Guvernul falimentează zootehnia

0

Guvernul falimenteaza zootehnia prin acordarea a doar 35% din subventii pentru bovine si niciun leu pentru ovine, a declarat Stefan Nicolae, presedinte Agrostar. Federatia Agrostar cere Guvernului sa acorde subventiile cuvenite crescatorilor de bovine si ovine, in caz contrar sectorul zootehnic fiind amenintat de faliment.

“Guvernul a hotarât ieri (miercuri 21 octombrie) sa aloce 160 de milioane de lei pentru plata subventiilor pe cap de animal la specia bovine, pentru anul 2009, ceea ce inseamna, asa cum declara premierul Emil Boc, doar 35% din suma cuvenita, de 571 lei/cap de animal.

Pentru ovine, deocamdata, nu s-a dat niciun leu subventie. În aceasta situatie, efectivele vor fi taiate, pentru ca oamenii nu o sa mai aiba bani sa cumpere furaje. 70-80% dintre ferme se vor inchide si angajatii vor ramâne someri. Criza economica, pretul scazut al laptelui si lipsa subventiilor pun pe butuci zootehnia româneasca. Cerem ceva ce ni se cuvine, potrivit legislatiei in vigoare, nu cerem ceva in plus si nu cerem nici majorari salariale”,adauga Stefan.

Consiliul National al Agrostar va decide saptamâna viitoare urmatoarele actiuni de protest, ce se inscriu in calendarul anuntat in luna septembrie si care a debutat cu pichete de protest la Guvern si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Federatia Agrostar, cea mai mare organizatie sindicala din domeniul agricol, a fost infiintata 1990 si numara peste 38.000 de membri, având in componenta sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, viticultura, horticultura, zootehnie etc).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.