România, prima ţară din lume care acceptă fungicide pe bază de Initium

0 2

România este prima ţară din lume care a omologat temporar, pentru o perioadă de 3 ani, fungicide pe bază de Initium, după care, dacă vin dovezi ştiinţifice că există efecte nocive, va fi retrasă această autorizare, a declarat la postul public de televiziune ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Oficialul a arătat că substanţa activă din noile fungicide BASF, folosite în cultura viţei de vie, a cartofilor, a roşiilor şi cepei pentru protecţia plantelor contra dăunătorilor, a fost testată de institutele de cercetări de la Vidra, Braşov şi Valea Călugărească, de Institutul de Sănătate Publică, precum şi de toate celelalte institute cu responsabilităţi în testarea şi omologarea a unor astfel de produse, parcurgând toate etapele ştiinţifice şi legale prevăzute în legislaţia românească, armonizată cu cea europeană.

În legătură cu afirmaţia reporterului TVR, potrivit căreia unele ţări din America de Sud au refuzat să experimenteze pe culturile lor antidăunători pe bază de Initium, substanţă care ar avea o mare remanenţă în organismul uman şi ar putea favoriza cancerul de colon, ministrul Agriculturii a precizat că specialiştii care s-au ocupat de această omologare au parcurs toate etapele şi au testat acea substanţă.

Mai mult decât atât, substanţa respectivă este testată în acelaşi timp şi în alte state europene, cum ar fi Olanda şi Marea Britanie unde, de asemenea, ar urma să fie omologată şi acceptată în acest an.
„Am înţeles că Institutul de Sănătate Publică a făcut şi altfel de teste, toxicologice, toate testele care se fac pentru a determina în ce măsură asemenea substanţe sunt dăunătoare pentru sănătatea umană şi că există instanţe care apreciază, pe toate etapele de omologare, care sunt riscurile şi, pe baza analizelor, au ajuns la concluzia că nu există un risc pentru sănătatea umană’, a mai spus Mihail Dumitru.

Într-un comunicat, compania BASF susţine că toate acele comentarii cu privire la nocivitatea noilor fungicide BASF, care conţin substanţa activă Initium, aprobate în România pentru a ajuta agricultorii să protejeze culturile de viţă de vie, cartofi şi legume, sunt „complet nefondate”. „Produsele care conţin Initium sunt sigure pentru agricultori, utilizatori, consumatori şi pentru mediu, atunci când sunt utilizate în conformitate cu instrucţiunile de pe etichetă.

Mai mult decât atât, BASF a realizat atât intern, cât şi cu experţi externi independenţi, numeroase studii pentru a determina siguranţa Initium’, se arată în comunicatul menţionat. Potrivit BASF, studiile au arătat că Initium nu provoacă cancer, nu este nociv pentru mamifere după ingestie, la expunerea pielii sau prin inhalare. De asemenea, Initium nu este iritant pentru ochi sau piele, nu cauzează sensibilitate şi nu este genotoxic.

Comunicatul BASF menţionează că produsele bazate pe Initium urmează să fie înregistrate în Olanda şi Marea Britanie în prima jumătate a anului 2010, iar „alte ţări europene, printre care şi Franţa, vor urma până la sfârşitul anului în curs’. În final, BASF subliniază că „nu efectuează în România teste de niciun fel în vederea obţinerii înregistrării de produse în alte ţări’.

Pe piaţa românească, fungicidele BASF pe bază de Initium vor fi disponibile sub numele Enervin (pentru struguri) şi Zampro – pentru cartofi, roşii, castraveţi şi ceapă, notează pagina de web a concernului german BASF, remarcând, totodată, „timpul-record în care noile fungicide au fost aprobate de România”. În ultimele zile, mass-media românească s-a arătat alarmată de folosirea în agricultură a noilor fungicide pe bază de Initium.

Conform acestor articole, folosirea produselor cu Initium sporeşte cu până la 65 la sută rata riscului de cancer la colon, iar un miligram de initium intrat în corp se elimină în aproape un an. De asemenea, ziariştii români semnalează că, în cazul consumului zilnic de astfel de legume tratate, concentraţia din organism creşte considerabil.

loading...
Comentarii
Se incarca...