Emil Boc: România e pregătită să intre în Schengen; ce se întâmplă la unele vămi dovedeşte funcţionarea statului de drept


Primul-ministru Emil Boc a declarat vineri (4 februarie 2011) că România este pregătită în continuare să adere la Spaţiul Schengen, susţinând că ceea ce se întâmplă în aceste zile la unele vămi reprezintă o garanţie şi o dovadă suplimentară a funcţionării statului de drept.

Şeful Executivului a reiterat că intrarea României în Schengen trebuie să presupună îndeplinirea aceloraşi condiţii pe care şi celelalte state membre le-au avut de realizat atunci când au aderat la rândul lor. „Este vorba despre condiţionalităţile tehnice care au fost şi sunt îndeplinite şi au fost confirmate de toate rapoartele de evaluare ale UE, inclusiv de grupul Sch-EVAL.
Ceea ce noi am spus este să nu se conexeze alte probleme, care nu au legătură cu Schengen, de problema aderării noastre acolo. Dacă acest lucru se respectă, România va intra în Schengen. Dacă nu se respectă această regulă clară a UE, atunci practic pot apărea probleme în implementarea deciziei”, a mai spus premierul.

În cursul zilei de joi, aproximativ 60 de poliţişti de frontieră şi vameşi, ridicaţi de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pentru fapte de corupţie şi contrabandă cu ţigări, au fost aduşi pentru audieri la DNA Bucureşti.
Chestorul-şef Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, a susţinut, tot joi, că acţiuni precum cea de la Siret vor continua.

Citeste si:  Premierul va înainta miercuri Parlamentului propunerea de înfiinţare a Ministerului Afacerilor Europene

„Mă aştept ca partenerii externi ai României să interpreteze corect acţiunea de la Siret, dar mă aştept şi la interpretări în sensul atragerii atenţiei asupra nivelului crescut de corupţie din România”, a spus Tutilescu. Experţii europeni implicaţi în procesul de evaluare Schengen au adoptat vinerea trecută, la Bruxelles, raportul privind implementarea sistemelor SIS/ SIRENE în România, dar nu şi raportul similar pentru Bulgaria.

Decizia de extindere a spaţiului Schengen va trebui luată în unanimitate de miniştrii de interne din UE (Consiliul JAI). Următoarea reuniune a Consiliului JAI este prevăzută pentru 24 februarie, dar pe agenda acesteia nu mai figurează luarea unei decizii privind aderarea României şi a Bulgariei la Schengen în luna martie.

63 total views, 0 views today

loading...

Citeste si:

1 Comentariu

  1. ion

    Mentalitate de om bolnav , masurile trebuiau luate inainte , acum nu facem decit sa comfirmam altora acuzatiile pa care ni le aduc . La Basescu in guvern , ca la pompieri , cind arde nu preventiv .

    Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *