Botoşaniul stă pe o comoară de cristal

– Un studiu din anii ’80, rămas secret până de curând, arată că în subsolurile judeţului se găsesc resurse care ar putea aduce profituri de miliarde de dolari. Înainte de Revoluţie, în Botoşani a fost realizat experimental, din nisipul cuarţos, un cristal foarte fin. În zonă mai există zăcăminte neexploatate de gips şi ape minerale, scrie Adevărul

Geologii regimului comunist au descoperit în anii ’80, în localitatea botoşăneană Ivăncăuţi, comuna Păltiniş, cel mai mare zăcământ de gips din România şi al patrulea ca importanţă din Europa. Studiile făcute atunci au arătat că materialul este de o puritate nemaîntâlnită, fiind singurul din ţară ne-radioactiv, proprietate extrem de rară. Chiar şi exploatat intensiv, zăcământul ar acoperi necesarul României timp de o sută de ani.

Printre geologii care au lucrat atunci în cercetare s-a aflat şi inginerul Sorin Grindei, în prezent consilier al prefectului judeţului Botoşani. „A fost una dintre cele mai importante descoperiri ale vremii. Stratul de gips are o grosime cuprinsă între 20 şi 40 de metri şi este de o calitate unică. Zăcământul este compact, pe o suprafaţă foarte mare. Este întins şi pe teritoriile Republicii Moldova şi ale Ucrainei. Ei îl exploatează, noi însă nu„, a spus doctorul inginer Sorin Grindei.

Dintre toate zăcămintele descoperite în Botoşani, doar nisipul cuarţos din zona Miorcani-Hudeşti-Suharău se exploatează. Calitatea nisipului îl situează pe primul loc din Europa, cu o puritate de 99,8%. Cu toate acestea, nu sunt exploatate nici 10% din resursele de nisip cuarţos din această zonă.

Dacă ar exista tehnologie pentru extragerea urmelor de fier din nisip, acesta ar putea fi folosit exclusiv la fabricarea lentilelor de mare precizie. „Din acest nisip s-a realizat experimental, înainte de 1989, un cristal mai fin decât cel de Bohemia. Fiind industrii energofage, aproape toate fabricile de sticlă s-au închis, iar nisipul nu mai are căutare”, a spus inginerul Sorin Grindei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata