Catastrofa pe care UDMR a pregătit-o României: ştergerea documentelor istorice

În timp ce opinia publică era bombardată cu ştiri despre arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu și a lui Liviu Luca, la Camera Deputaţilor, UDMR a avut grijă să-şi pregătească terenul pentru susţinerea propriilor interese, astfel fiind aprobată la foc automat o lege controversată care va aduce deservicii imense românilor și României.

Pe 8 noiembrie, la Camera Deputaților, cu Roberta Anastase la timona ședinței, mașinăria de vot a PDL și UDMR a aprobat, în ciuda protestelor PSD și PNL, proiectul Legii Arhivelor Naţionale, iniţiat de UDMR.

Conform acestui proiect, la propunerea UDMR, documentele din Arhivele Naţionale vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României. Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi „pentru”, 117 voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.

Trebuie spus că proiectul de act normativ care modifică Legea arhivelor zăcea de multă vreme pe lista legilor care trebuiau să intre la dezbatere și la vot în Camera Deputaților. A intrat de mai multe ori în dezbaterea Camerei Deputaţilor, dar a fost retrimis de fiecare dată la Comisia de Cultură pentru a fi rediscutat. Comisia de Cultură din Cameră, condusă de pedelista Raluca Țurcan, este practic autoarea modificării din Legea Arhivelor care le dă ocazia cultelor să-şi primească înapoi documente de importanţă deosebită, relata Cotidianul într-un articol publicat pe 9 noiembrie 2011.

Pe lângă reglementările privind falimentul sau desfiinţarea unor creatori de arhive, dar şi autorizarea unor deţinători de arhive privaţi, în proiectul de lege adoptat s-a strecurat şi modificarea vizând retrocedarea în natură a documentelor care au aparţinut odată cultelor.

De unde vine acest interes al UDMR pentru retro­cedarea documentelor către cultele bisericeşti? Un motiv ar fi acela că, printre aceste documente, se numără şi registrele de stare civilă din bisericile din Ardeal, unde au fost consemnate de-a lungul timpului persoanele nou născute, persoanele decedate etc, aceste documente atestând existenţa continuă a românilor în această zonă a ţării. Odată dispersate aceste documente (ceea ce va face mult mai uşoară pierderea lor fizică), dispare şi una dintre cele mai puternice dovezi privind românismul din acest teritoriu.

Acest proiect de modificare a Legii arhivelor a stârnit indignarea arhiviştilor și a istoricilor.

Istoricul Zoe Petre susținea în urmă cu ceva vreme că retrocedarea arhivelor este „o barbarie fără seamă, o crimă”, și că „nicăieri în lume nu se întâmplă acest lucru, în toate ţările civilizate există arhive centralizate”. Zoe Petre le cerea atunci parlamentarilor Opoziției, dar și celor de la Putere să se trezească în plen „şi să nu voteze această proiect legislativ, deoarece Arhivele Naţionale sunt o instituţie a statului modern român, iar ele nu pot fi devalizate.”

Istoricul Adrian Cioroianu a tras un alt important semnal de alarmă legat de acest proiect de lege de modificare a Legii arhivelor în sensul dorit de UDMR. Fostul ministru de Externe e convins că această propunere legislativă reprezintă încă un pas spre obţinearea autonomiei mult dorite de către reprezentanţii politici ai maghiarilor din România.

„În măsura în care cultele îşi doresc această arhivă, este dreptul lor să o ceară, dar acest lucru implică alţi factori: să aibă unde să o depoziteze, să aibă oameni care să se ocupe de ea, etc. Acest demers va afecta profund studirea istoriei. Propunerea legislativă fiind iniţiată de parlamentarii UDMR, acest proiect pare să reprezinte intresele stricte ale comunităţii maghiare sau a unor reprezentanţi ai lor„, susține Adrian Cioroianu.

Bogdan-Florin Popovici, preşedintele Federaţiei Arhiviştilor din România, a atras atenţia că „funcţia instituţională a cultelor religioase nu este aceea de a păstra, de arhivare, ci una religioasă”.

Suntem de acord ca documentele să fie restituite în copii, acordându-se acces proprietarilor de drept cu prioritate faţă de alte categorii care au acces la arhive. Dar să le retrocedezi fizic creează o mare ameninţare ca acestea să dispară. Intraţi în orice anticariat şi veţi găsi o dovadă că exercitarea unui control asupra documentelor retrocedate va fi o sarcină foarte dificilă”, a spus el.

 

Iată de ce aceasta lege care permite retrocedarea documentelor din Arhivele Naţionale contravine intereselor întregului popor român:

 • se restituie in natura bunuri arhivistice care au o valoare patrimoniala deosebita si al caror risc de deteriorare este crescut
 • o astfel de decizie „ar conduce la scoaterea respectivelor bunuri arhivistice de sub regimul juridic stabilit de Legea 16/1996 si la trecerea lor sub un alt regim juridic, neclar, intrucat situatia arhivelor private nu este reglementata inca in Romania”
 • arhivele, in calitate de depozitar al memoriei nationale, au rolul de a asigura conditiile propice conservarii si pastrarii documentelor
 • exista o mare varietate de spete rezultate in urma aplicarii Decretului nr. 472/1971 privind Fondul Arhivistic National. Aceasta varietate de cazuri nu poate fi pur si simplu tratata generic, ca avand caracter „abuziv” (după cum susţine UDMR – n.r.), si nu poate fi rezolvata decat printr-o analiza, de la caz la caz, intr-un cadru legislativ nuantat
 • Fondul Arhivistic National este un important tezaur scris, care face parte din patrimoniul cultural-national al unui popor, o sursa istorica de importanta deosebita
 • documentele care fac parte din fondul arhivistic national au o valoare istorica si, drept urmare, protectia acestora trebuie asigurata in mod unitar si continuu, indiferent de domeniul la care se refera aceste documente sau de interesul pe care il reprezinta la un moment dat

Eu cred ca nu isi dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregatesc Romaniei. Daca legea este adoptata, aceasta inseamna stergerea memoriei, odata ce arhivele dispar din centru, din Arhivele Nationale (…) Daca le-as propune in SUA sa intoarca arhivele de la Arhivele Nationale Centrale din Washington DC la diferitii emitenti din SUA, eu cred ca ar spune ca este un act de tradare nationala, de destramare a unitatii Statelor Unite”, a declarat renumitul istoric Dinu C. Giurescu.

Citește și
14 Comentarii
 1. dp spune

  Daca interesul este in informatia continuta in documente, atunci inainte de „retrocedare” administratorii Arhivei Nationale sa scaneze documentul.

  In ziua de azi se poate scana cu rezolutie mare orice. Dupa scanare se pune o patalama „cf cu originalul” si asta este.

  Nu inteleg de se face atat tam-tam. Oricum la ritmul in care ne reproducem azi vom disparea in curand 🙂

 2. Cico spune

  Puneti-le naibii pe internet si la naibii cu mascaricii astia de la UDMR!

 3. gicu spune

  Iar se pregateste ceva pentru noi, se pare ca mascarada cu SOV nu mai tine ati luat-o pe aceasta cu UDMR-ul dar nici asta nu va mai tine, probabil va mai muri si o vedeta sa aveti despre ce sa scrieti si sa canalizati atentia opiniei publice in alta parte decat unde ar trebui sa fim atenti.
  Chiar asa in era digitala nu are statul niste scanere sa stocheze aceasta informatie foarte valoroasa in forma digitala.
  Lasati manipularea…

 4. adim spune

  incredibil, tara cedata cm cu cm. INCREDIBIL. trebuie generata o reactie a societatii civile. dc acest lucru e adevarat, in seara aceasta am luat o decizie.

 5. Shogun spune

  Alooooo! S-au inventat scanerele! Va e greu sa le scanați?

 6. Catherine spune

  Am cateva nelamuriri, intre care:
  1. Care este legatura intre stirile de coruptie si activitatea Camerei Deputatilor?
  2. Proiectul de lege a fost retrimis la Comisie de mai multe ori si „zăcea de multă vreme pe lista legilor care trebuiau să intre la dezbatere și la vot în Camera Deputaților” – probabil nu cei de la UDMR decid cand intra un proiect de lege la dezbatere.
  3.”În măsura în care cultele îşi doresc această arhivă, este dreptul lor să o ceară,…” – sa ceara da, dar sa primeasca nu? Acum cateva luni era plina presa ca Arhiva Naţionala al României a respins o cerere pe baza ca nu este catalogizat total patrimoniul. – Atunci despre cate documente este vorba?
  4.”…printre aceste documente, se numără şi registrele de stare civilă din bisericile din Ardeal, unde au fost consemnate de-a lungul timpului persoanele nou născute, persoanele decedate etc, aceste documente atestând existenţa continuă a românilor în această zonă a ţării…” – probabil ca in registrul unei parohii reformate,etc nu figureaza numele bebelusului botezat dupa ritualii ortodoxe sau greco-catolice si invers. Atunci care este problema? Si care este problema cu bisericile din Ardeal? Numai ei au avut registre? In Moldova, Muntenia nu tineau evidente?
  5. „… este un important tezaur scris, care face parte din patrimoniul cultural-national al unui popor…” – arhivele de sute de ani al institutiilor si persoanelor fizice nemtesti, maghiari, etc din Ardeal si nu numai, fac parte din patrimoniul roman? Sau sunt proprietatea intelectuala al „intocmitorilor” si confiscate cu un decret – contestat intr-o oarecare masura si de istorici?
  6. „Dar să le retrocedezi fizic creează o mare ameninţare ca acestea să dispară” – probabil sunt specificari in lege referitor la pastrare, arhivare.

  7., 8, …

  Si un ultim cuvant din propria mea experienta: anul trecut in prima parte a lunii iulie am cerut o copie dupa un document din anii 1870 de la o parohie din Ardeal. Au trecut 5 de zile pana am primit raspuns ca cererea a fost trimisa catre Episcopie. Peste 15 zile de la Episcopie am primit informatia ca documentul nu mai este in administrarea lor, dar au transmis cererea mea catre Arhiva Nationala, comunicandu-mi si nr de inreg. cerere. In sfarsit pana in noiembrie 2011 nu am primit nici o fituica.
  Pentru asta in SUA „muncitorii” din Arhiva ar fi pierdut „fotoliul rosu”.

 7. bunul simt spune

  Felicitari pentru articol ! Probabil se va explica imposibilitatea scanarii prin…. insuficient personal bugetar ???

 8. Bibicu spune

  Crima ! Dar la ce sa te astepti de la institutii sau comisii pretins parlamentare, conduse d’alde Roberte sau Raluci, care, in loc sa vegheze la conservarea (daca nu si la imbogatirea) patrimoniului national, au ca principal obiectiv jaful tarii si al poporului din care provin, spre a capatui pleava societatii ridicata la rang de elita politica si a saraci marea masa muta ? Blestem si ura sa se abata asupra voastra si asupra urmasilor urmasilor vostri, din neam in neam, nemernicilor !
  „Sa nu dea Dumnezeu cel Sfant……”

 9. dragos spune

  Cum puteti sa fiti asa mascarici ? Cum puteti sa luati in deridere asa ceva ? Se vor sterge dovezi clare ale existentei romanilor in ardeal si marele PDL face deservicii Romaniei. Cica nu ne mai inmultim, sa le punem pe net. Frate v-ati tampit toti ??? Sunt documente originale care vor ajunge la ei. Pai poate nu te inmultesti tu, dar copiii nostri, nepotii, etc. Esti un indolent cand spui asta! Si ce sa pui pe net, conform cu originalu, crezi ca ii dai lu t*cto o copie dupa carnetu de note ??? Sunt documente istorice inconstientule!

 10. Attila spune

  Arhivele bisericilor maghiare si germane din Ardeal au fost ridicate de SECURITATE. Nu vi se pare firesc sa fie restituite proprietarilor de drept??
  Nici pe departe nu este vb despre „crima”, „tradare”, si/sau alte aiureli.
  TOT ce s-a furat – trebuie restituit, cu scuzele de rigoare.

 11. Imprecatorul spune

  Iata inca un motiv pentru care tradatorii din UDMR si ceilalti care au votat cu ei din PDL si alte partide trebuie impuscati.
  Sa speram ca va veni, cit de curind, o noua lovitura de stat („revolutie”), dar facuta in inters national, si vom scapa de toti tradatorii de neam si tara.

 12. Kanata spune

  Să vă scriu una : în timpul evenimentelor din decembrie 1989 cunoscute drept revoluție, dar fiind de fapt și drept o lovitură de stat a evreimii internaționale care și-a plasat la vârf evreii din România, au fost interceptate convorbiri ale unor cetățeni străini (unul era la Praga) care discutau despre incendierea Fundației Carol (așa este cunoscută de către unguri) căreia i se spunea Biblioteca Universitară din București. Interlocutorii vorbeau de 2-3 profesori de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj care vor transporta 2 doze de napalm în București unde vor fi preluate de alte persoane și folosite la incendierea respectivei arhive. Într-adevăr, focul a cuprins pe 22 decembrie 1989 subsolul clădirii. Acolo se aflau documente vechi, incunabule, hârtiile lui Imre Nagy, etc. Ungurii doreau distrugerea documentelor vechi referitoare la prezența românilor în Ardeal. Sper ca cineva a fost destul de isteț să reușească a salva acele vechi documente și doar să fi lăsat impresia „prietenilor” de la vest că ele au fost arse. Dacă ați cunoaște detalii ale istoriei românilor din Ardeal sub ocupația maghiară, v-ați cutremura. S-au comportat cu românii mai rău decît oamenii peșterilor din epoca de piatră. Ceea ce-i mai dureros este că ardelenii români sunt mai mult prounguri decât proromâni. Ei nu au înțeles că NICIODATĂ nu le-a fost și nu le va fi bine cu ungurul și că tot cu fratele său românul din Moldova, Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Basarabia își va găsi românitatea și traiul tradițional. Ungur = năpastă pentru români !

 13. geo spune

  incet dar sigur cu ajutorul tziganilor ne lucreaza bozgorii pe la spate asa cum au facut-o intodeauna!

 14. andrei spune

  terminaţi cu prostiile despre scanare. În instanţele de judecată un document scanat nu e valabil, se cere ORIGINALUL. Miza este RETROCEDAREA a mii de bunuri, de la imobile, clădiri, păduri, până la cărţi rare de valoare inestimabilă – vezi cazul lui CODEX AUREUS de la biblioteca Bathyaneum din Alba Iulia. Nu mai bateţi câmpii cu scanarea. Să vezi acum retrocedări sinistre!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata