Secţiunea subacvatică a South Stream ar putea fi înlocuită de un terminal LNG

0 10

Rusia, principalul sponsor al gazoductului South Stream, a lăsat să se înţeleagă că este posibil ca porţiunea subacvatică a conductei să fie înlocuită de terminale LNG pe malurile Mării Negre, transmite Interfax.

Prim-ministrul rus, Vladimir Putin, i-a cerut miercuri (9 martie 2011) ministrului rus al Energiei, Sergei Shmatko, să ia în considerare construirea unui terminal pentru gaze naturale lichefiate (LNG) pe coasta rusă a Mării Negre în cadrul proiectului South Stream, în locul amplasării unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri pe fondul Mării Negre.

‘Construcţia de terminale LNG ne deschide noi oportunităţi pentru diversificarea pieţelor’, a declarat Vladimir Putin la o reuniune cu Sergei Shmatko. Potrivit unei surse din Ministerul rus al Energiei, potenţialul terminal LNG va procesa atât gaze naturale de la Gazprom cât şi de la Rosneft şi Lukoil.
Dacă Rusia şi Gazprom, alături de ceilalţi investitori de la South Stream, compania italiană ENI şi grupul francez EDF, vor opta pentru varianta terminalului LNG, atunci şi Bulgaria va trebui să construiască un terminal pe coasta sa pentru a putea primi gazul natural lichefiat transportat cu navele din Rusia.

Deocamdată Bulgaria analizează posibilitatea construirii unui terminal LNG de mai mulţi ani, însă România, ţară care ar putea să înlocuiască Bulgaria în cadrul proiectului South Stream, se află într-un stadiu mai avansat cu construcţia unui terminal LNG în cadrul proiectului AGRI. Studiul de fezabilitate al Proiectului gazoductului AGRI ar putea fi încheiat până la data de 1 aprilie 2012, potrivit Protocolului încheiat, recent la întâlnirea ministerială de la Bucureşti privind dezvoltarea proiectului AGRI.

Dacă Rusia va opta pentru varianta LNG, atunci va putea să transporte gazele naturale pentru South Stream nu doar prin terminalul LNG din Bulgaria dar şi prin cel din România. South Stream – proiect comun al companiei ruse Gazprom şi al concernului italian ENI – prevede livrarea gazului rus şi, posibil, central-asiatic, spre Europa, pe sub Marea Neagră.

Memorandumul corespunzător a fost semnat la Roma, pe 23 iunie 2007, fiind urmat de două anexe, în 2007 şi 2009. Lungimea tronsonului pe sub Marea Neagră este de 900 de kilometri, la adâncimea maximă de 2000 de metri. Partea terestră este împărţită în două ramuri: una sudică, ce ar urma să treacă prin Grecia şi să ajungă în Italia, şi una nordică, ce ar urma să treacă prin Serbia şi Ungaria şi ar ajunge în Austria.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata