STUDIU: De ce oamenii cu prea multă încredere în forţele proprii au succes?

1 9

– Un nou studiu explică de ce oamenii tind să fie creaturi prea încrezătoare, de la calitatea abilităţii cuiva de a conduce o maşină şi până la a fi capabil să anticipeze piaţa bursieră, prezintă Discovery News.

Potrivit studiului prea multă încredere în propriile forţe poate reprezenta, adeseori, o strategie bună pentru indivizi, în special în situaţiile care sunt pline de neprevăzut. Mesajul fundamental este acela că se merită să lupţi, să îţi asumi riscuri, chiar dacă oponentul tău este mai puternic decât tine, deoarece nu se ştie niciodată. Iar acest îndemn nu se referă la faptul că trebuie să pretinzi că eşti altcineva sau să joci la cacealma. Dacă tu crezi cu adevărat că eşti mai puternic sau mai deştept decât în realitate, atunci această credinţă neclintită poate face diferenţa.

Descoperirile oferă o nouă perspectivă a unei varietăţi de situaţii de-a lungul istoriei, de la crize financiare şi până la războaie.

În urma mai multor studii efectuate, cercetătorii au arătat că prea multă încredere şi siguranţă este întâlnită în toate domeniile. Într-un sondaj, 94% dintre profesorii de facultate au spus că metodele lor de predare sunt peste medie, imitând efectul Lake Wobegon al lui Garrison Keillor, în care „toate femeile sunt puternice, toţi bărbaţii sunt frumoşi şi toţi copii sunt peste medie”.

Într-un alt studiu, 70% dintre elevii de liceu au declarat că abilităţile lor de lider sunt mai mari decât în mod obişnuit. Alte studii au arătat că bărbaţii îşi supraevaluează de multe ori atractivitatea.

Desigur, o încredere excesivă în abilităţile proprii ne poate ajuta să ne cultivăm ambiţia şi să reuşim mai mult decât în mod normal. Pe de altă parte, prea multă siguranţă şi încredere în propriile forţe aduce şi riscuri. Implicarea într-o bătaie cu o persoană mult mai puternică sau tranzacţionarea pe o piaţă imprevizibilă poate duce la dezastru.

O faimoasă teorie economică susţine că nimeni nu s-ar duce la război dacă toată lumea ar avea convingeri exacte, corecte şi precise cu privire la cine va căştiga această luptă. Deoarece războaiele costă bani şi vieţi, ar fi mult mai eficient ca inevitabilul pierzător să cedeze teritoriul dorit şi să meargă mai departe. Aşadar, ce îl motivează pe oponentul mai slab să se implice într-o luptă?

Pentru a înţelege ce influenţă are un nivel de ridicat de siguranţă asupra societăţii umane, James Fowler, un sociolog de la Universitatea din California Davis şi colegul să Dominic Johnson de la Universitatea din Edinburgh au creat un model simplu.

Au început cu un concept în care o resursă oarecare era valoroasă pentru doi indivizi în aceeaşi măsură. Fiecare persoană în parte trebuia să decidă dacă va revendica sau nu acea resursă.
Dacă nici o persoană nu revendica resursa sau doar unul dintre cei doi indivizi o solicita, atunci răspunsul era simplu. Dar dacă ambii ar încerca să ia premiul, un conflict ar lua naştere, iar acest lucru ar costa pe toată lumea.
Persoana mai capabilă ar câştiga conflictul. Însă ambii indivizi erau supuşi unui anumit nivel de incertitudine faţă de cât de capabilă e cealaltă persoană cu adevărat.

Folosind „matematici elaborate”, Fowler a spus că cel mai adesea în acest model de analiză o încredere mai mare în propriile forţe a condus la victorie, iar acest lucru a fost dovedit şi când conflictul implica trei sau chiar patru adversari.

Studiul sugerează că ar fi de ajutor dacă ar fi puse la dispoziţie mai multe informaţii şi s-ar reduce necunoscutele din ecuaţia situaţiei, deoarece cu cât exista mai multă incertitudine despre forţa celuilalt, cu atât un individ este mai încredinţat că este mai capabil şi mai puternic decât în realitate.

Un cercetător evoluţionist de la Universitatea Harvard, pe nume David Rand, a spus că devine mai avantajos să ai încredere şi o siguranţă mai mare cu cât premiul e mai mare.

Descoperirile studiului pot ajuta la explicarea comportamentului ce pare ilogic, precum tranzacţiile pe piaţa bursieră ce par făcute aiurea sau dorinţa conducătorilor din ţările inferioare de a intra în război. Totodată ar explica şi de ce uneori astfel de comportamente au de câştigat.

Citește și
1 Comentariu
  1. Alex spune

    The Secret! 😉

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata