„Efectul” Egipt resimţit în Libia: acum se teme şi colonelul Ghaddafi

0

Liderul libian Muammar Ghaddafi, care a condus ţara din 1969, se pregăteşte pentru „ziua furiei”. Opoziţia va manifesta împotriva sa şi a regimului pe 17 februarie. Deja acest lucru a fost numit „sindromul Pieţei Tahrir”.

Mai întâi Tunisia şi Algeria, apoi Egiptul şi pe urmele acestuia Yemenul, Iordania şi Siria, iar acum a venit şi rândul Libiei. Ghaddafi se teme cu adevărat de data aceasta, notează revista italiană Panorama în ediţia de joi.
Colonelul Ghaddafi nu-şi ascunde îngrijorarea provocată de manifestaţiile care se organizează în perspectiva datei de 17 februarie, zi care marchează aniversarea protestelor precedente împotriva sa, din 2006.

La vremea aceea, protestatarii au fost trimişi în conul de umbră al unui ” black-out” total al informaţiilor. Dar astăzi vântul rapid al protestelor suflă repede pe Twitter şi este dificil să fie oprit. Ziarul „Asharq Alawsať’ a fost cel care a transmis ştirea. Potrivit cotidianului arab cu sediul la Londra, un martor ocular a relatat pe site-ul opoziţiei libiene, „Libia-al Yom”, că Ghaddafi şi-ar fi exprimat îngrijorarea personală pentru „ziua furiei”.

A avertizat persoanele prezente la discursul său, provenite în cea mai mare parte din oraşe din estul Libiei, asupra consecinţelor grave ale unei eventuale participări la orice „potenţială” acţiune de tulburare. Liderul libian şi-a exprimat apoi opinia cu privire la revoluţia din Piaţa Tahrir: „Libia – a spus el – nu trebuie să fie târâtă în acelaşi haos ca Egiptul.” A continuat alunecând spre binecunoscuta sa retorică paternalistă şi anti-sionistă.

„Este greşit să dăm vina pe Hosni Mubarak: este un om sărac, nu are nici măcar bani pentru hainele lui. De mai multe ori l-am ajutat noi. Ceea ce se întâmplă în Egipt este vina serviciilor secrete israeliene”, a afirmat Ghaddafi. Realitatea este însă că ceea ce se întâmplă în Egipt, iar anterior s-a întâmplat în Tunisia, a declanşat un efect de domino în toate ţările din regiune. În Yemen şi Siria au fost făcute concesii.

În Iordania, regele l-a schimbat pe premier. În Algeria a fost stabilită o demonstraţie anti-guvernamentală la 12 februarie. În ziua Sfântului Valentin, pe 14 februarie, e rândul Bahreinului să iasă în stradă. Vineri se aşteaptă mişcarea „undei verzi” a opozanţilor iranieni.
La 11 februarie se marchează aniversarea revoluţiei khomeiniste din 1979 iar tinerii iranieni şi-au exprimat deja intenţia să-şi manifeste în strada solidaritatea cu egiptenii. În acest context, îngrijorarea colonelului Ghaddafi pare deplin justificată, conchide Panorama.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.