Carta Drepturilor Sociale Fundamentale

0

Pe data de 9 decembrie 2009 se implinesc 20 de ani de când a fost proclamata Carta Drepturilor Sociale Fundamentale, sustine un Documentar al CNS Cartel ALFA.

Conform datelor furnizate de CNS Cartel ALFA, in cadrul congresului Confederatiei Europene a Sindicatelor, de la Stockholm, pe 12 mai 1988, Jacques Delors, presedintele Comisiei Europene a anuntat 3 initiative pentru “o relansare politica” a Europei.

Printre acestea se numara o Carta sociala europeana: “De ce, de exemplu, asa cum a fost sugerat de catre Presedintia belgiana si prevazut in programul social al Confederatiei Europene a Sindicatelor, Comunitatea europeana n-ar adopta un «soclu» al drepturilor sociale garantate, inspirate de carta sociala europeana (cea a Consiliului Europei).
Acest soclu ar putea fi negociat de catre parteneri sociali si tradus apoi in legislatie comunitara. Ar urma sa serveasca drept baza atât dialogului social cât si intaririi coeziunii sociale europene si ar avea caracter obligatoriu”.

Acesta a fost punctul de plecare al unui lung proces care a avut ca si rezultat recunoasterea politica si juridica a Cartei Drepturilor Fundamentale, inscrisa in Tratatul de la Lisabona. În noiembrie 1988, Jacques Delors – Presedintele Comisiei Europene – a sesizat Comitetul Economic si Social European pentru a elabora un aviz asupra conditiilor care ar permite existenta si functionarea unei Carte a Drepturilor Sociale Fundamentale.

Pregatirea acestui aviz ar fi urmat sa dureze pâna in 1989 când, in urma dezbaterilor, a fost adoptat cu o larga majoritate de catre membrii CESE (135 voturi pentru si 22 impotriva). Pe baza acestui aviz, Comisia Europeana a propus Consiliului European de la Strasbourg (9 decembrie 1989), aflat sub presedintie franceza, o Carta Comunitara a Drepturilor Fundamentale.

Aceasta propunere a fost adoptata de catre 11 sefi de stat sau de guvern din 12 (doamna M. Thatcher refuzând sa adopte propunerea). Însa aceasta adoptare a fost un act politic fara aplicabilitate juridica cu caracter obligatoriu. Ea a fost urmata de elaborarea unui program de actiune sociala: 47 de propuneri urmau sa relanseze politica sociala legislativa.

Acest text a fost adoptat si in Regatul unit in 1998, dupa venirea lui Tony Blair, conform Documentarului Cartelului ALFA. Au fost dezbateri, tergiversari, actiuni colective ale societatii civile, texte, implicari institutionale din partea Comisiei Europeane, Parlamentului European, Comitetului Economic si Social European, toate pentru atingerea unui obiectiv comun: dotarea Uniunii Europene cu o Carta sociala, insemnând o baza de drepturi garantate pentru toti, ilustrând astfel valorile europene de democratie, de libertate de solidaritate si a drepturilor.
Un plus pentru ca cetatenii din statele membre ale Uniunii Europene, mai putin avansate in materie de drepturi, sa aiba posibilitatea de a adopta aceleasi drepturi existente deja in celelalte State membre.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.