Cum poluează producţia de vin? Cantităţi uriaşe de sulfat ajung în ape şi în plante

– In sezonul de crestere, viticultorii folosesc tractoare sau avioane pentru a stropi podgoriile cu particule de sulf, care se transforma imediat in sulfat si se raspandeste prin intermediul apei in mediul inconjurator, provocand dezechilibre grave ale eco-sistemului,  relateaza Discovery News

 

In fiecare an din aprilie si pana in octombrie , viticultorii din California de Nord isi stropesc podgoriile cu chimicale bazate pe sulf pentru a impiedica sa creasca mucegaiul pudra.

Si in timp ce sulful este extraordinar de bun la combaterea mucegaiului, este posibil sa raneasca ecosistemul din zonele invecinate, conform unui studiu recent.

A fost primul studiu in care s-a urmarit modul in care utilizarea sulfului la podgorii afecteaza mediul inconjurator. Descoperirile sugereaza ca viticultorii care sunt preocupati si de protejarea naturii (nu doar la profit), ar trebui sa se gandeasca la alternative in privinta combaterii ciupercilor.

Eve Lyn Hinckley, un bio-geo-chimist al ecosistemelor la Universitatea din Colorado, spune ca „Viticultorii incearca sa faca aceasta activitate foarte bine, insa exista un lucru la care nu am dat prea multa atentie, si anume faptul ca este responsabilitatea industriei sa stie care sunt consecintele folosirii sulfului”.

Citeste si:  Blaga - reales preşedintele PDL; Băsescu îşi declară dimineaţa dragostea, iar seara spune adio

Oamenii de stiinta au stiut de mult ca toti compusii care contin sulf pot afecta mediul inconjurator. Multe dintre aceste cunostinte vin de la cercetarea ploii acide, care contine bioxid de sulf produs de arderea combustibililor fosili.

Ploaia acida a fost legata de disparitiei anumitor plante, specii de pesti si insecte. In ciuda tuturor acestor dovezi, Hinckley spune ca extrem de putina atentie se acorda utilizarii sulfului in agricultura, unde are o varietate de intrebuintari – de la combaterea ciupercilor si pana la a face solul mai acid pentru anumite culturi.

Hinckley si colega sa Pamela Matson au ales sa studieze utilizarea sulfului la podgorii in mare parte datorita faptului ca viticultorii din multe locuri folosesc o cantitate destul de mare de sulf.

In timpul sezonului secetos din aprilie si pana in octombrie, care in acelasi timp este si sezonul de crestere, viticultorii folosesc tractoare sau avioane sa stropeasca culturile lor cu particule de sulf in cea mai elementara forma. Sulful sfarseste prin a acoperi plantele si solul.

Pentru a incepe studiul lor, cercetatoarele au luat mostre de sol inainte, dupa stropire si la un interval de o saptamana sau doua dupa ce au fost stropite podgoriile. Analizele lor publicate in revista „Procedurile Academiei Nationale de Stiinta”, au aratat ca pe acel sol, sulful elementar s-a transformat aproape imediat in sulfat, care este foarte usor raspandit de apa.

Citeste si:  Ambasadorul Ungariei se declară împotriva proiectului Roşia Montană

Apoi, au urmarit urma lasata de sulfat timp de trei ani masurand concentratiile sale din plante, din sol si din apa care s-a scurs de la podgorii. S-au uitat atat la apa de irigatii folosita in timpul sezonului de crestere, dar si la apa de la furtuni din timpul sezonului inactiv.

Rezultatele au aratat ca valoarea cantitatii de sulfat care s-a scurs de la podgorii este aproape egala cu cea a sulfului aplicat pe campuri. Si in timp ce marea parte a sulfului a fost aplicat in timpul sezonului de crestere, marea parte a sa a fost luat de ploile din sezonul latent.

Oamenii de stiinta presupun ca sulfatul din podgoriile din Napa pot ajunge in raurile din aval, mlastini si in zonele umede de-a lungul intregului bazin al raului Napa si in golful San Francisco. O alta grija ar fi aceea ca sulfatul poate schimba forme benigne de mercur in unele care sunt extrem de toxice atat pentru pesti cat si pentru oameni.

Citeste si:  Cererile pentru acordarea ajutorului în agricultura ecologică se depun până la 31 august 2010

Pentru bautorii de vin nu putem sa le spunem care este impactul sticlei de Cabernet asupra eco-sistemului. Sulful este aprobat pentru utilizare ca un fungicid de podgorii ecologice, asa ca o marca nu va poate spune daca si cat sulf a fost folosit pentru strugurii din care este facut vinul pe care il serviti.

Deocamdata, poate cel mai bun lucru pe care un cunoscator de vinuri il poate face este sa vorbeasca cu administratorii podgoriile de unde cumpara vinul, despre impactul sulfului asupra mediului inconjurator.

„Sa incerci sa oferi cuiva o directie aici este extrem de dificil, deoarece nu este nici o cale pentru consumatori sa isi dea seama daca vinul a fost facut intr-o maniera durabila, care ia in calcul si protejarea mediului” spune Waterhouse. „Ar fi nemaipomenit daca ar exista un sistem de etichetare care ar putea sa ghideze consumatorii, dar nu exista asa ceva”.

727 total views, 0 views today

Citeste si:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...