EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Legea privind parteneriatul public-privat nu respectă reglementările europene

Legea privind parteneriatul public-privat (PPP), promulgată recent, care reglementează achiziţiile publice şi concesiunile, nu respectă în totalitate directivele şi Tratatul Uniunii Europene, apreciază preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă.

‘Avem o deschidere spre ideea de parteneriat public-privat, dar nu spre această lege. Preşedintele a întors legea în Parlament, dar i-a fost retransmisă în aceeaşi formă şi a fost obligat să o promulge. Constituţia nu îi permite preşedintelui să trimită de două ori legea în Parlament. Orice procedură de cheltuire a banului public trebuie să fie transparentă, concurenţială şi nediscriminatorie.

Directivele şi Tratatul UE impun aceste principii. Partea defectuaoasă a acestei legi este că procedura de desemnare a partenerului privat nu respectă în totalitate principiile menţionate’, a declarat marţi preşedintele ANRMAP, la dezbaterea cu tema „Reforma sistemului de achiziţii publice în contextul absorbţiei fondurilor europene”.
Ea a spus că ANRMAP va iniţia un proiect public pe site-ul instituţiei, o procedură de concesiune, pentru a vedea care legislaţie este ‘mai aplicabilă’ – legea în vigoare a PPP sau vechea legislaţie (ordonanţa 34), iar rezultatele vor fi făcute publice.

‘Am putea avea de-a face cu o încălcare a Tratatului UE. Sunt convinsă că această lege a PPP poate suferi anumite corecturi pentru că normele de aplicare nu au fost încă adoptate’, a mai spus Trăilă.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat pe 30 septembrie Legea parteneriatului public-privat, care reglementează modul în care se realizează un proiect de parteneriat public-privat ce are ca obiectiv public proiectarea, finanţarea, construcţia, reabilitarea, modernizarea, operarea, întreţinerea, dezvoltarea şi transferarea unui bun sau serviciu public.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata