Algocalminul şi alte medicamente ce conţin metamizol se vând de la 1 februarie 2011 doar cu reţetă

Algocalminul se va putea cumpăra, de marţi (1 februarie 2011) doar pe bază de reţetă, ca şi toate medicamentele care conţin metamizol (Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin).

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dispoziţia de eliberare a unor calmante doar pe bază de reţetă se va realiza treptat, între februarie şi iulie 2011, astfel încât din luna august, medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât pe bază de prescripţie medicală. Companiile farmaceutice producătoare ale medicamentelor cu metamizol au fost înştiinţate de ANM să-şi depună documentaţia pentru modificarea autorizaţiei (APP).

Deşi, după cum precizează ANM, în România nu s-au semnalat cazuri de reacţii adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luată de Consiliul Ştiinţific al agenţiei este numai de prevenţie şi de micşorare a unui consum exagerat al acestui medicament, care în 2009 se afla pe primul loc în vânzări, iar în 2010 pe locul al doilea.

Citeste si:  Sute de milioane cheltuite degeaba cu frontierele? Condiţii insurmontabile pentru Schengen

Metamizolul, cu o structură chimică asemănătoare aminopirinei, a fost asociat cu raportări rare de agranulocitoză, dar potenţial fatale; primele raportări au apărut în literatura de specialitate în 1946, 1952, 1963.
Drept urmare, în SUA, Australia s-a restricţionat utilizarea metamizolului, iar ţările din nordul Europei au interzis chiar acest medicament. În Rezoluţia Consiliului Europei, aflată în vigoare, se precizează că metamizolul se eliberează pe bază de prescripţie medicală (pentru eventuale reacţii adverse, pentru verificarea eficacităţii tratamentului).

441 total views, 0 views today

loading...

Citeste si:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *