Misterioasa potecă a celor „12 Apostoli” din Munţii Călimani

– Poteca tematică 12 Apostoli din Parcul Naţional Călimani a fost selectată printre cele mai frumoase 7 astfel de poteci din România. Aceasta va fi inclusă într-o broşură de prezentare a celor mai bune astfel de poteci din România şi va fi promovată la Târgul de Turism al României 2011, ediţia de toamnă, ce se va desfăşura în Bucureşti în perioada 03-06 noiembrie.

 

De-a lungul celor 11 km ale traseului tematic 12 Apostoli, pe turişti îi aşteaptă o excursie fascinantă prin păduri de molid şi păşuni subalpine, către una din cele mai frumoase destinaţii din Parcul Naţional Călimani, Rezervaţia 12 Apostoli. Rezervatia adaposteste mai multe figuri zoomorfe si antropomorfe, „sculptate” de intemperii in decursul vremurilor, constituite din fragmente de lava cimentata.

Grupul de stânci ce formează rezervaţia cuprinde mai multe „sculpturi” fantastice ce atrag numeroşi vizitatori, ca de exemplu figura unui moş cu barbă, spre nord, a unui bătrân spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteste silueta lui Nefertiti s.a. Printre acestea se remarca figura misterioasa a Mosului, ce prezinta trei fatete distincte, toate cu chip uman. Ineditul acestor stânci a provocat imaginaţia privitorilor, iar unii le-au asemănat cu megaliţii din Insula Paştelui. Cei 12 Apostoli, isi au originea in actiunea milenara de erodare a vantului si ploilor asupra rocilor vulcanice, neexcluzandu-se totusi nici varianta interventiei unor creatori stravechi de simboluri.

De sărbătoarea celor 12 Apostoli (29 iunie) localnicii urcă din zonele învecinate pentru a sărbători „Moşii din Călimani” cu originea în străvechiul cult dacic al soarelui, bradului şi focului având ca temă principală cultul moşilor şi strămoşilor.

Celor care doresc sa vada cu propriii lor ochi “tarimul gigantilor” le propunem o vizita la aceasta rezervatie, avind ca punct de plecare Vatra Dornei, de unde pina la Gura Haitii mai sunt 28 de kilometri. Din Gura Haitii, se poate ajunge la Rezervatia 12 Apostoli prin Poiana Negri, pe la manastirea Apa Rece.

Calimanii, munti ce-si deapana legendele din perioade dacice si de pe vremea lui Pintea Haiducu, sunt cei mai masivi munti vulcanici din Romania.

Parcul National Calimani a fost constituit in anul 2000 cu o suprafata de peste 24 mii de hectare. Pe traseul tematic, se pot admira privelisti panoramice ale Muntilor Calimani, insiruite de-a lungul marginii celei mai mari caldere vulcanice din Europa.

 

Promovarea celor mai frumoase poteci din România

Nu mai puţin de 20 de astfel de poteci s-au înscris din toate colţurile ţării, unele mai frumoase şi mai interesante ca altele. În cadrul procesului de evaluare au fost avute în vedere 14 criterii, printre care grafica panourilor, lizibilitatea şi uşurinţa  de înţelegere a textului, precum şi gama de servicii ecoturistice din zonă, implicarea comunităţii locale sau promovarea potecii pe plan local.

Bogdan Papuc, de la Asociaţia de Ecoturism din România (AER), a declarat: „În ultimii ani au apărut numeroase poteci tematice în ariile naturale protejate, însă de cele mai multe ori ele sunt promovate doar pe plan local sau regional. Astfel, scopul proiectului este să realizăm o promovare unitară la nivel naţional a celor mai frumoase poteci şi să le transmitem potenţialilor turişti că acestea reprezintă o modalitate inedită de descoperire a valorilor unei zone protejate.”

Celalalte poteci tematice selectate sunt din: Parcul Naţional Retezat, Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, Parcul Naţional Defileul Jiului, Geoparcul Dinozaurilor – Ţara Haţegului, Rezervaţia Naturală Râpa Roşie (Sebeş) şi Rezervaţia Naturală Piatra Şoimilor (Băile Tuşnad).

Aceste activităţi fac parte din cadrul proiectului „Potecile tematice: un instrument pentru natură”, finanţat de MOL România şi Fundaţia Pentru Parteneriat şi este implementat de Asociaţia de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Propark – Fundaţia pentru arii protejate, în perioada aprilie-octombrie 2011.

Potecile tematice fac parte din aşa-numita infrastructură de interpretare şi, de cele mai multe ori, apar sub forma unor panouri informative ce sunt instalate de-a lungul unei poteci de vizitare sau drumeţie. Panourile au o grafică placută şi abordează anumite subiecte ce sunt prezentate într-o manieră ce stârneşte interesul vizitatorilor.

Loading...
Citește și
5 Comentarii
 1. Runcan Vasile spune

  E foarte frumos locul merita vazut si chiar daca o sa il vizitati mai des o sa fie la fel ca si cum la-ti vizita pentru prima data, pacat ca nu a fost declarat parc national inca din timpul comunismului…….

 2. PHISICIANU spune

  avem poteci mai frumoase ca in alte tzari dar ne lipsesc panourile, indicatoarele si promovarile.

  s-ar scoate bani frumosi daca pe parcursul potecilor ar fi plantate popasuri cabane terase de o bere de o panoramare etc asa cum gasesti in West la tot pasul desi nu au atata verdeata si salbatic superb ca la noi!

  oamenii ar plati mai mult daca ar avea certitudinea ca daca intra pe drumul ala ajung undeva la altceva decat precum azi la o cabana parasita sau resturi de la altele anume arse…

 3. viorel spune

  Intr-adevar foarte frumoase locurile si datorita celor de la Parcul National Calimani si de la Salvamont sunt cat de cat intretinute traseele…cat despre terase nu cred ca ar fi o idee tocmai buna. Cei de la Parc asigura printre altele cai si ghid turistic,celor interesati de turism ecvestru,chiar si echipament de campare la traseele mai lungi de o zi.
  Bineinteles trebuie sa recunoastem ca locurile nu sunt apreciate la adevarata valoare a lor. Eu unul am fost la 12Apostoli de vreo cateva ori anul asta…si niciodata nu e la fel,totdeauna exista ceva care sa ma impresioneze

 4. andreea spune

  peste doua saptamani urmeaza sa ma duc acolo. din ce am auzit si vazut e superba… spun mai multe du[pa ce revin din excursie

 5. lucian spune

  Intr-adevar „FRUMOASE” locuri ! Un traseu „nemaipomenit” printre versantii proaspat defrisati. UN ADEVARAT MACEL IN SANUL NATURII. Un loc unde poti asculta „melodiosul” sunet al drujbelor in timpul deplasarii pe traseu. Se mai poate spune ceva la adresa „AUTORITATILOR”?

 6. Andrei M. spune

  PHISICIANU vorbesti prostii!! prostii foarte mari! Natura nu se impaca cu banul omule…te-ai intrebat de ce in alte tari pe care le lauzi tu asa de mult ecosistemele sunt distruse? sa nu mai vorbim de fauna …Nu trebuie promovat nimic… vezi cazul Yosemite…turismul distruge intr-un mod mai lent dar sigur, natura. Turismul este o industrie si atat. Ar trebui sa ne orientam spre alte resurse financiare si sa lasam natura asa cum este ea…o populare accentuata o distruge… si tu ai nesimtirea sa vorbesti de terase si alte acareturi in natura, pe munte , in parcuri nationale? nu ti-e rusine? Te crezi cumva la mare? Elvetienii se chinuiesc de ani buni sa repopuleze anumite zone cu animale salbatice si nu reusesc…ultimul lup din Slovacia a fost impuscat in 1911.. vrei sa continui? Sa nu mai vorbesc de mizeriile de oameni care merg cu atv uri si alte mecanizate pe munte si mai au pretentia de iubitori de natura.. cata ipocrizie ..chiar si ciclismul montan afecteaza uneori iremediabil solul implicit flora …muntele nu este pentru orisicine, este doar pentru cei care il respecta, primadata respecti natura, si abia dupa iti satisfaci placerile…nu uita ca esti un musafir acolo nu o gazda!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.