FMI a aprobat eliberarea tranşei a şaptea din împrumutul pentru România

0

Consiliul Director al FMI a aprobat în unanimitate eliberarea celei de-a şaptea tranşe din împrumutul pentru România, în valoare de 0,9 miliarde de euro, avizând cel de-al şaselea raport privind îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor stabilite în cadrul Acordului Stand-By, a declarat reprezentantul României la FMI.

În urma aprobării Raportului de către membrii Consiliului Director al FMI, România va primi cea de-a şaptea tranşă, în valoare de 769 milioane DST (0,9 miliarde euro) din cadrul împrumutului în opt tranşe, contractat în mai 2009 prin acordul cu FMI. Conform uzanţelor FMI, aprobarea de către board a Raportului va permite eliberarea penultimei tranşe din împrumut în circa 48 de ore, banii urmând să intre în contul Băncii Naţionale a României.

‘Aprobarea în unanimitate de către membrii Board-ului Director al FMI a eliberării celei de-a şaptea tranşe din împrumutul pentru România, odată cu întregul raport privind modul în care România şi-a îndeplinit condiţionalităţile asumate prin Acordul Stand-By, are o dublă semnificaţie pentru pieţele financiare’, a precizat Mihai Tănăsescu.
Acesta a subliniat că ‘prima semnificaţie constă tocmai în semnalul dat de Fond prin aprobarea în unanimitate a Raportului de revizuire a programului cu România, care subliniază, implicit, şi hotărârea autorităţilor române de a merge pe calea măsurilor convenite cu Fondul, respectiv de a-şi consolida poziţia fiscală şi financiară’.

În al doilea rând, anunţul unui potenţial viitor acord între România şi FMI aduce o încredere suplimentară a actorilor de pe pieţele financiare în faptul că politicile pe care Guvernul şi le propune în anii următori vor fi puse în aplicare în mod corect, consideră fostul ministru de finanţe.

‘Toţi directorii executivi ai FMI au salutat modul în care a fost realizată consolidarea fiscală în 2010 şi au recomandat ca Guvernul să acţioneze ferm pentru reducerea arieratelor şi pentru îndeplinirea unor măsuri de reformă structurală, care să conducă la reducerea solidă şi permanentă a arieratelor, atât la nivel guvernamental, cât şi al întreprinderilor de stat’, a spus reprezentantul României la FMI, care a amintit că România a cerut o nouă derogare pentru arierate, care a fost şi ea aprobată.

‘Tocmai în acest context s-a făcut recomandarea ca autorităţile române să acţioneze mai ferm în perioada următoare pentru reducerea arieratelor’, a precizat Mihai Tănăsescu. ‘Boardul FMI a salutat decizia autorităţilor române de a avea un nou program, de tip precautionary, cu Fondul Monetar’, a afirmat reprezentantul României la FMI.
‘Membrii Consiliului Director au subliniat în mod clar că Guvernul României, FMI şi Comisia Europeană vor stabili împreună, în timpul misiunii care va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii ianuarie, care vor fi elementele concrete care vor fi cuprinse în noul Acord’, a spus Mihai Tănăsescu.

Conform sursei citate, Boardul FMI nu a discutat aspecte legate de suma viitorului Acord, de durata acestuia, de forme şi de sectoare avute în vedere. ‘Toate acestea urmează a fi definite de către Guvernul României, care le va discuta la Bucureşti cu reprezentanţii Fondului şi ai Comisiei Europene’, a declarat Mihai Tănăsescu.

România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială, dintr-un împrumut de un miliard de euro. Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, la 20 de miliarde de euro.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.