Charlie Chaplin a fost ţigan ?

Charlie Chaplin s-ar fi născut într-o comunitate de ţigani din West Midlands, susţine o scrisoare adresată lui Chaplin şi descoperită recent de către familie, relatează cotidianul The Guardian în ediţia de joi (17 februarie 2011).

Deşi virusul ‘Charlot’ este mai puţin contagios astăzi, faţa lui Chaplin este încă una dintre imaginile cele mai recunoscute de pe planetă. Scrisoarea, descoperită recent de familia lui Chaplin, sugerează că ar putea fi nevoie să ne revizuim ipotezele cele mai fundamentale despre omul din spatele mustăţii, scrie The Guardian.

După ce văduva lui Charlie, Oona, a murit în 1991, fiica lor, Victoria Chaplin, a moştenit un birou care a aparţinut tatălui ei. Un sertar a rămas blocat cu încăpăţânare. Atunci când lăcătuşul l-a deschis, în sertar a fost găsită o scrisoare scrisă de mînă, cu un scris mare.

Era o scrisoare primită de Chaplin de la un octogenar numit Jack Hill, care i-a scris de la Tamworth, în anii ’70 pentru a-l informa că nu era unul dintre fii celebri ai sudului Londrei, ci că venise pe lume într-o căruţă care aparţinuse mătuşii sale, Regina ţiganilor.

‘Ai fost născut la Black Patch, în Smethwick, lângă Birmingham’, îi scria lui Chaplin Hill. Certificatul de naştere al lui Chaplin nu a fost descoperit niciodată. Mama sa, Hannah – pe numele de fată Hill – provenea dintr-o familie de ‘călători’ (travellers).

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Patch Black era o înfloritoare comunitate de romi de la periferia oraşului Birmingham, ceea ce nu exclue posibilitatea ca Charlie Chaplin să fi fost un ţigan născut în comitatul West Midlands. Ideea de a rescrie istoria familiei Chaplin nu îl sperie pe Michael, cel mai în vârstă fiu rămas în viaţă, care a adus în atenţie scrisoarea redactorului The Guardian.

‘Scrisoarea trebuie să fi fost importantă pentru el, altfel de ce ar mai fi păstrat-o?’, se întreabă el. Poate că un om care a fost reperat în 800 de locuri în acelaşi timp (la 12 noiembrie 1916, atunci când o izbucnire de isterie în masă l-a identificat pe Chaplin în numeroase locuri din America) este capabil să se fi născut şi în două locuri în acelaşi timp, comentează The Guardian, făcând aluzie la faptul că, oficial, Chaplin s-a născut la Londra.

Ca şi restul rudelor sale, Michael se pregăteşte pentru o nouă fază din viaţa de după moartea tatălui său. Casa familiei Chaplin, ridicată pe dealurile din jurul localităţii Montreux, va deveni în curând muzeu.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.