Zeci de ONG-uri de mediu critică proiectul Roşia Montană

70 de organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei mediului au adoptat o declaraţie comună prin care critică includerea în programul de guvernare a proiectului minier Roşia Montană, precum şi recentele luări publice de poziţie ale autorităţilor pe această temă.

Potrivit unei scrisori deschise, reprezentanţii ONG-urilor de mediu sancţionează atât includerea în Programul de Guvernare reevaluării proiectului şi recentele declaraţii publice ale şefului statului, Traian Băsescu, cu privire la discutarea şi luarea unei decizii în CSAT pe tema acestui proiect, cât şi afirmaţiile ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, prin care exprimă opinii net favorabile proiectului.

Totodată, semnatarii documentului invocă şi declaraţiile publice ale lui Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, potrivit cărora va aproba proiectul minier Roşia Montană dacă va fi perfect convins că ‘nu va provoca poluări’ şi cele privind constituirea unei comisii speciale pentru respectivul proiect.
În scrisoarea adresată de cele 70 de ONG-uri se aduce în prim-plan şi posibilitatea acordării unor garanţii de stat în valoare de un miliard de dolari pentru exploatarea de aur de la Roşia Montană.

‘Aceste acte şi declaraţii nu sunt doar neavenite, ci multe şi de-a dreptul suspecte sau chiar ignorând vădit dispoziţiile legii şi deciziile justiţiei, aşa cum se argumentează detaliat în declaraţia comună ONG. Ele ridică mari semne de întrebare mai ales pentru faptul că sunt făcute de persoane cu înalte funcţii publice, în exercitarea acestora, şi nu doar ca politicieni, în vreun context electoral sau privat, pentru care se pot găsi eventual circumstanţe atenuante sau invoca libertatea de opinie’, se notează în documentul citat.

ONG-urile semnatare atrag atenţia asupra faptului că ‘gravele probleme certe şi potenţiale de mediu pe care le ridică proiectul minier Roşia Montană sunt suficiente pentru ca realizarea acestuia să fie refuzată neechivoc şi definitiv’.
‘Subliniem că acest proiect este (…) foarte criticabil şi sub aspectul protecţiei patrimoniului cultural naţional, a respectării drepturilor omului, a intereselor economice ale statului român şi comunităţilor locale şi a dezvoltării durabile a României în general’, se încheie scrisoarea parafată de ONG-urile de mediu.

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a investit, până în prezent, 400 milioane de dolari în afacerea cu aur din România. Compania canadiană şi-a propus să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint de la Roşia Montană, echivalentul a 20.000 de lingouri. Pentru tratarea aurului extras urmează să fie folosită, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianură.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.
La ora actuală, la nivel european, Finlanda deţine supremaţia în materie de producţie de aur, cu circa opt tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasă în localitatea Kittila de compania canadiană Agnico Eagle (cinci tone anual).

Locul secund al ierarhiei este ocupat de Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, în timp ce poziţia a treia revine Spaniei, cu o producţie anuală de 3,5-4 tone.
Estimările companiei RMGC vorbesc despre faptul că proiectul minier va produce 1.200 de locuri de muncă în faza de construcţie a minei şi alte 600 permanente după ce proiectul va deveni operaţional.

Citește și
1 Comentariu
  1. L.P. spune

    Imi suna bine. Daca primele doua tari producatoare de aur din Europa sunt Suedia si Finlanda, iar noi le-am depasi ca si productie, de ce nu citesc pe net parerea specialistilor? Cu ongeurile m-am lamurit ca nu-s de nik. Cand ai realmente nevoie de ei nu gasesti nici tipenie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.