Bruxellesul încearcă să-i curteze pe britanicii monogloţi

Britanicilor monogloţi li s-ar putea permite să dea un examen special „doar în engleză” pentru a lucra la Bruxelles, într-un efort de a spori numărul în scădere de funcţionari din Marea Britanie în instituţiile UE, relatează Financial Times.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a plâns săptămâna trecută de numărul „şocant de scăzut” al britanicilor care aplică pentru a lucra la Bruxelles, pe fondul temerilor că aceştia sunt descurajaţi de faptul că nu cunosc limbi străine. Barroso a discutat problema cu premierul britanic David Cameron şi are în vedere ideea unui examen special, în cadrul căruia candidaţii pot răspunde la întrebări numai în limba engleză.

Ideea este susţinută şi de ministrul de externe britanic, William Hague, însă va fi nepopulară la Paris, unde va fi considerată o altă încercare de a submina franceza ca limbă de lucru a UE. Cu toate acestea, Barroso, un anglofil în ciuda preferinţei sale de a lucra în limba franceză, este dispus să ia în considerare ideea unui examen de recrutare special, pentru a atrage oficiali străluciţi din Marea Britanie.

Citeste si:  Calitatea vieţii nu s-a îmbunătăţit, pentru majoritatea locuitorilor UE

Hague a luat o serie de măsuri pentru a creşte numărul britanicilor care lucrează în instituţiile UE, în încercarea de a consolida influenţa ţării sale asupra politicilor şi legilor la nivel european. În prezent, Ministerul de Externe de la Londra desfăşoară programe pentru a-i ajuta pe candidaţi să treacă de concursul dificil de la Bruxelles.

În mod normal, candidaţii trebuie să ia examenul într-o limbă străină şi, de asemenea, să demonstreze că au cunoştinţe pentru a lucra într-o a treia limbă europeană.
Această cerinţă s-a dovedit însă mult prea dificilă pentru mulţi britanici, care au reprezentat sub 1,5% din totalul solicitanţilor absolvenţi de locuri de muncă la Bruxelles, anul trecut. În plus, deşi populaţia Marii Britanii reprezintă peste 12% din populaţia Uniunii, doar 5% dintre eurocraţi deţin paşapoarte britanice.

234 Cititori

loading...

Citeste si:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *