Grecia este paralizată de o nouă grevă a funcţionarilor publici

0 2

O grevă de 24 de ore a funcţionarilor publici din Grecia, cea de a patra mişcare de protest de la începutul acestui an, cumulată cu încetarea lucrului timp de 48 de ore la apelul sindicatelor comuniste paralizează joi (22 aprilie 2010) administraţia publică şi transporturile maritime, transmite AFP.

În schimb, transporturile aeriene şi urbane nu sunt afectate de mişcarea de protest lansată de Federaţia funcţionarilor publici (ADEDY, 300.000 de membrii) împotriva măsurilor de austeritate lansate de guvernul de la Atena pentru redresarea situaţiei financiare a ţării. Controlorii aerieni au renunţat la grevă pentru a nu amplifica problemele provocate sectorului aerian de norul de cenuşă vulcanică.

Greva naţională va închide administraţiile publice şi va conduce de asemenea la închiderea a numeroase şcoli. Mai mult, la apelul Frontului sindical comunist, Pame, muncitorii portuari au blocat pentru a doua zi plecarea feryboaturilor din portul Pireu spre insulele Cyclade.
Tribunalele vor rămâne închise şi ele în urma grevei funcţionarilor din justiţie care solicită majorări salariale în timp ce spitalele publice din Atena şi Pireu vor funcţiona pentru a doua zi consecutivă un personal redus, în condiţiile în care medicii protestează faţă de o reducere de 20 până la 30 la sută a subvenţiilor publice.

Pentru a reduce deficitul (12,9 procente din PIB) şi datoria publică (113 procente din PIB), guvernul de la Atena a luat o serie de măsuri draconice, concentrate pe reducerea cheltuielilor, în special a salariilor, în sectorul public.
Mişcările de protest intervin la o zi după ce guvernul de la Atena a demarat discuţiile cu experţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Centrale Europene şi Comisiei Europene pentru punerea la punct a detaliile din mecanismul de sprijinire a Greciei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata