Isărescu crede că nivelul preţului petrolului va rămâne tolerabil

1 12

Petrolul rămâne o sursă de presiune inflaţionistă, preţul combustibililor rămâne însă tolerabil în raport cu ţinta de inflaţie, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Petrolul rămâne o sursă de presiune inflaţionistă. ‘Credem că va rămâne tolerabil preţul petrolului în raport cu ţinta noastră de inflaţie’, a spus Isărescu.
El a mai spus că există o probabilitate scăzută de formare a unor presiuni inflaţioniste pe piaţa muncii. ‘Există, aşadar şanse mari să ne apropiem de intervalul pe care îl ţintim, doar să nu apară presiuni de natură politică sau socială’, a mai spus Guvernatorul BNR. ‘Prevedem o revenire incipientă a încrederii consumatorilor’, a explicat Isărescu.

Referitor la dobânda cheie acesta a spus că în contextul şocurilor adverse de natura ofertei şi al deteriorării anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt, conduita politicii monetare şi-a menţinut prudenţa. Potrivit acestuia, declinul cererii de produse alimentare plafonează aşteptările inflaţioniste a producţiei de profil şi limitează transferul creşterii preţurilor materiilor prime agricole în preţurile de consum comparativ cu episoadele similare anterioare.

Inflaţia anuală ar putea scădea sub 7%, iar previziunea Băncii Naţionale este o reluare a dezinflaţiei începând cu primul trimestru din acest an, iar noua prognoză de inflaţie pentru anul 2011 a fost revizuită până la 3,6%, potrivit datelor prezentate luni (7 februarie 2011) într-o conferinţă de presă, de către Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.
‘Previziunea noastră este o reluare a dezinflaţiei începând chiar cu trimestrul I din acest an. Probabil ca inflaţia anuală va scădea sub 7%, iar datele vor fi publicate de INS în perioada următoare. În 2011, ţinta este de 3%’, a precizat Isărescu.

Conform datelor oficiale ale BNR, iniţial prognoza privind rata inflaţiei pentru 2011 a fost anunţat, în noiembrie 2010, la 3,4%, o ţintă de 3% şi un interval de incertitudine de +/- 2,1%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, raportul asupra inflaţiei.

Potrivit unui comunicat al BNR, publicat săptămâna trecută, rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,96% în luna decembrie 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, însă semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei. Creşterea ratei anuale a inflaţiei în anul 2010 (de la 4,74% în decembrie 2009) a fost în principal consecinţa majorării cotei standard a TVA, alături de care au contribuit şi influenţele adverse ale evoluţiei preţurilor produselor alimentare şi combustibililor pe plan internaţional.

Citește și
1 Comentariu
  1. Serban M spune

    Brusc, de cand cu goana asta dupa vrajitoare impotriva benzinariilor, toti au devenit specialisti in domeniu. Isarescu sa isi vada mai bine de bancile lui ca alea ne-au jupuit si pielea de pe noi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata