EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

ŞTIAŢI CĂ… cel mai scump ziar din lume se numeşte „Zimbrulu şi Vulturulu” şi a apărut prima dată la Iaşi?

0

– Zimbrul şi Vulturul ( Zimbrulu şi Vulturulu) a fost un ziar apărut în secolul XIX în Moldova. A fost scos la Iaşi, iar un exemplar al acestui ziar a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume. Valoarea exemplarului gazetei este dată de faptul că a fost francată cu opt mărci poştale „Cap de bour” de 5 parale, din a doua emisiune din 1858. În Moldova, Zimbrulu si Vulturulu era cunoscut ca ziar unionist, alături de revista „Steaua Dunării”, condusă de Mihail Kogălniceanu, iar valoarea unui abonament anual era de trei galbeni.

 

“Zimbrulu si Vulturulu” este cel mai scump ziar din lume, lucru atestat si de Cartea Recordurilor. Acesta a aparut pentru prima data in luna noiembrie a anului 1858, fiind tiparit la Iasi. La acea vreme, expedierea prin posta a unui exemplar de ziar costa 5 parale, iar coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul exemplar dintr-un teanc de ziare expediat la Galaţi. Pentru că pachetul respectiv cântarea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt marci postale “Cap de bour” de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda «PORTO GAZETEI», pe hârtie azurată, obliterate cu ştampila rotundă IASSY MOLDOVA.

Destinatia sa era orasul Galati, unde a fost cumparat de un librar, colectionar de timbre, dar dupa aceea urmele proprietarilor sai s-au pierdut. A reaparut abia in 1969, când proprietarul de atunci al ziarului, l-a prezentat, alături de colecţia sa de timbre, la o expoziţie mondială organizată la Sofia şi a câştigat marele premiu.

Pana in decembrie 2006, ziarul s-a aflat ani buni in colectia Tomasini, fiind depus intr-o banca din Elvetia, alaturi de multe alte marci postale romanesti de mare valoare pentru patrimoniul nostru.

In urma unei licitatii organizate de Casa Feldman la Geneva, ziarul a ajuns in posesia lui Joseph Hackmey, un colectionar de origine israeliana (dar care si-a stabilit resedinta la Londra, in fostul palat al printesei Diana, pe aceeasi strada cu Ambasada Romaniei din Marea Britanie). El a platit un pret de 700.000 euro, care cu taxe si comisioanele aferente a ajuns in final la 830.000 de euro.

Este cea mai mare raritate a filateliei romanesti si din pacate Guvernul roman nu a facut vreun efort sa-l aduca inapoi in patrimoniul nostru, desi a avut ocazia la acea licitatie – spune Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane. Joseph Hackmey s-a bucurat ca l-a cumparat atat de ieftin, participa cu el la expozitii unde aduna premii, iar valoarea reala a exemplarului este de 3 milioane de euro. Este o sansa cu care te intalnesti o data la 30-40 de ani, atunci cand moare proprietarul”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.