Hieroglifele roşii – un nou secret al Marii Piramide din Egipt

Hieroglifele roşii – un nou secret al Marii Piramide din Egipt

– Hieroglifele scrise in vopsea rosie pe podea, intr-o camera ascunsa in Marea Piramida a Egiptului, sunt semne numerice care inseamna 100, 20 si 1

Hieroglifele misterioase scrise cu vopsea rosie pe podeaua unei camere secrete din Marea Piramida din Giza a Egiptului sunt doar numere, potrivit unui analize matematice a inscriptiei vechi de 4500 de ani.

Aratate lumii luna trecuta, cand un prim raport al unei expeditii robotice, a fost publicat in Annales du Service Des Antiquities de l’Egypte (ASAE), imaginile au scos la iveala caracteristici care nu au putut fi vazut de ochiul uman de la constructia monumentului. Cercetatorii au fost intrigati de trei figuri de un ocru rosu, pictate pe podea intr-o camera secreta la capatul unui tunel adanc in interiorul piramidei.

„Sunt atat de multe intrebari fara raspuns pe care le ridica aceste imagini” a spus Rob Richardson, inginerul care a proiectat robotul la Universitatea din Leeds, catre Discovery News.

Luca Miatello, un cercetator independent care s-a specializat in matematica antica egipteana, crede ca are niste raspunsuri. „Sunt semne numerice hieratice. Se citesc de la dreapta la stanga, insemnand 100, 20, 1. Constructorii au inregistrat in mod simplu lungimea axului: 121 coti” a spus Miatello pentru Discovery News.

Citeste si:  Moneda europeană a depăşit pragul de 4,5 lei/euro

Cotul regal, unitatea de masura antica din Egipt folosita la constructia piramidelor, era intre 52.3 si 52.5 cm in lungime, si era divizat in 7 palme cu 4 caractere (4 degete) fiecare, ajungand la o masura de 28 de parti.

Potrivit lui Miatello, care a scris despre tiparul numeric al piramidelor in jurnalul Ankh, si mai recent in Jurnalul de Arheologie PalArch al Egiptului, multiplii de 7,9 si 11 apar frecvent in proiectia Marei Piramide.

Costruita pentru faraonul Keops, cunoscut si sub numele de Khufu, Marea Piramida este cea mai mare dintr-o familie de trei piramide pe platoul Giza, la periferia orasului Cairo si au fost multe zvonuri cum ca ar ascunde pasaje secrete care duc spre camere secrete. Arheologii au fost derutati mult timp cu privire la rolul indeplinit de patru coloane inguste adanci din interiorul piramidei, de cand au fost descoperite in 1872.

Doua axuri, se extind din partea de sus, sau „Camera Regelui” si ies spre un spatiu deschis.
Dar doua dintre ele care sunt mai joase, una in partea sudica si una in partea nordica in asa numita „Camera a Reginei” dispar in structura, intensificand misterul piramidei.

Citeste si:  DESCOPERIRE IMPORTANTĂ de gaze naturale în Marea Neagră

Robotii au explorat anterior si au trimis inapoi imagini si poze ale acestor axuri (coloane) de 8 cm2, indicand ca ambele coloane sunt blocate de o usa de piatra. Aceste usi sunt aproximativ echidistante (63,6 metri ) de „Camera Reginei”.

Noul robot, numit Djedi, a inaintat in monument mai mult decat oricine vreodata. Proiectul, condus de Zahi Hawass, Ministrul de Stat pentru Afaceri cu Antichitati al Egiptului, a inceput cu explorarea axului sudic a Camerei Reginei.

Robotul a putut sa urce pe peretii axului in timp ce avea o camera de filmat curbata, indeajuns de mica ca sa incapa printr-o crapatura mica intr-o usa de piatra de la capatul tunelului. Acest fapt a dat cercetatorilor o vedere clara in camera de dincolo de pereti. In acel moment micro camera a trimis inapoi imagini cu insemnari vechi de 4500 de ani.

„Podeaua camerei avea o linie de zidarie de un ocru rosu paralela axului chiar din spatele primului bloc de piatra spre al doilea bloc de piatra”, au scris Hawass si colegii lui in ASAE.

Citeste si:  Astronomii au descoperit un nou tip de planetă, compusă din apă

„Este de asemenea un semn negru unde linia rosie se intalneste cu al doilea bloc de piatra. In dreapta, si la aproximativ 45 de grade de linia rosie sunt trei figuri de culoarea ocru-rosu„, au adaugat ei. Potrivit lui Miatello, insemnarile si figurile au fost facute de muncitori in timpul constructiei piramidei.

„Reguli matematice stricte au fost respectate in proiectarea tunelurilor acestei piramide” a spus Miatello.

Hawass si colegii lui au fost de acord ca insemnele sunt semne de zidarie sau caractere hieratice.

Potrivit lui James P.Allen, un profesor de egiptologie si sef de catedra la Egiptologie si Studii antice vest-asiatice la Universitatea Brown, figurile pot intr-adevar sa arate numerele indicate de Miatello.

„Semnele nu sunt usor de citit, dar interpretarea Dr. Miatello este plauzibila”, a spus Allen, autorul cartii ” Textele egiptene antice ale piramidelor, scrieri din lumea antica” si un expert renumit al hieroglifelor.

Cercetatorii proiectului Djedi spera sa obtina o analiza suplimentară a insemnelor ocru-rosii in august, cand robotul, echipat cu o camera de o rezolutie mai mare se va intoarce la piramida pentru cercetari amanuntite.

1,273 total views, 0 views today

Citeste si:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...