Ce afaceri se pot deschide cu fonduri europene?

Leonard Cornoiu – Director Departament Programe Europene, Banca Transilvania, raspunde la intrebarile membrilor Clubului pe tema «Fondurile Europene Nerambursabile. Adevar sau provocare?»
Din numarul foarte mare de intrebari primite, au fost selectate pentru raspuns cele mai interesante si reprezentative, pe tipuri de activitati.

 

1. Nume: Mandoc Leontin
Companie: –
Intrebare: Buna ziua. Ma bucur ca am aceasta ocazie si am sa va explic imediat de ce. Una din conditiile principale pentru a se putea accesa fonduri europene nerambursabile (in cazul A.P.D.R.P.) este ca firma sa fie nou infiintata (start-up). Pentru demararea unui proiect nicio banca din Romania nu acorda credit sau linie de credit unei societati nou infiintate. In aceste conditii, accesarea acestor fonduri nu se poate realiza decat de un grup restrans de persoane care nu au nimic de a face cu dezvoltarea rurala ci doar cu rotunjirea conturilor. Exista solutii pentru acest mare impediment? Va multumesc anticipat.

Intr-adevar, in cazul proiectelor finantate prin FEADR, exista anumite criterii de selectie care vizeaza un punctaj mai mare pentru societatile nou infiintate sau pentru proiecte initiate de femei sau de tineri sub 40 ani, pentru cele care creeaza mai mult de 1 loc de munca la 25 mii eur investitii etc. Sunt prioritati identificate la nivel national si prin punerea acestor fonduri nerambursabile la dispozitia potentialilor beneficiari se urmareste atingerea unor obiective legate de incurajarea initiativelor tinerilor sau femeilor, de crearea si mentinerea de noi locuri de munca in spatial rural s.a.m.d.

Trebuie insa sa tinem cont de faptul ca finantarea nerambursabila nu acopera in totalitate cheltuielile proiectului, aceasta diferenta trebuind sa fie acoperita de catre beneficiar fie din surse proprii, fie din credit bancar.

In momentul in care beneficiarul acestor fonduri se adreseaza unei banci, analiza de credit a oricarei banci vizeaza nu numai profiturile realizate prin proiect, ci si experienta managementului/actionarului in domeniu, se urmaresc de asemenea conditiile de piata si concurenta, capacitatea reala a proiectului de a genera veniturile prognozate etc.

Experienta actionarului in domeniul investitiei proiectului sau in alte domenii de activitate presupune o implicare a acestuia intr-o afacere existenta, pentru a sti cum poate fi gestionata o afacere. Cu alte cuvinte, una dintre solutiile pe care le asteptati este ca actionarul acelei entitati juridice nou infiintate sa aiba sau sa fi avut in derulare o alta afacere pentru a demonstra expertiza gestionarii unei activitati antreprenoriale.

Mai mult decat atat, derularea proiectului necesita anumite cheltuieli care nu pot fi acoperite de banca (de exemplu dobanzile la creditul acordat pe perioada de implementare a proiectului), motiv pentru care beneficiarul trebuie sa fie constient ca un proiect nu poate fi implementat fara o contributie sau implicare minima din partea clientului. O activitate antreprenoriala implica riscuri si orice antreprenor trebuie sa fie pregatit sa-si asume o parte dintre ele.

 

2. Nume: MANDI MARIA
Companie: IF MANDI MARIA
Intrebare: Buna ziua, sunt interesata de fonduri nerambursabile in cazul in care avem o intreprindere familiala, dar doresc sa imi schimb statutul pe individual pentru a putea face angajari, lucru absolut necesar pentru a ne putea extinde. Lucram in domeniul textilelor, dar oferim si servicii in organizari evenimente, ocupatie ce evolueaza destul de bine din anul acesta. Doresc sa aflu daca am sanse de a accesa fonduri pentru dezvoltarea afacerii noastre, si daca da, in ce conditii. Multumesc, o zi buna.

Masurile finantate prin FEADR permit ca potentiali beneficiari microintreprinderile nou infiintate sau persoane fizice care ulterior sa se autorizeze ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala, asa cum sunt definite in OUG 44/2008 modificata si completata.

Puteti prin urmare aplica pentru fonduri nerambursabile in mediul rural (sediul social si proiectul sa se deruleze in mediul rural); pentru activitatile mentionate de D-voastra, finantarea este de pana la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile si nu poate depasi:

 • 50.000 Euro/ proiect pentru cabinet medical individual, cabinet medical veterinar individual, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala precum si persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca persoana fizica autorizata, intreprindere familiala;
 • 100.000 Euro/ proiect pentru micro-intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier;
 • 200.000 Euro/ proiect pentru intreprindere individuala, societati cooperative mestesugaresti de gradul I, societati cooperative de consum de gradul I, societati comerciale cu capital privat care pot fi beneficiari ai masurii, precum si pentru persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca intreprindere individuala.

 

3. Nume: Dragos Popescu
Companie: SC Clubul Reparaciosilor PC&Laptop SRL
Intrebare: Buna ziua, se pot accesa fonduri europene pentru retehnologizarea unui laborator de microelectronica specializat in reparatia placilor de baza de laptop? Va multumesc.

Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice este eligibila atat in mediul urban cat si in mediul rural. Pentru mediul urban, beneficiarul trebuia sa fie incadrat ca si microintreprindere, cu 1 an activitate si profit pe anul anterior depunerii cererii, suma maxima care putea fi accesata fiind de 200 mii euro in limita a 100% din cheltuielile eligibile. Pentru aceasta masura de finantare insa a fost epuizat intreg bugetul pentru perioada 2007-2013 si se va relansa doar in cazul in care se vor inregistra economii sau realocari de pe alte masuri.

Citeste si:  România a absorbit 24% din fondurile europene pentru dezvoltare rurală alocate până 2013

In mediul rural, masura urmeaza a se lansa in luna mai 2011. Se finanteaza pana la 70% din cheltuielile eligibile in limita a maxim 200 mii euro. Aplicantul poate fi micorintreprindere, inclusiv start-up si chiar persoana fizica care ulterior sa se autorizeze ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala.

 

4. Nume: Tatiana Onisei
Companie: SC PHYTOGENTEC SRL
Intrebare: Lucrez in cercetare si am dreptul sa utilizez pentru dezvoltarea de afaceri rezultatele obtinute din proiecte C-D derulate, finantate de ANCS. Am redactat un proiect cu scopul infiintarii unui start-up, care sa desfasoare o activitate productiva. Desi operatiunea 2.3.1 – „Sprijin pentru start-up si spin-off inovative” e deschisa si avem co-finantarea (10%), pentru desfasurarea activitatilor planificate (in special amenajarea constructiei si dotarea cu echipamente, dar si derularea proiectului pana la rambursarea primei transe (4-6 luni), ne trebuie o suma mult mai mare (practic pentru a sustine primele 10 luni, din cele 15 cat are proiectul). Am incercat atat la minister cat si la 3-4 banci pentru a obtine un credit de pre-finantare, dar nu am gasit disponibilitate nicaieri. Ce ne sfatuiti sa facem ?

O alternativa ar fi sa solicitati acel avans de la minister, daca inca sunteti in termenul prevazut de contractual semnat cu ministerul. Intuiesc ca problema ar fi constituirea de garantii pentru un credit punte utilizat pana la momentul decontarii de la minister.

O alta alternativa ar fi sa reorganizati activitatile proiectului astfel incat sa puteti sa decontati sumele de la minister si sa le puteti reutiliza in cadrul proiectului.

 

5. Nume: Tegrea Lucian
Companie: SC Forjart SRL
Intrebare: Buna ziua, doresc sa stiu daca pot accesa fondri UE pt. dotarea unei firme cu utilaje noi de productie si de asemenea pt. constructia unei hale in domeniul fierului forjat, ce pasi trebuie sa urmez, cui trebuie sa ma adresez pt ajutor. Va multumesc.

Constructia unei unitati de productie precum si dotarea cu echipamente sunt activitati eligibile ce pot fi finantate din fonduri europene. Trebuie insa sa stim cateva date despre firma dumneavoastra (numar de angajati, profit din exploatare la sfarsitul anului trecut, cand este infiintata firma) precum si locul unde doriti sa demarati investitia. Prin urmare va rog sa reveniti cu aceste detalii, precum si cu un numar de telefon, pentru a putea sa va contactam.

 

6. Nume: Elisabeta Sipos
Companie: SC Elite Management SRL
Intrebare: Buna ziua, pot sa obtin fonduri nerambursabile pentru amenajarea si utilarea unui studio foto performant si in ce conditii? Multumesc.

Activitatile fotografice sunt eligibile in mediul rural, masura 312 “Sprijin pentru microintreprinderi”. Am mentionat anterior principalele elemente de eligibilitate in privinta formei de organizare precum si valoarea finantarii. Este important insa de precizat ca in cadrul acestei scheme nu sunt eligibile cheltuielile pentru constructia/extinderea/modernizarea spatiilor exceptand cazul in care se adreseaza sectorului productiv.

 

7. Nume: Butanu Claudia
Companie: CMI dr. Butanu Claudia
Intrebare: Buna ziua. Va intreb care ar fi posibilitatile de accesare fonduri europene pentru a moderniza un cabinet medical din mediu rural si a desfasura activitati medicale si sociale. Va multumesc anticipat.

Serviciile medicale in mediul rural pot fi finantate prin masura 312 “Sprijin pentru microintreprinderi”. De asemenea, masurile finantate prin FEADR permit ca si potentiali beneficiari microintreprinderile nou infiintate sau persoane fizice care ulterior sa se autorizeze ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala, asa cum sunt definite in OUG 44/2008 modificata si completata.

Puteti prin urmare aplica pentru fonduri nerambursabile in mediul rural (sediul social si proiectul sa se deruleze in mediul rural); pentru activitatile mentionate de D-voastra, finantarea este de pana la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile si nu poate depasi 50.000 Euro/proiect pentru cabinet medical individual, cabinet medical veterinar individual, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala precum si persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca persoana fizica autorizata, intreprindere familiala.

Citeste si:  Dragnea: România e capabilă să absoarbă fondurile alocate de Comisia Europeană pentru 2014-2020

 

8. Nume: Serban Turliuc
Companie: S.C.M. Confidens
Intrebare: Exista acum sau in intervalul imediat urmator programe europene de finantare nerambursabila pentru construirea, amenajarea si dotarea de spitale in sistem privat?

Investitiile in infrastructura medicala pentru sectorul privat nu sunt sprijinite in mod direct de catre fondurile europene. Pentru aceasta investitie eu v-as recomanda o schema de fianantare de ajutor de stat pe care o gasiti la urmatorul link: http://www.mfinante.ro/ghid1680.html?pagina=domenii/ – in functie de valoarea proiectului dumneavoastra.

 

9. Nume: Kelemen Attila
Companie: Metagalax Miercurea Ciuc
Intrebare: Se finanteaza achizitionarea de hala industriala? Societatea nostra are in proprietate o hala industriala dar am dori s-o cumparam si pe cea alipita de cea existenta in vederea extinderii activitatii. Multumesc anticipat pentru informatie.

Achizitia de cladiri, cu exceptia leasing-ului, este eligibila in limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile.

Pentru a putea aplica, ar trebui sa fiti incadrat ca si IMM (10-249 angajati, C.A. neta< 50 mio eur sau active totale <43 mio eur) cu minim un an de activitate si profit pe anul anterior depunerii cererii.

Sunt 2 operatiuni care finanteaza sectorul productiv, cea prin care se acorda sprijin financiar cu valoarea cuprinsa intre 1.075.001 lei si 6.450.000 lei urmeaza a se lansa in aceasta luna, conform calendarului estimativ publicat. Puteti accesa ghidul solicitantului pentru detalii http://amposcce.minind.ro/

 

10. Nume: Sandor Kasza
Companie: KAS
Intrebare: In ce conditii se pot accesa fonduri pentru dezvoltarea unei platforme comerciale si de afaceri, ce are ca scop imbunatatirea mediului de afaceri din Romania si sprijinirea activitatilor antreprenoriale ale tinerei generatii?

Sunt 2 abordari aici. Daca urmariti cresterea activitatii societatii D-voastra prin dezvoltarea efectiva a platformei comerciale si de afaceri, atunci puteti aplica in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, masura 331 care sprijina dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii online pentru afaceri. Beneficiarii pot fi microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, iar valoarea maxima a finantarii nerambursabile ajunge pana la 1.640.000 lei. Schema va fi lansata in luna aceasta pentru aplicatii, conform calendarului publicat de autoritati.

Pe de alta parte insa, daca urmariti sprijinirea activitatilor antreprenoriale prin punerea la dispozitia antreprenorilor a unei platforme electronice, eventual integrat cu alte tipuri de servicii – consiliere, sprijin pentru initierea afacerilor, formare profesionala etc. atunci v-ati fi incadrat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, domeniul de interventie “Promovarea Culturii Antreprenoriale”. Nu stiu insa in ce masura acest program va mai fi lansat, probabil ca pentru perioada de programare 2007-2013 nu vor mai fi realocari pentru acest domeniu.

 

11. Nume: Nedelcu
Companie: SC JOCSHOP SRL
Intrebare: Buna ziua, se pot obtine fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea unui magazin online? Mai exact pentru extinderea afacerii si dezvoltare. Cu stima, Manuela Nedelcu

In cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice, exista o masura care sprijina dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii online pentru afaceri. Se finanteaza implementarea de sisteme informatice de comert electronic, implementarea de sisteme informatice pentru licitatii electronice, implementarea de sisteme informatice pentru tranzactii electronice securizate, sisteme informatice de e-payment (plati electronice), sisteme de e-learning (invatamant la distanta) pentru IMM-uri, sisteme pentru dezvoltarea/optimizarea activitatii companiei (B2B, B2C). Beneficiarii pot fi microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, iar valoarea maxima a finantarii nerambursabile ajunge pana la 1.640.000 lei.

Va sugerez sa accesati ghidul solicitantului pentru a vedea toate conditiile impuse pentru aplicare si detalii privind modul de evaluare, conform calendarului publicat, probabil ca aceasta schema va fi lansata in luna aceasta.

 

12. Nume: ANCA LAZARESCU
Companie: L&A LOGISTICS SRL
Intrebare: CE SANSE SUNT DE A ACCESA FONDURI EUROPENE IN TURISM? SUNT CONDITII, CARE SUNT ACESTEA?

Pentru turism sunt fonduri disponibile, depinde insa la ce faceti referire.

Astfel, avem in cadrul programului Operational Regional masuri dedicate dezvoltarii turismului, cum ar fi restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe sau crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice. Pentru anumite regiuni, fondurile au fost insa deja epuizate.

Ati putea aplica si in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, masura 313 care incurajeaza activitatile turistice si finanteaza infiintarea de pensiuni in mediul rural.

 

13. Nume: Barbu Mihail Marcel
Companie: Primaria Filipestii de Tirg, Prahova
Intrebare: Ce fonduri pot fi accesate de autoritatea locala? valoare, gen de lucrari care pot fi executate din aceste fonduri, alte detalii care considerati ca pot fi utile. Astept un raspuns. Cu stima!

In general autoritatile locale pot accesa fonduri europene pentru: imbunatatirea accesibilitatii Regiunilor, cresterea calitatii infrastructurii sociale a Regiunilor, cresterea competitivitatii Regiunilor ca locatii pentru afaceri, cresterea contributiei turismului la dezvoltarea Regiunilor. Dumneavoastra cred ca reprezentati o primarie din zona rurala si atunci va sunt destinate dintre cele de sus doar cele aferente cresterii contributiei turismului.

Citeste si:  Marele "campion" al fotbalului: Adrian Porumboiu "marchează" goluri importante în "poarta" statului

Mai exista in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) o schema de finantare destinata renovarii, dezvoltarii satelor si imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale. Aceasta schema de finantare se preconizeaza a se lansa in luna iunie a acestui an, suma maxima pe care o puteti accesa este de 2,5 milioane EURO, iar intensitatea de finantare atinge 100%.

Tipurile de proiectele eligibile sunt urmatoarele:

 • Imbunatatirea infrastructurii fizice de baza in spatiul rural;
 • Imbunatatirea accesului la serviciile publice de baza pentru populatia rurala;
 • Cresterea numarului de sate renovate;
 • Cresterea numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural sprijinite.

 

14. Nume: Froane Bogdan
Companie: –
Intrebare: Buna ziua, intrebarea mea este: cum pot sa accesez fonduri europene nerambursabile ca persoana fizica?

Puteti aplica ca si persoana fizica pe masurile finantate din FEADR, insa veti avea conditia autorizarii ulterioare ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala, asa cum sunt definite in OUG 44/2008 modificata si completata sau societate comerciala.

 

15. Nume: Marius Juncanariu
Companie: Flaro Prod
Intrebare: Buna ziua, care este procedura de obtinere a Scrisorii de confort bancar, obligatorie la depunerea unui dosar? Multumesc.

De regula, scrisorile de confort solicitate de ministere la depunerea dosarelor sunt scrisori care implica angajamentul bancii de a finanta ulterior proiectul, in conditiile in care nu exista modificari substantiale privind situatiile financiare ale clientului. Este motivul pentru care analiza in vederea eliberarii unei astfel de scrisori urmeaza aceeasi procedura ca si in cazul acordarii unui credit.

 

16. Nume: MELENTE ELENA
Companie: S.C. ALEX- ANDRI&RODICA SRL
Intrebare: CE INDICATORI DE PERFORMANTA TREBUIE SA INDEPLINEASCA O FIRMA PENTRU A BENEFICIA DE FONDURI NERAMBURSABILE?

Indicatorii de performanta ai unei societati nu sunt criterii de eligibilitate pentru accesarea banilor europeni.

Vechimea companiei (de regula minim 1 an de zile), profit net/profit din exploatare pozitiv sunt cateva elemente definitorii pentru posibilitatea accesarii fondurilor europene nerambursabile, evident doar pe anumite scheme de finantare. Sunt si scheme de finantare al caror obiectiv il reprezinta chiar incurajarea firmelor nou infiintate. Acesti indicatori de performanta ai firmei sunt eventual analizati de catre banca in vederea acordarii unui credit de co-finantare pentru implementarea proiectului aprobat de catre ministerul unde ati depus dosarul.

 

17. Nume: Nica Gabriela
Companie: Profarm20
Intrebare: In ce masura pot fi accesate fondurile pentru dezvoltarea unei afaceri in domeniul reciclarii deseurilor menajere?

Domeniul reciclarii deseurilor menajere este eligibil in mediul rural si poate fi finantat prin masura 312 “Sprijin pentru microintreprinderi”. De asemenea, masurile finantate prin FEADR permit ca si potentiali beneficiari microintreprinderile nou infiintate sau persoane fizice care ulterior sa se autorizeze ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala, asa cum sunt definite in OUG 44/2008 modificata si completata.

Puteti prin urmare aplica pentru fonduri nerambursabile in mediul rural (sediul social si proiectul sa se deruleze in mediul rural); pentru activitatile mentionate de D-voastra, finantarea este de pana la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile si nu poate depasi:

 • 50.000 Euro/ proiect pentru cabinet medical individual, cabinet medical veterinar individual, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala precum si persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca persoana fizica autorizata, intreprindere familiala;
 • 100.000 Euro/ proiect pentru micro-intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier;
 • 200.000 Euro/ proiect pentru intreprindere individuala, societati cooperative mestesugaresti de gradul I, societati cooperative de consum de gradul I, societati comerciale cu capital privat care pot fi beneficiari ai masurii, precum si pentru persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca intreprindere individuala.

Pe parcursul carierei sale, Leonard Cornoiu a ocupat mai multe pozitii de analist financiar si coordonare a activitatilor de vanzare catre persoane juridice la IEBA Trust, BancPost si Banca Transilvania.

Incepand cu anul 2007, coordoneaza activitatea de Programe Europene a Bancii Transilvania, sustinand clientii bancii in identificarea celor mai bune solutii de accesare si co-finantare a Fondurilor Europene Nerambursabile.

Sursa: CLUBULUI INTREPRINZATORULUI ROMAN (btclub.ro)


16,507 total views, 0 views today

Citeste si:

373 Comentarii

 1. Paula

  Buna ziua. As dori si eu sa stiu daca se pot accesa fonduri europene nerambulsabile pentru a deschide o gradinita privata .
  Va multumesc !

  Raspunde
 2. Marlena Rusu

  Buna ziua. Întrebarea mea este, un cetățean străin doreste sa deschida o afacere in Romania. Este vorba de un magazin de dulciuri, mai exact este producator de caramele. Ar putea accesa aceste fonduri? Si daca da unde ne putem adresa sau unde putem citi mai multe informatii? Are mai multe magazine deschise in tara de origine dar si in afara. Multumesc.

  Raspunde
 3. Alina Fratila

  Buna ziua! Ma interesează daca as putea accesa fonduri europene nerambursabile in cazul in care vreau sa deschid o societate care sa producă costume pentru dans sportiv , rochii de seara, costume de spectacol precum si articole hand made. Va multumesc

  Raspunde
 4. Gina Rad

  Buna!
  Am o firma deschisă de un an si jumătate pe care nu am nimic facturat. Vreau sa deschid un punct de vânzare de îmbrăcăminte, Încălțăminte si accesorii. As putea obține ceva fonduri europene? O zi buna !
  Gina Rad

  Raspunde
 5. marius

  buna ziua am si eu o intrebare stau la bloc am 34 ani si as vrea sa imi fac o ferma de porci as avea sanse sa accesez fonduri europene pt a-mi cumpara teren si sa imi fac o ferma

  Raspunde
 6. ioan rus

  Buna ziua,
  Vreau sa va relatez despre ideea mea, si as dori un raspuns competent .

  Impreuna cu 2 frati detinem un teren de cca 1800 mp intr-un oras transilvanean. Terenul este amplasat in zona centrala in apropiere fiind doua mari cartiere de locuinte.

  As dori sa stiu daca se pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru infiintarea unei piete agro-alimentare, adica o piata unde producatorul agricol de la tara sa-si vinda propriile produse ale muncii sale, eu asigurind numai locul de desfacere.

  Cu multumiri.

  Raspunde
 7. Andrada Adela Istvan

  buna,de curand am terminat un curs ca Designer Vestimentar,as dori sa stiu daca se pot acorda fonduri europene nerambursabile pentru deschiderea unui atelier de croitorie,Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!

  Raspunde
 8. karbula daniel marius

  Buna ziua.am construit un teren sport multifunctional si un spatiu comercial intr-o comuna dar nu mai reusesc sa termin constructia.as dorii sa stiu daca pot accesa fonduri europene si conditiile accesarii acestor fonduri.multumesc

  Raspunde
 9. Muresan

  Buna ! Sunt proaspat absolvent de liceu , si voi urma un curs pentru obtinerea licentei de tehnician nutritionist , as putea sa obtin fonduri europene nerambursabile pentru a putea infinta un cambinet particular ? daca da se poate si inainte de a termina cursul ? Atestatul este recunoscut la nivel mondial . Astept raspuns la Mury1995057@yahoo.com Multumesc anticipat .

  Raspunde
 10. costel

  as dori sa acesez fonduri eu.am teren de 2500 mp.dar nu am bani si as dori sa fac sere pe teren cum pot sa acesez si eu fonduri am 35 ani va multumesc

  Raspunde
 11. Victor

  Buna ziua, a si dori sa stiu daca se pot acorda fonduri europene pentru dezvoltarea unei retele de magazine specializate in comercializarea dulciurilor de import, la moment firma noastra are cateva magazine, dar din cauza insuficientei resurselor financiare nu putem creste stocurile. Creditele acordate de banci sunt neperformante si ne pune piedici pentru dezvoltarea afacerii. Va rog sa mi raspundeti.

  Va multumesc !

  Raspunde
 12. elena

  buna seara,am si eu o intrebare…cum pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru a infiinta o societate comerciala cu profil restaurant ,bar, cofetarie,catering ?as dori citeva detalii ,daca e posibil un raspuns concret .multumesc anticipat.

  Raspunde
 13. Baican Victor lucian

  Am înființat acum o întreprindere individuală in domeniul reparatiilor de autovehicule usoare, întrebarea mea este cum si unde a-și putea sa ma adresez pentru a putea accesa fonduri spre a- mi cumpara scule si aparatura necesară executării lucrărilor in domeniu. Multumesc.

  Raspunde
 14. AVADANII CRISTINA

  Buna ziua !Doresc sa aflu daca se dau fonduri europene pentru deschiderea unui magazin in mediul rural.Precizez ca ma ocup cu cresterea legumelor si a altor culturi si as dori sa stiu daca pot valorifica produsele obtinute in magazin.Astept raspuns.Va multumesc!

  Raspunde
 15. violeta

  buna ziua,
  As vrea sa stiu unde se poate aplica si daca se dau fonduri nerambursabile pentru a tine cursuri si specializa tineri absolventi de scoala spre domeniul hotelier dupa care noi ca firma de recrutare plasare forta de munca in strainatate avem contracte cu hotelurile cu care colaboram pentru a asigura apoi absolventlor un loc de munca sigur in acest domeniu hotelier …

  Raspunde
 16. Andrei

  Buna seara. As dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru deschiderea unei sali de fitness. Am terminat liceul si as dori sa ma apuc de o afacere. Detin un capital, dar nu suficient cat sa acopere toata investitia. Daca se poate, va rog sa-mi spuneti cu ce procent trebuie sa mai intervin eu in investitia totala. Multumesc.

  Raspunde
 17. Balan

  Buna ziua,as dori sa pornesc o mica afacere in transport marfuri si as dori sa stiu daca pot obtine fonduri nerambursabile pentru a-mi putea cumpara masini(tiruri) si ce conditii trebuiesc indeplinite.Va multumesc mult astept raspunsul dumneavoastra va rog mult!o zi frumoasa sa aveti

  Raspunde
 18. savu roxana

  Buna ziua! As putea accesa fonduri europene pentru deschiderea unei sali de sport cu centru benessere intr-un oras cu 11000 de locuitori , unde nu exista astfel de activitate? Avem deja o inteprindere familiala cu 2 puncte de lucru…. Daca pot accesa aceste fonduri unde m-as incadra? Va multumesc!

  Raspunde
 19. Maria Nechita

  Buna ziua,
  Am cumparat o casa in jud.Arges si intentionez sa deschid un camin pt.batrani,pot accesa fonduri europene (pierdute)non ramb.si care sunt conditiile,am lucrat in domeniu si m-ar interesa,pute-ti sa ma ajutati cu un consulent bun in domeniu?
  Va multumesc si astept raspunsurile voastre.

  Raspunde
 20. mihai

  Buna ziua,as dori sa stiu daca se pot acorda fonduri europene nerambursabile pentru cultivarea plantelor naturiste, levantica si catina.Astept un raspuns daca se poate.
  Va Multumesc.

  Raspunde
 21. viorel

  buna ziua,sunt societate cu o vechime de pana la trei ani,se ocupa cutransport si constructii ,as vrea sa stiu daca se pot obtine finantare europeana in vederea achizitionarii de semiremorci transport cereale

  Raspunde
 22. ANEFI OLGUN

  BUNA ZIUA!AS PUTEA BENEFICIA DE FONDURI EUROPENE IN VEDEREA DESCHIDERII UNUI SALON DE TATUAJE?FIRMA VA FI NOU INFIINTATA DAR MA INTERESEAZA DACA POT OBTINE CEVA DIN PARTEA FONDURILOR PENTRU A PUTEA DEMARA ACEST PROIECT!VA MULTUMESC SI SPER SA POT PRIMI UN RASPUNS!

  Raspunde
 23. podina

  buna ziua asi dori sa stiu daca pot sa obtin fonduri europene ne rambursabile pentru crestera porcilor am teren si 30 la suta din bani ce demersuri trebuie sa fac in zona maramuresi in jur de 100 de capete de porci

  Raspunde
 24. Andrei

  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii daca se poate, in legatura cu accesarea fondurilor europene nerambursabile. Sunt sanse sa obtin fonduri nerambursabile pentru infiintarea unei statii de carburant mobile si langa aceasta a unei spalatorii auto? Aceasta ar urma sa fie infiintata in zona rurala si necesarul ar fi undeva la 60 000 euro, mentionez ca sunt proaspat absolvent al unei facultati. Multumesc anticipat!

  Raspunde
 25. Baranga Angelica

  Buna ziua,as dori sa deschid un restaurant pt. nunti in com. Greci Jud. Tulcea.Ept.prima data cand voi deschide o afacere ,am 31 de ani ,imi doresc ajutor de fondurii europene pt. a da start muncii mele.Va multumesc,D-zeu sa ma ajute.

  Raspunde
 26. valentin

  Buna ziua am 24 de ani am lucrat in germania la o statie de recilare bio mancare.carton.plastic.sticla etc as dori sa va intreb cum pot accesa bani europeni pt a face o stati de reciclare pe bani europeni nu dispun de suma de bani necesara pt infiintare

  Raspunde
 27. nazare

  Buna ziua am deschis o afacere (restaurant grecesc)cu bani proprii primul an nu prea a mers dar după ce am deschis in alta locație merge binișor dar sint in chirie si as dori sa cumpăr spațiul si sa-l reutilizaz cum as putea face?ce fonduri as putea obține?mulțumesc

  Raspunde
 28. Nitu Florentina

  Buna ziua. Am calificarea de cofetar si as dori sa stiu daca se pot accesa fonduri europene pentru deschiderea unui laborator propriu de cofetarie in mediul urban. va multumesc

  Raspunde
 29. Ionica Ciprian

  Buna ziua. Doresc sa deschid un market sub franciza unui mare retail, as putea accesa fonduri europene pentru asa ceva. Precizez ca nu am spatiu as dori sa inchiriez si as vrea sa deschid in oras, sau daca nu, in zona rurala.

  Raspunde
 30. Anonim

  As dorii sa ma indrumati daca si cum s-ar putea deschide o firma unui tanar de 25 de ani cu fonduri nerambursabile,ptr.a plasa personal calificat ingrijiri batrani si transport persoane,in afara tariiMultumesc.

  Raspunde
 31. GAINA IONEL MADALIN

  Buna ziua. Sunt inca elev la liceu si as dori sa stiu daca pot sa accesez fondurile europene pentu a deschide o cafenea-bar. As dori care sunt conditiile si in ce constau. Va multumesc anticipat.

  Raspunde
 32. lavinia

  buna,as avea o intrebare,am 23 de ani si doresc sa pun pe picioare o afacere,mai exact as vrea sa fac o pizzerie care sa aiba ca baza livrarile la domiciliu in weekend ,specific ca as vrea sa pun pe picioare aceasta afacere in mediul rural,as avea vreo sansa sa primesc fonudri europene pt asta,si pe cine as putea coontacta sa ma ajute la intocmirea dosarului pentru a iesi tot ok,multumesc anticipat astept raspunsul dumneavoastra

  Raspunde
 33. Costin

  Va salut. As dori sa stiu daca mi se poate acorda imprumutul UE , as dori sa deschid un magazin ,sau un salon de coafor. Astept un raspuns daca se poate. Va multumesc.

  Raspunde
 34. Andreea

  Buna ziua. As fi interesata pentru deschiderea unui plafar, la aproximativ 10 km de Bucuresti. Am varsta de 20 ani, studenta si as dori sa stiu daca sunt eligibila pentru acest ajutor. Multumesc

  Raspunde
 35. Bivolaru Maria

  Vă rog frumos să imi spuneți dacă se pot primi fonduri europene nerambursabile pentru deschiderea unei farmacii intr-un sat(comună).
  Vă mulțumesc mult.
  Maria Bivolaru

  Raspunde
 36. gheorghe 21

  Detin un tren in zona rulara de munte si asi dori sa costruisce o pensiuene
  de ce este nevoie?
  pot sa costruisc?
  terenul nu este intins?
  imi ar accepta fonduri UE.
  imi trebuie un Plan de contractie facut de
  un arhitect?

  Iti trebuie sa ai tu bani ca sa incep?
  va mutumesc…

  Raspunde
 37. Hustea

  Bună ziua. As dori sa ma informez cum as putea obține fonduri europene pentru a deschide un atelier de croitorie menționez ca sunt studenta care sunt condițiile și de ce fel de acte am nevoie unde anume sau cui trebuie sa ma adresez vă mulțumesc aștept răspuns

  Raspunde
 38. Clenciu Andreea Daiana

  Bună ziua! Mă puteți ajuta cu câteva răspunsuri și soluții? Aș dori să înființez un after school în Târgu Jiu, județul Gorj. Am 27 de ani, sunt angajată a unei instituții de stat. M-ar interesa ce termeni și condiții trebuie să îndeplinesc pentru a putea înființa acest after school. Pe fonduri europene ce soluții aș avea? Vă mulțumesc!

  Raspunde
 39. Constantin Stinga

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca se pot acorda fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta o afacere la nivel de pensiune. Am inceput o constructie pe litoralul romanesc, si din motive financiare, momentan lucrarile sint oprite. Constructia este ridicata, dar mai trebuie acoperita si inchisa. Intentionez ca de la inceput sa montez atat panouri solare cat si panouri fotovoltaice, eventual instalarea unei eoliene. Atat panourle fotovoltaice, cat si eoliena vor fi conectate direct la reteaua distribuitorului de energie electrica. Constructia are 9 camere+bucatarie comuna+living mare comun. Fiecare camera va fi dotata cu wc+dus, balcon, aer conditionat, si frigider.. Terasa fata/spate+foisor cu gratar.
  Deasemenea ma intereseaza daca in calcul intra si ce am investit pana acum.
  As dori un raspuns pe adresa de mail.
  Va multumesc

  Raspunde
 40. Daniel

  Buna !
  Doresc sa deschid o sala de fitness/gym , am incaperea special amenajata(constructiv) pentru asa destinatie, de care categorie de fonduri europene as putea profita pentru a importa utilajul sportiv .
  Mersi mult.

  Raspunde
 41. Dorina Catichi

  Buna ziua ,as dori o informatie cu privire la punerea pe picioare a unei mici brutarii ,am societatea deschisa intreprindere individuala si am nevoie de o finanare pentru a deschide o microlinie de panificatie..Daca puteti sa-mi dati mai multe informatii …Va multumesc

  Raspunde
 42. ismail cetin

  pentru o societate recilatoare de deseuri plastice,carton+hartie etc.nou infiintata,cu autorizatie de la mediu cu tot,inclusiv cu contracte incheiate cu societati comerciale pentru ridicarea deseurilor,pot lua fonduri europene?imi trebuie pentru a cumpara niste hale si o masina(o duba carosata cu prelata).

  Raspunde
 43. vasile

  Buna ziua
  am 43 ani si vreau sa deschid un centru de colectare si procesare a legumelor si fructelor.
  Intrebare mea este in ce conditii primesc finantarea nerambursabila?
  PENTRU PERSOANA FIZICA SAU SRL?

  Raspunde
 44. Ion Liliana

  Buna ziua!
  Va rog sa-mi spuneti daca as putea accesa fonduri europene nerambursabile, pentru deschiderea unei brutarii, in mediul rural.Am spatiu disponibil, si as vrea sa incep o mica afacere pentru copii, si sa le asigur un loc de munca stabil si siguranta zilei de maine. Va multumesc.

  Raspunde
 45. sonia

  buna ziua, ma numesc sonia am 23 de ani si detin o afare cu produse romanesti afumaturi, produse diverse, salamuri , branzeturi…in italia si as dori sa stiu daca pot accesa la fondurile europene pentru a mai deschide ceva aici. as dori sa deschid fornetti pentru ca aici nu se gasesc pe plan comercial si ar fi o afacere de mare succes. va multumesc

  Raspunde
 46. Saioc Gabriela

  Buna ziua, as dori sa stiu daca se pot acorda fonduri europene nerambursabile pentru deschiderea unui Salon de infrumusetare? Nu detin si nu am detinut niciodata o firma.
  Va multumesc

  Raspunde
 47. laura peppel

  buna ziua,

  sunt asociata firma de constructii nou infiintata, specializata pe renovari imobile/cladiri cu rezonanta istorica (monumente istorice) . Exista posibilitatea accesarii unui fond nerambursabil pentru achizitionarea de utilaje necesare desfasurarii unei activitati cat mai optime? Multuimesc

  Raspunde
 48. apetri monica

  buna ziua asi dori sa deschid o cofetarie pe PFA in mediul rural am calificare in domeniul cofetar-patiser mentionez ca nu am avut pana acum nici o afacere si asi vrea sa ma integrez in aceasta breasla ce pasi trebuie sa urmez ,daca se poate prin fonduri europene?multumesc

  Raspunde
 49. dan

  Pentru Apetri Monica: Puteti accesa fonduri europene pentru afacerea dumneavoastra.
  Pentru aceazsta trebuie sa accesati pagina AFIR si de acolo sa descarcati ghidul solicitantului pentru masura 6 ( din care alegeti submasura investiii neagricole- parca 6.2.)

  Raspunde
 50. Cosmin

  Buna seara, as vrea sa deschid in Brașov un local de gaming cu anumite competiții, e un lucru de viitor in țara noastră mu prea exista așa ceva si nu găsesc un lucru negativ in asta, as putea primi fonduri europene pt așa ceva ?

  Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...