Francezii se apucă iar de fumat

0

Lupta împotriva fumatului a stagnat în 2009, a constatat Observatorul francez pentru droguri şi toxicomanie (OFDT) în bilanţul anual, publicat joi, 11 martie.

Vânzările în farmacii ale tratamentelor pentru renunţarea la fumat au scăzut anul trecut la cel mai mic nivel înregistrat din 2001, cu echivalentul a 1.344.678 de luni de tratament vândute (-21,5%), scrie ziarul Le Monde. În acelaşi timp, au crescut vânzările de ţigări (+2,6%), vânzările globale de tutun progresând du 2%.

Aceste cifre îi decepţionează pe militanţii anti-fumat, măsurile de interzicere a fumatului în locurile publice, intrate în vigoare în februarie 2007 şi apoi în ianuarie 2008, neavând un efect real asupra fumătorilor. Dar producătorii de tutun consideră că această creştere a vânzărilor de ţigări în 2009 nu ar însemna o intensificare a consumului.

Ea ar fi generată, potrivit acestora, de scăderea cu 7% a comerţului transfrontalier din cauza mai multor factori (majorarea preţurilor în Spania şi Belgia, operaţiuni vamale care vizează direct acest trafic).
Această explicaţie ‘trebuie verificată’, estimează OFDT, care adaugă că sunt în curs de efectuare analize pentru a putea compara evoluţia vânzărilor între departamentele de lângă graniţă şi cele situate la o distanţă mai mare de frontiere.

De la scăderea netă în 2003-2004, ca urmare a marilor majorări de preţuri ale ţigărilor, nivelul vânzărilor a rămas relativ stabil, subliniază OFDT, pentru care ‘evoluţia vânzărilor de ţigări este strâns legată de cea a preţurilor’. Se pare că majorarea în medie cu 30 de eurocenţi pe pachetul de ţigări, aplicată în noiembrie, nu a influenţat vânzările, remarcă OFDT.

‘A fost o creştere cerută de industrie. Ea a fost structural gândită astfel încât oamenii să nu-şi diminueze consumuľ, afirmă Bertrand Dautzenberg, preşedintele Oficiului francez de prevenire a fumatului (OFT).
În ceea ce priveşte tratamentele pentru renunţarea la fumat, bilanţul OFDT arată o evoluţie a pieţei: substitutele nicotinice sub formă orală sunt cele mai solicitate (o cotă de piaţă de 57,3%), în pofida unei uşoare scăderi în volum (-2,4%).

Pastilele sau guma de mestecat permit o renunţare progresivă la fumat, chiar o mică reducere a consumului. În schimb, plasturii, care generează o renunţare completă şi imediată la fumat, sunt în scădere evidentă (-46,1%).
Medicamentul Champix (vareniclină), care a fost extrem de solicitat în 2007, înregistrează o scădere a vânzărilor de 29%. ‘Posibilele efecte secundare ale vareniclinei şi preţul au avut un impact important’, estimează OFDT. Acest medicament, disponibil numai pe bază de reţetă, are efecte cu risc sinucigaş.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.