73% din rezerva BNR este alcătuită din hârtii fără valoare! România este ruinată!

– Prof. Dr. in economie Constantin Cojocaru, invitat în cadrul unei emisiuni la TVR R, a prezentat situatia rezervei Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sustinand ca graficele privind majorarea rezervei valutare prezentate de BNR nu sunt altceva decat niste tentative penibile de manipulare. El a aratat ca, de fapt, cea mai mare parte a rezervei BNR (73%) este compusa din titluri de valoare, adica niste simple hartii, plasamentele BNR in aceste bonduri nefiind altceva decat un imprumut mascat acordat de catre Romania altor state, in principal, Statelor Unite ale Americii (pe axa Bucuresti-Washington-n.r.).

Ca urmare a acestor plasamente, BNR a ramas fara valuta, banca nationala fiind nevoita sa apeleze, astfel, la imprumuturi inrobitoare la FMI. Perdantul este, in opinia lui Cojocaru, „poporul roman care s-a ales cu niste hartii ce ar putea sa nu aiba nicio valoare, insa este nevoit sa plateasca comisioane grase si dobanzi pentru creditele FMI. Totul cu sacrificarea intregii populatii a Romaniei! Un fel de fumarici modern!”. In opinia lui Cojocaru, banii “imprumutati” de SUA si de alte state de la Romania au fost injectati in dezvoltarea anumitor economii si sutinearea anumitor razboaie”.

Aceasta megaschema financiara face parte, in opinia lui Cojocaru, dintr-o strategie la scara planetara de sifonare a fondurilor statelor vulnerabile, cu o conducere corupta, “subordonata” structurilor de putere internationale sau santajabila.

“Rezerva nationala a unui stat, in acest caz a Romaniei, este transformata in hartii fara valoare printr-o inginerie financiara iar banii sunt sifonati intr-o anumita directie”, a aratat Cojocaru. El a precizat ca schema nu este noua, fiind folosita cu succes pentru “salvarea” marilor conglomerate financiare de pe Wall-Street, actiune prin care au fost sifonati peste 700 de miliarde de dolari, suma provenita din fondurile contribuabilului american.

La acesta schema contribuie, din plin, organismele internationale de rating precum Fitch si Moody’s, care, evident au cotat bondurile americane, in momentul cumpararii acestora de catre Romania cu calificativul AAA.

Potrivit lui Cojocaru, din cele 37 de miliarde de euro, cat este acum rezerva BNR, aurul reprezinta doar 7%, respectiv 2,59 miliarde de euro, depozitele in valuta (euro si dolari) reprezinta 20% din structura rezervei, adica 7,4 miliarde euro, in vreme ce o covarsitoare parte, respectiv 73% (peste 27 miliarde de euro) reprezinta titluri de valoare, hartii cumparate de Romania care a imprumutat, astfel, mascat SUA.

Asadar, din rezerva BNR de circa 37 de miliarde de euro:
7% – rezervele de aur
20% – depozitele de valuta
73% – hartii de valoare

Cu alte cuvinte, rezerva “reala” a BNR reprezinta doar 27% din rezerva “declarata” de BNR, adica aproape 10 miliarde de euro, nivel care corespunde anului 2001.

De unde provin banii din rezerve?! Si unde se duc?!

Surse firesti:

Doar 9% din rezerva nationala, adica circa 3 miliarde de euro, provin dintr-o sursa fireasca, adica de la cetateni, de la popor. Acesti bani ar trebui sa ramana in buzunarul Guvernului dupa achitarea salariilor, pensiilor, dupa platile facute in sanatate, armata, invatamant, etc.”, a aratat Cojocaru.

Surse nefiresti:

Circa 26% din rezerva BNR%, adica aproape 10 miliarde de euro, este compusa din numerar aflat in circulatie. BNR a pus tiparnita sa fabrice lei. A cumparat cu acesti lei dolari si euro de pe piata, marind cantitatea de lei de pe piata, lucru care a condus la inflatie. Inflatia se produce atunci cand masa monetara creste mai repede decat productia efectiva, astfel incat preturile cresc iar puterea de cumparare scade”, a explicat Cojocaru.

Aceasta valuta de pe piata a fost data cu imprumut prin cumpararea acestor bonuri, hartii de valoare, cu pretul crearii de inflatie„, a conchis Cojocaru.

In ceea ce priveste destinatia banilor “imprumutati” de la Romania, Cojocaru a aratat ca guvernele care au luat acesti bani “i-au folosit sa-si construiasca economia si sa poarte un razboi pe nu stiu unde”. Asadar, pe langa trimiterea de militari in teatrele de operatii, Romania ajuta si indirect, prin aceste “imprumuturi” la purtarea acestor razboaie si la promovarea intereselor americane in lume.


Creditele in valuta ingroapa moneda nationala

“In Constitutia Romaniei scrie negru pe alb ca moneda nationala a Romaniei este leul, care este folosit pentru plati pe tot teritoriul tarii. In realitate, BNR a incalcat flagrant Constituatia Romaniei si functia de supraveghere atunci cand a permis bancilor din Romania, aflate in proprietatea strainilor, chiar daca au personalitate juridical romana, sa acode credite in valuta. O banca comerciala nu are voie sa acorde credite in valuta pentru ca se incalca Constitutia. Sunt bineveniti sa aduca dolari sau euro in tara, insa acestia trebuie convertiti in lei”, a aratat Cojocaru.

Economistul a explicat ca acesta politica incurajata de BNR a condus la slabirea semnificativa a monedei nationale.
“Jumatate dintre creditele romanilor sunt in euro. Daca toate creditele luate de populatie ar fi fost in lei, ar fi fost incurajata moneda nationala. Acest lucru nu ar fi condus, ca acum, la devalorizarea grava a leului ci la valorizarea lui in timp. Leul s-a devalorizat de patru ori fata de 1999, spre deosebire, de exemplu, de coroana ceha, care s-a apreciat puternic in ultimii 11 ani”, a continuat Cojocaru.


Cum reduc bancile comerciale Rezerva Minima Obligatorie la BNR

“Rezerva Minima Obligatorie (RMO) in valuta la BNR este de 38%. Asta inseamna ca pentru fiecare 100 de euro dati credit, banca depune 40 de euro in RMO la BNR. BNR le da o dobânda bunicica pentru acesti bani, cam ca la ei in tara. In afara sa ia acesti bani pe BNR nu o mai intereseaza nimic. Bagati ce comisioane si ce dobanda vreti voi la creditele pe care le acordati, dar mie dati-mi cei 40%. Acesti bani eu ii duc in rezerva nationala si apoi, cum am vazut, ii dau imprumut altor tari pe hartii de trezorerie”, a mai spus Cojocaru.


Acum vine criza…

“Criza a schimbat prioritatile bancilor. (…) Eu, ca banca comerciala, reduc creditele, nu mai vreau sa dau credite romanilor, asa ca imi vreau inapoi banii depusi in RMO la BNR. Si, repede, intr-o luna! Aceste banci comerciale, care au dat credite in valuta in Romania, au participat si ele la marea teapa a bulei imobiliare prezentata de mass-media drept o criza financiara internationala, s-au trezit cu gauri mari si au venit la BNR si au spus: da-mi aia 40% inapoi, ba, mai mult, trebuie sa reduceti RMO ca noi nu mai avem bani. Atunci a avut loc o intalnire precipitata intre presedintele Basescu, premierul Boc si guvernatorul Isarescu care s-au dus apoi la Viena sa puna pe hartie reducerea RMO de la 40% la 20 si ceva la suta pentru valuta si la 27% pentru lei si alte depuneri”, a adaugat Cojocaru.


… si apare “salvarea” FMI!

Numai ca BNR nu are de unde sa dea banii inapoi pentru ca bancile nu accepta hartii cu rating AAA. Ele vor bani. Basescu si Isareascu au zis ca n-au de unde. Iar bancile au continuat: cum n-ai de unde…vezi ca in hotelul asta de lux din Viena la camera 12 este FMI-ul…iti da un credit acum…12 miliarde!! Luati bani de la FMI, platiti dobanda si comisioanele grase si aveti bani sa dati bancilor comerciale”, a continuat Cojocaru.

El a explicat ca, astfel, poporului roman i-a fost data o mare teapa iar banii au fost sifonati acolo unde trebuie cu “sprijinul” Statelor Unite, care se afla in spatele FMI.

Care este principalul contributor la FMI?! Guvernul American. Adica chiar acela pe care l-am imprumutat. Intre timp, trebuie sa platim FMI miliarde de euro pe comisioane si dobanzi. Asa se fac banii astazi in lume! Asa sunt dusi banii acolo unde este nevoie, pentru dezvoltarea anumitor economii, pentru purtarea anumitor razboaie…”, a conchis Cojocaru.

Intre timp, in presa mainstream aservita, romanii sunt spalati pe creier cu mesajul ca FMI salveaza guvernul de la faliment iar Romania va primi bani numai dupa ce-i termina pe pensionari si aduce la sapa de lemn intreaga populatie.


Deznodamant apocaliptic al unei megascamatorii financiare

“In final, RMO este adusa la zero, noi suntem datori vanduti la FMI, banii nostrii sunt «dati cu imprumut» guvernului American si altor guverne ca ei sa finanteze FMI, sa-si sustina economia si sa poarte razboaie. Dobanzile si comisioanele grase nu le incaseaza poporul roman pe hartiile de trezorerie ci FMI pentru «imprumuturile» date Romaniei. In final acesta scamatorie financiara conduce la jupuirea cetatenilor tarii”, a aratat, in final, Cojocaru.

Sursa: Badpolitics.ro

Citește și
18 Comentarii
 1. paul spune

  nea cojocare,am doua intrebari:cat este dobanda la bondurile americane?cat este dobanda la imprumuturile FMI?
  daca imi este permisa si a treia:rezervele valutare ale chinei nu sunt plasate tot in bonduri americane?
  eu pe wikipedia nu am gasit decat un constantin cojocaru si acela este actor.o fi ruda cu felix?

 2. Mon spune

  Se pune o singura intrebare de o logica elementara : Daca in realitate avem aceasta rezerva valutara la BNR, atunci de ce nu am finantat problemele tarii din perioada de criza, din aceasta rezerva ? De ce a trebuit sa apelam la alte imprumuturi de la FMI daca noi aveam rezerva ? De ce nu am apelat la rezerva noastra, la greu ?? Raspuns simplu : Pentru ca nu o avem !! Conducerea BNR, in cardasie cu conducerea Tarii, au devalizat avutia care trebuia sa fie la BNR, nu pe post de imagine abstracta ci ca factor economic activ in situatii grele !! De ce trebuia crescuta aceasta rezerva daca nu ne serveste la nimic ?? Pentru ca nu a existat !! Domnul Cojocaru are perfecta dreptate cand dezvaluie aceste aspecte ! De ca tac malc si nu raspund cei responsabili, de la BNR ??. Cand sunt umflati si acestia cu duba precum vamesii ??

 3. sacalul spune

  Nea Paul, faci parte dintre aia cu creierul spalat. Intrebi cat e dobanda la maculatura? Ce n-ai inteles??? Am dat banii din rezerva nationala pe maculatura (se stie ca in SUA tiparnita functioneaza la greu, astfel incat, la scadenta, bondurle sunt devalorizate puternic). Bancile comerciale isi vor brusc banii. Bondurile americane au scadenta lunga si se … prelungesc, asa ca nu poti cere banii in avans. Asa ca esti nevoit sa faci credit la FMI ca sa le dai banii bancilor comerciale.
  Mai mult, incepand din 2009, chinezii renunta galopant la bondurile americane, pentru ca … s-au desteptat.
  Intrebi de ce a trebuit sa apelam la FMI daca aveam rezerva? Pai NU o aveam, deoarece cumparasem bondurile la care au renuntat chinezii. QED

 4. Valentin spune

  Domnul Cojocaru are mare dreptate.Daca se aplica reforma Cojocaru dupa 1989 (nu stiu daca e o simpla coincidenta sau tot dansul era autorul) astazi Ronmania era departe.Dar oamenii destepti si devotati sunt ignorati si persifati, din pacate, mai tari sunt politrucii si demagogii care fac tara praf.

 5. Liviu spune

  Nea Paul…..vezi tu ca „Mon” cam are dreptate ce zice.
  Ia cauta tu pe google si ia vezi China a taiat salariile,pensiile si ajutoarele sociale?
  Uite un exemplu mai concret : Tu ai 20.000 de euro acasa, dar ca sa fi sigur te imprumuti la banca inca 30.000 de euro (cam asta a facut statul roman).
  Intrebarea e de ce ai face asta? Nu poti sa raspunzii bineinteles pentru ca numai un dobitoc ar face asta.
  Daca ai lua imprumutul bineinteles ca l-ai lua pentru ca iti trebuie sa investesti alaturi de cei 20.000 de euro, ca sa faci un profit dar sa ii ti pentru siguranta ca vezi doamne ce se intampla e vrajeala pe fata….asta ar insemna sa incepi sa dai din cei 20.000 de euro pe dobanzi si deci ai iesi pe minus.

  In fine nu conteaza cine e, conteaza ca ce spune „Nea Cojocaru” are logica.
  Noi dam guvernului american niste bani la care apoi prin intermediul FMI le platim si dobanda.

 6. Zing Zing spune

  Ni hao! Rezervele valutare ale chinei sunt in cash (3000 de miliarde USD), o parte nesemnificativa (cateva sute de milioane) sunt in bonduri americane, deasemenea in China salariul a crescut, pensiile au ramas la fel si ajutoarele sociale sunt aproape inexistente, de aici concluzia ca romanii sunt un popor de asistati (asta este adevarul). In anul 2008 China a dat o lege prin care nimeni nu poate sa schimbe in RMB mai mult de 50.000 de USD anual deoarece erau prea multi dolari in banci. Colac peste pupaza in curand toate tranzactiile financiare intre Rusia si China vor fi facute doar in RMB si Ruble, o sa se cam cutremure USD-ul.

  Sanatate.

 7. prin europa spune

  pe cand revolutia, fratilor? desteapta_te, romane!

 8. nicolae spune

  Pai mai bine facem o alianta cu Rusia si cu China si renuntam la U.E.

 9. dan spune

  ceea ce spune cojocaru e adevarat,noi imprumutam guvernul american cu 1-1,5%,si aceeasi bani ii imprumutam de la fmi cu 4-5%,si cu niste conditii groaznice,nivel de trai de tara subdezvoltata,subdezvoltare economica,perspectiva de dezvoltare zero asta numai ca sa iasa piratul presedinte halal tara

 10. Andrei spune

  Nici nu stiu de unde sa incep sa comentez la aberatiile lui Cojocaru:
  1. Cele mai sigure investitii sunt in bonduri si mai ales ale SUA (risc zero)
  2. Atata timp cat noi importam mai mult decat exportam, rezervele BNR trebuie sa acopere in primul rand importul potential pe 6 luni si daca astia sunt toti banii…normal ca pentru restul te imprumuti de la FMI
  3. FMI ne-a dat (cash) cel putin 12 miliarde + rezerva de aur + ce mai avea BNR inainte de imprumut deci cum poate cineva spune ca 73% din rezerva este in bonduri ?
  4. Romania ruinata ?…singura institutie din Romania care functioneaza (BNR) si are profesionisti si noi romanii repede sa ii dam in cap. Suntem o natie de idioti. Daca nu dam in cap la toata lumea nu ne simtim bine
  5. China este legata ombilical de USD. China daca si-ar lichida toate bondurile USD ar detine 1/4 din SUA. Chiar crede cineva ca se va asocia China cu rubla ruseasca ?….sa ce..sa aiba o parte din Siberie ?…ganditi oameni buni…nu luati in seama aberatiile tuturor.
  6. Atata timp cat SUA este prima putere mondiala nu va faceti probleme ca nu se devalorizeaza USD-ul mai mult decat trebuie si oricum fa fluctua pe termen lung ca orice moneda.

 11. Pok spune

  Oricum ca cineva să ia Wikipedia ca sursă de informare etalon… trebuie să fie spălat la materia cenuşie… rău de tot.

 12. mihaita spune

  Am mai solicitat unor analisti (inclusiv d-lui Soviani) sa se documenteze cu privire la rezervele internationale de la BNR si sa precizeze cat din totalul acestora reprezinta rezerva valutara efectiv a Romaniei si cat sunt rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale. Nimeni n-a publicat
  nici-un comentariu. Nici acest domn Cojocaru care s-a ars si cu „Legea Cojocaru” si cu Partidul Poporului infiintat de Dan Diaconescu pe baza listelor de semnaturi adunate de echipa d-lui Cojocaru nu face referire la acest lucru.
  In continuare ma refer la pasajul din articol intitulat
  ” Cum reduc bancile comerciale RMO la BNR” si va rog sa cititi:
  Circulară nr. 2 din 10.ian.2011
  Monitorul Oficial, Partea I 38 17.ian.2011
  Intrare în vigoare la 17.ian.2011
  privind ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii începând cu perioada de aplicare 24 decembrie 2010-23 ianuarie 2011

  În baza dispoziţiilor art. 5 şi art. 8 alin. (3) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
  în aplicarea prevederilor art. 15, 16 şi 17 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii, cu modificările şi completările ulterioare,
  în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004,

  Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României h o t ă r ă ş t e:

  Începând cu perioada de aplicare 24 decembrie 2010-23 ianuarie 2011, ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii sunt următoarele:
  – 1,56% pe an pentru rezervele minime obligatorii constituite în lei;
  – 0,88% pe an pentru rezervele minime obligatorii constituite în euro;
  – 0,49% pe an pentru rezervele minime obligatorii constituite în dolari SUA.

  Preşedintele Consiliului de administraţie al
  Băncii Naţionale a României,
  Mugur Constantin Isărescu

  Bucureşti, 10 ianuarie 2011.
  Nr. 2.

  Deci, domnule Cojocaru, BNR bonifica o dobanda derizorie la RMO, iar bancile comerciale sunt obligate sa mareasca dobanzile la creditele in valuta pentru a acoperi diferenta dintre dobanda platita de ele la extern si pierderea suferita prin dobanda acordata de BNR. Cam aceasta este justificarea pentru dobanzile mari existente in Romania fata de celelalte tari din UE. Nimeni nu comenteaza acest aspect. De ce?

 13. Zing Zing spune

  @Andrei, te citez:”Chiar crede cineva ca se va asocia China cu rubla ruseasca ?….sa ce..sa aiba o parte din Siberie ?
  …ganditi oameni buni…nu luati in seama aberatiile tuturor.”

  Adica eu eberez? cum iti permiti sa spui asa ceva? de unde si pana unde acest tupeu ordinar?
  Fiind in China de multi ani de zile stapanesc bine limba si deasemenea cunosc mult mai bine decat tot BNR-ul si voi la un loc situatia economica a chinei din cauza postului pe care il ocup.
  Anuntul despre tranzactiile finaciare (import-export) viitoare dintre China si Rusia (apropo de Rubla si RMB) a fost facut de catre guvernatorul chinei pe postul national CCTV, daca ala abereaza inseamna ca si eu aberez.
  Cat despre tine personal, sterge-ti ceata tipica romaneasca de pe ochi, asculta si ce spun altii si nu te mai baga pe subiecte care nu le stapanesti si nu le cunosti.

 14. Mon spune

  Daca vrem o opinie corecta asupra BNR, care este un protejat de prim rang al Conducerii tarii, numai un audit extern cum ar fi Banca Japoniei, neutru si neimplicat, poate exprima o opinie credibila. Cand Presedintele Tarii, care singur si-a prezentat in public, profilul de fost „bisnitar de blugi””, impreuna cu Premierul amator Boc, se intalnesc in secret cu Guvernatorul BNR, eu ca simplu cetatean banuiesc ca este de pus la cale vre-o bisnita sau de acoperit dezastrele din cele trecute ale acelorasi factori! Ca de : acesti oameni au bagat in faliment Romania, ei au condus, nu altii!!

 15. alessyo spune

  Ma mir cum de un asa articol a aparut in presa…din pacate multi vad putini pricep. Omul asta are mare dreptate insa nu e cine sa il asculte, pentru ca populatia tarii are creierul spalat.

 16. zulu spune

  CATRE ANDREI: FMI NU A IMPRUMUTAT ROMANIA CU CASH FRATIOARE; A DAT DOAR O FOAIE CUM PRECIZEAZA D-L COJOCARU A.I. ROMANIA SA DISPUNA DE ACEASTA MASA FINANCIARA. PESTE TOT IN LUME EXISTA O CLICA CONDUSA DE O COMPANIE GERMANA CE TIPARESTE BANII PTR. F. MULTE STATE SI CARE PRIN MONOPOLUL ACESTEIA ASUPRA MONEDELOR SI BANCILOR(CARDASIE) RUINEAZA POPULATIA STATELOR. SE PARE CXA STAI IN STATE…GOOD FOR YOU!……….DAR, SCUZA-MA…FA-TI TATICU’ LECTIILE LA UNIVERSITATI MAI BUNE ATUNCI CAND AFIRMI: „GANDITI OAMENI BUNI”……TREBUIE SA FIE LUATA IN CONSIDERARE SI „SMENEALA” ASTA CU PRODUSULUI BANILOR IN NESTIRE DE CATRE TRESORARIA AMERICANA…ESTE ADEVARAT CA AU RESURSE POTENTIALE FANTASTICE AMERICANII(UMANE=NU-S PUTORASI LA FEL CA ROMANII, IAR DACA AU UN SUPERVISOR CE-AI FREACA”; SI ECONOMICE: PRODUCTIE + REZERVA IN AUR)……O SA IA TIMP……CHIAR PERSONAL ANTICIPEZ CA IN DECURS DE 10 ANI: 2020 USDOLLAR VA DETRONA EUROIUL!………SPUNE-TI PAREREA „TATICU”” , IAR CAT PRIVESTE: GANDITI OAMENI BUNI…UITA……AU GANDIT ASA DE BINE DE L-AU REALES PE „FRANA” DE EUROPA CU GALETI PORTOCALII, 1L ULEI, 1KGZAHAR , ETC………
  ROMANIII…..VAI SI AMAR!

 17. vasile spune

  a venit o ruda din sua; se tavalesc de ras americanii suntem atat de prosti de finantam bancile americane iar noi suntem varza

 18. binecuvantare spune

  eu nu inteleg de ce trebuie sa ne imprumutam 150 miliarde de euro casa tinem cursul la nivelul asta si in continuoare ne imprumutam dar in momentul cand nu ne dau imprumut cat va fi euro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.