EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Pe internet s-a declanşat vânătoarea de plagiatori printre liderii germani

Un site internet a declanşat vânătoarea de plagiatori în rândurile liderilor germani, încurajat de demisia de marţi (1 martie 2011) a ministrului Apărării, acuzat că a copiat textele altora în teza sa de doctorat, relatează AFP.

Site-ul PlagiPediWiki face un apel la cercetători şi internauţi să verifice nu numai lucrările publicate de ‘doctorii’ din cabinetul Angelei Merkel (inclusiv pe cea a cancelarului fizician), dar şi pe cele ale elitelor politico-economico-culturale ale ţării, cum ar fi patronul Deutsche Bank, Josef Ackerman (în fruntea listei de sugestii, întocmite alfabetic) sau fostul cancelar german Helmut Kohl.

‘Să vedem dacă dl zu Guttenberg este un caz izolat sau dacă se află într-o tristă companie’, este scris pe pagina iniţială a site-ului (de.plagipedi.wikia.com). Şi cercetători vor contribui la acest proiect, inspirat din ‘GuttenPlag’, site internet care a contribuit din plin la demisia de marţi a foarte popularului ministru Karl-Theodor zu Guttenberg.

Creat la jumătatea lunii februarie, imediat după primele acuzaţii de plagiat formulate de un ziar împotriva ministrului, doctor în drept din 2007, site-ul ‘GuttenPlag’ a găsit în teza lui Guttenberg peste 200 de împrumuturi de la autori pe care nu i-a indicat, ‘citatele’ întinzându-se uneori pe pagini întregi. În total, două treimi din teză ar fi fost pagini ‘copiate şi lipite’, afirmă site-ul la care au colaborat şi cercetători.

Miercuri, după demisia lui Guttenberg, o mare parte a presei germane acuza încă fapta ‘baronului’ şi atitudinea protectoare a cancelarului, care şi-a susţinut ministrul şi i-a lăudat activitatea. Trei sferturi din membrii cabinetului Merkel sunt doctori (12 din 16), titlu care are în Germania o deosebită importanţă socială. De asemenea, un deputat din cinci este doctor în ţara în care titlul facilitează avansarea în ierarhia profesională şi creşte remuneraţia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata