Amantă întreţinută din fondurile campaniei electorale pentru Casa Albă

0

Fost candidat democrat pentru Casa Albă, John Edwards este acuzat de justiţia americană că a utilizat fonduri ale campaniei electorale pentru a întreţine o amantă, informează AFP.

Un mare juriu federal din Raleigh /Carolina de Nord/ l-a inculpat pe Edwards cu şase capete de acuzare, între care complot, fraude financiare şi declaraţii false pentru că a utilizat fonduri ale campaniei cu scopul de a acoperi o relaţie extraconjugală.

Acuzaţiile – formulate după doi ani de anchetă – menţionează suma de aproape un milion de dolari, proveniţi de la doi donatori bogaţi, pe care Edwards i-ar fi folosit în 2008, în timpul campaniei prezidenţiale, pentru a-şi caza amanta, Rielle Hunter, membră a echipei sale de campanie, cu care a avut şi un copil.

Fostul senator de Carolina de Nord – ex-colistier al candidatului democrat la Casa Albă John Kerry în 2004, iar apoi el însuşi candidat la investitura democrată în 2008 – avea de toate.

Fiu al unui muncitor textilist, primul membru al familiei sale care a intrat la universitate, devenit un avocat bogat specialist în reclamaţii care implicau responsabilitatea civilă împotriva întreprinderilor BTP, medicilor sau laboratoarelor farmaceutice, el şi-a făcut din combaterea sărăciei una din temele centrale ale campaniilor sale.

Până în 2007, Edwards făcea impresia unui tată de familie fericit şi ambiţios, soţ al unei avocate foarte populare, Elizabeth Edwards, cu care are patru copii, unul dintre ei pierzându-şi viaţa într-un accident rutier.

În cursul candidaturii sale la investitura democrată pentru alegerile prezidenţiale din 2008, el s-a clasat al treilea, după Barack Obama şi Hillary Clinton.

Soţia lui, care lupta împotriva unui cancer recurent, s-a implicat total în campania soţului ei, suscitând admiraţia americanilor. Ea a decedat în decembrie 2010, la câteva luni după ce se despărţise de soţul ei, despre care aflase că are o legătură amoroasă şi un copil în afara căsătoriei.

John Edwards a anunţat că părăseşte viaţa politică în momentul în care s-a declanşat scandalul.

Potrivit documentelor justiţiei, marele juriu l-a inculpat pe Edwards pentru că a ‘utilizat în mod fraudulos contribuţii financiare cu scopul de a plăti cheltuielile medicale, cazarea şi voiajul’ unei persoane ‘cu care avea o relaţie extraconjugală, concretizată printr-o sarcină’.

Deşi şi-a recunoscut legătura în august 2008, el nu a admis naşterea copilului – în prezent în vârstă de doi ani – decât în ianuarie 2010.

Dacă va fi recunoscut culpabil, John Edwards riscă să fie condamnat la câte cinci ani închisoare pentru fiecare din cele şase capete de acuzare, precum şi să fie radiat din barou.

Avocatul lui, Greg Craig, un consilier juridic celebru care a lucrat scurt timp şi la Casa Albă la începutul administraţiei Obama, a indicat vineri că clientul său va pleda ‘nevinovat’. ‘El va declara instanţei că este inocent de ceea ce este acuzat, nu a încălcat legea şi se va apăra viguros’, a afirmat avocatul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.