România are resurse ascunse de gaze

– Țara noastră poate redeveni unul dintre principalii producători de gaze ai Europei, dacă se vor adeveri estimările privind potenţialul resurselor neconvenţionale. Trei companii petroliere, Chevron, Mol şi Avere Energy, au obţinut deja licenţe pentru explorarea gazelor neconvenţionale în România.

În procesul de formare a gazelor naturale, substanţa organică aflată în aşa-numita rocă-mamă, adică o rocă dură, se transformă până ajunge gaz. După care, în stadiul de gaz, resursa migrează pe anumite fisuri şi ajunge în nişte roci permeabile, de tipul nisipurilor şi al gresiilor, unde se acumulează sub presiune şi de unde se exploatează. Acestea sunt gazele tradiţionale, care se extrag prin metodele clasice. Gazele care au rămas în rocile dure sau pe traseul de migrare sunt aşa-numitele gaze neconvenţionale.

„Pe criterii economice, fiind mai ieftin, dar şi din lipsa tehnologiei, până în prezent s-au exploatat, în general, doar zăcămintele de gaze convenţionale”, a declarat Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), într-un interviu acordat ziarului „Adevărul„.

Potrivit acestuia, în mod normal, zăcămintele de gaze neconvenţionale sunt proporţionale cu cele clasice. „Aceasta înseamnă să ai viziune. Dacă România a putut să asigure necesarul de petrol pentru două războaie mondiale şi rocile-sursă nu au fost explorate, este clar că există un potenţial„, a arătat el.

„În ultima rundă de concesiuni, a zecea (derulată pe parcursul anului trecut – n.r.), câteva firme şi-au exprimat intenţia de a face explorări în domeniul gazelor neconvenţionale. Este vorba de Chevron, care a obţinut trei licenţe în Dobrogea, Mol – care a luat un perimetru în Depresiunea Panonică (vestul ţării), şi Avere Energy – tot în vestul ţării„, a menţionat Pătruţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.