Evaziunea fiscală şi falsurile din piaţa băuturilor alcoolice prejudiciază anual statul cu 400 de milioane de euro

 Fenomenul evaziunii fiscale şi falsurile din piaţa băuturilor alcoolice prejudiciază, anual, bugetul de stat cu peste 400 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor mai multor patronate din domeniu.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe – AGROSTAR, Organizaţia Patronală a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice – GARANT, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă – ONIV şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli – FNPAR au organizat, merţi, o conferinţăde presă referitoare la subiectul evaziunii fiscale din sectorul băuturilor alcoolice.

„Foarte mulţi şmecheri cu firme înregistrate în Panama sau în Insulele Antile ajung să comercializeze sticla de vodcă cu 6 lei în hipermarketuri, în condiţiile în care în România doar acciza legală la acest tip de băutură alcoolică este de 6 lei.

Ca atare, băuturile produse în mod legal ajung să fie mult mai scumpe decât cele ale firmelor offshore, ceea ce duce la o scădere dramatică a cifrei de afaceri obţinute de companiile româneşti serioase. Concret, numai pe parcursul anului trecut industria băuturilor alcoolice a pierdut peste 7.000 de locuri de muncă”, a declarat Romeo Dascălu, preşedintele GARANT.

Acesta a ţinut, totodată, să atragă atenţia asupra faptului că industria de profil se confruntă cu o problemă majoră, care a devenit tot mai pregnantă în ultimii ani. „Dacă până acum era vorba de băieţii deştepţi din energie, acum avem de-a face cu băieţii deştepţi din domeniul alcoolului. Aceştia nu acţionează doar în sectorul băuturilor spirtoase şi al vinului, ci şi în cel al aşa-zisei beri plate. În realitate, companiile conduse de aceşti băieţii deştepţi aduc pe piaţă tot felul de matrafox-uri, care nenorocesc atât industria românească de profil, cât şi sănătatea celor care le consumă”, a mai spus Romeo Dascălu.

Preşedintele GARANT a acuzat, totodată, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), dar şi alte autorităţi ale statului de complicitate la fenomenul evaziunii fiscale.

„Este vorba în mod clar de o protecţie atât politică, cât şi din partea instituţiilor statului. Aici aş vrea să includ Agenţia Naţională a Vămilor, Garda Financiară, administraţiile financiare din Ploieşti, Buzău şi din alte judeţe alte ţării, care au închis ochii la nenumărate acţiuni ilegale. Un exemplu în acest sens ar fi cel al unei firme înregistrate în Panama, care a obţinut într-o lună şi jumătate 38 de milioane de banderole necesare îmbutelierii sticlelor, în condiţiile în care în mod legal nu se pot obţine mai mult de câteva sute de mii.

După ce a reuşit să comercializeze cele 38 de milioane de sticle şi a fraudat bugetul de stat cu 22 de milioane de euro prin neplata accizelor, firma a intrat în insolvenţă. Din câte am înţeles, ANAF se străduieşte la ora actuală să recupereze numai 2,5 milioane de lei, din cele 250 milioane lei la cît se ridică prejudiciul produs de această firmă la bugetul de stat – lucru care dovedeşte clar că este vorba de complicitate din partea instituţiilor statului la fenomenul evaziunii fiscale”, a încheiat Romeo Dascălu.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.