma tatalui meu nu are receptor radio sau tv, ma adresez SRTV cu rugamintea de a-mi comunica unde se poate gasi formularul tip de declaratie pe propria raspundere ca nu detine mijloacele de receptare, similar celui completat de persoanele fizice. Mai jos redau raspunsul SRTV:
  „Cu privire la solicitarea dumneavoastra, va comunicam urmatoarele:
  – in perceperea taxei pentru serviciul public de televiziune de la persoanele juridice, TVR a aplicat întotdeauna art. 40 din Legea nr. 41/1994 de organizare şi funcţionare a SRR şi a SRTv ce prevede că taxa pentru serviciul public de televiziune se plăteşte de persoanele juridice, în calitate de beneficiari ai acesteia. Din această perspectivă, Televiziunea Publică va respecta şi decizia nr. 2.102 din 9 aprilie 2009 a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie ce statuează, în esenţă, faptul că plata acesteia taxe se face şi în cazul persoanelor juridice, în calitatea lor de beneficiari ai acestor servicii, decizie ce se coroborează cu Decizia nr. 297/2004 a Curţii Constituţionale (citată şi în decizia Înaltei Curţi) care a stabilit că obligaţia plăţii taxei pentru serviciul public de televiziune este doar în sarcina persoanelor juridice care beneficiază, în diferite modalităţi, de serviciile publice respective.
  – Televiziunea Română nu a încasat nici până în prezent taxa pentru serviciul public de televiziune de la persoanele juridice care au făcut dovada cu documente în acest sens şi potrivit legii, că nu desfăşoară activitate la sediul social sau şi-au suspendat activitatea.
  In cazul in care societatea dumneavoastra deci isi va inceta sau suspenda activitatea, asteptam documente doveditoare de la Registrul Comertului in acest sens, pentru a fi scutita de la plata taxei pentru serviciul public de televiziune.”
  Ce parere aveti despre acest raspuns?

  Raspunde
 5. Ciprian

  Ciudat tot ce este afisat si pe net , astazi am fost contactat de un call center din Bucuresti care este desemnat de radiodifuziunea comunista ,si am fost instiintat ca am de plata pe societate nu stiu cate milioane din anii precedenti .

  Vad mai sus FRUMOS CA ACEASTA LEGE A FOST ANULATA ….Hmm !!

  Nu va bucurati asa de repede se pare ca in Monitorul oficial a aparut domnul Boc care spune ca sunt scutite numai societatile care nu mai au activitate deci in continuare restul platim !!!

  POATE CINEVA SA CLARIFICE DACA PLATIM OR BA !!!

  Multumesc , cu stima

  Ciprian

  Raspunde
 6. eu

  cum poti sa pui asemenea intrebari? daca nu mai plateste nimeni ce vor face? vor da in judecata toata tara? daca IPOTETIC vor castiga vor executa tot? ar fi ideal sa nu mai plateasca nimeni… dar unii sunt prea lasi, prosti si fricosi…

  eu am in locuinta proprie sediul a 2 firme. mie mi-au cerut banii de 3 ori… le-am dat o singura data si s-au plictisit

  Raspunde
 7. Dan

  Am primit si eu o Proforma cu suma pe trei ani , taxa o achit pe factura de energie, ca persoana fizica.
  Daca legea s-a anulat trebuie ca firma cu sediul social la mine acasa sa achite restantele ?
  Oricum nu inteleg de ce nu au venit lunar facturile … pentru „serviciile” radio :)

  Raspunde
 8. Liviuta

  Nu inteleg , S-A ANULAT SAU ABROGAT LEGEA respectiva ? Sa ma lamureasca si pe mine cineva . Tot mereu primesc telefoane ca am restante si ca pe ei nu-i intereseaza articolul privitor la procesul de la Cluj . M-am straduit sa-i vorbesc cat se poate de civilizat si onest reprezentantului serviciului de radio-difuziune , dar a continuat cu amentiri ca ma actioneaza in instanta .
  Ce este de facut ?

  Raspunde
 9. Alexandru R

  Nu am platit pina in momentul de fata, si acuma a venit ultima somatie in 10 zile sa platesc 2007ian-2008 dec nu inteleg un serviciu se face obligatoriu prin contract cu beneficiarul , nu se poate factura fara contract- totusi RENEL a facturat fara nici un document. Firma noastra nu asculta nu se uita la radio-tv are activitate de productie servicii.
  Parerea mea Consiliul National al IMM daca mai este ar trebuie sa ne apara si sa clarifice odata pentu totdeauna problema aceasta

  Raspunde
 10. Cristian Mesaros

  Si noua ne-a venit acuma din 2008 si pana azi intrebarea este ce putem face deoarece firma se va lichida din oficiu. Si vreaui sa stiu daca legea mai este sau nu in vigoare dupa aceasta hotarare.

  Multumesc

  Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...