Comercianţii nu vor mai putea pretinde taxe de reziliere a contractelor

Comerciantii nu vor mai putea pretinde consumatorilor taxe de reziliere a contractelor, potrivit unei masuri legislative adoptate de Senat. Astfel, puteti da in judecata si chiar cere despagubiri in instanta, in cazul in care comerciantii stipuleaza astfel de clauze in contract.

.
Senatorii au adoptat miercuri un proiect de modificare a Legii nr. 296/2004 privind Codul Consumului si a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, vizand crearea unui cadru legal care sa reglementeze strict interdictia comerciantilor de a stipula in contractele incheiate cu consumatorii unele clauze care sa anuleze sau sa limiteze dreptul la denuntare sau reziliere unilaterala.

“Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept ”, se arata in propunerea legislativa adoptata de Senat.

Propunerea legislativa vine in conditiile in care majoritatea comerciantilor ce actioneaza in domeniul furnizarii/prestarii de servicii inteleg sa impuna consumatorilor clauze contractuale conform carora pentru denuntarea unilaterala a contractului, consumatorii sunt obligati la achitarea unei sume de bani.

“Proiectul legislativ se traduce intr-un act de reparatiune morala pentru milioanele de romani care au ajuns in ultimii ani de zile, victime ale sistemului abuziv si incorect de pretindere a taxelor de reziliere a contractelor incheiate de consumatorii romani mai ales in domeniul internet-telefonie”, spune senatorul Iulian Urban.

“Nu va poate obliga nimeni sa deveniti prizonier contractual in baza unor clauze abuzive. Trebuie si puteti sa-i dati in judecata pentru ca instanta sa constate faptul ca aceste clauze sunt abuzive si puteti sa obtineti inclusiv daune in instanta de judecata”, a adaugat senatorul.

Proiectul va fi trimis pentru dezbatere si adoptare la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Sursa: Avocatnet.ro

Citește și
3 Comentarii
 1. aa spune

  Asta inseamna ca vor disparea ofertele minune (ca nimeni nu se va mai risca sa-ti ofere un telefon gratis atata vreme cat nu are garantia ca ramai cel putin 1 an, 2 in retea).

  Pe ansamblu cred ca e bine. Dar fiind romania aici, ramane de vazut modul de aplicare.

 2. edi spune

  FOARTE BINE ! ESTE FOARTE CORECT, PENTRU CA DOAR ASA NE INDREPTAM SPRE PTETE LIBERE.

 3. Tibi spune

  Vodafone aplica taxa de 240 de euro pentru rezilierea abonamentului de internet chiar daca mai ai doar o luna de contract. Este normal? mi se pare cea mai aberanta taxa posibila si nu stiu cum in romania de astazi nu avem legile necesare pentru a contracara un asa abuz. deabia astept legea pentru a putea sa-i dau in judecata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.