Comisiile juridice au decis că Sabina Funar are mandat de şase ani la Curtea de Conturi

0 7

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au admis, marţi, cu unanimitate de voturi sesizarea consilierului Curţii de Conturi, Sabina Funar, care reclamase că mandatul său de şase ani pentru care a fost aleasă la această instituţie a fost scurtat, printr-o rectificare ilegală, la trei ani.

Decizia Comisiilor juridice cu privire la sesizare va fi înaintată Birourilor permanente ale Parlamentului care urmează să decidă dacă va fi votată în plen, potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda.

Soluţionarea contestaţiei Sabinei Funar se află pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului.

Buda a explicat că cele două comisii au admis această contestaţie deoarece Birourile permanente ale Parlamentului au adoptat o modificare ilegală la o hotărâre a plenului reunit al Parlamentului.

„Am luat în dezbatere o adresă din partea Birourilor permanente reunite prin care ni se cerea să ne pronunţăm cu privire la mandatul care încetează în aceste zile, şi anume dacă discutăm de mandatul domnului Popeangă sau al doamnei Sabina Funar în condiţiile în care în hotărârea iniţială a Parlamentului mandatul domnului Popeangă era de trei ani de zile, iar al doamnei Sabina Funar era de şase ani.

Ca urmare a acestei hotărâri a survenit o rectificare dată de către Birourile permanente reunite fără să mai treacă prin plenul reunit al celor două camere în care se inversau duratele celor două mandate. O hotărâre a plenului reunit al celor două Camere nu poate să fie modificată printr-o hotărâre a Birourilor permanente, fie ele chiar şi reunite. S-a admis contestaţia doamnei Funar, pentru că nu se putea rectifica o hotărâre a Parlamentului, printr-o hotărâre a Birourilor permanente reunite. Prin urmare, acea modificare este lipsită de eficacitate juridică”, a subliniat Buda.

De la şedinţa comisiilor juridice reunite au absentat parlamentarii Opoziţiei.

Preşedintele Comisiei de specialitate din Senat, Toni Greblă, s-a prezentat la această şedinţă doar să precizeze că există lipsă de cvorum la forul pe care îl conduce.

După acest moment el a părăsit sala, iar parlamentarii şi-au continuat lucrările admiţând contestaţia Sabinei Funar. Practic, această contestaţie a fost adoptată numai cu voturile senatorilor şi deputaţilor puterii.

Pe 14 octombrie 2008 plenul reunit al parlamentului a votat componenţa Curţii de Conturi, Sabina Funar, susţinută de fiind numită consilier de conturi pentru un mandat de şase ani. Însă, într-un document din 2009, Funar apare ca având un mandat de trei ani. Rocada a fost făcută cu Petre Popeangă, care a fost susţinut tot de PRM.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata