Doi din trei britanici nu cunosc nici măcar un singur cuvânt într-o limbă străină

0
Două treimi dintre britanici nu cunosc nici măcar un singur cuvânt într-o limbă străină, iar o cincime dintre ei nu sunt siguri ce înseamnă ‘bonjour’, transmite vineri Daily Mail, citând un sondaj realizat de site-ul de călătorii Hotels.com pe un eşantion de 2.000 de persoane.

În total, 64% dintre cei chestionaţi nu au putut spune un cuvânt într-o altă limbă în afară de engleză, în timp ce numai o treime – 34% – au declarat că sunt dispuşi să facă un efort şi să vorbească într-o limbă străină în timp ce sunt în vacanţă. Totodată, 63% dintre britanici au recunoscut că habar nu au cum s-ar traduce în engleză cuvântul olandez ‘goedemorgen’, bună dimineaţa, în ciuda similitudinilor izbitoare cu limba engleză – ‘good morning’.

Tinerii s-au dovedit cel mai puţin dispuşi să facă un efort de învăţare, aproape jumătate (47%) dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani recunoscând că nu au vorbit niciodată într-o limbă străină, deşi o învăţaseră la şcoală.

Totuşi, 45% dintre britanicii de peste 55 de ani au declarat că le place să vorbească în limba ţării pe care o vizitează.

Potrivit programei şcolare, tinerii britanici sunt obligaţi să studieze o limbă străină, franceza, germana şi spaniola fiind introduse ca materie de curs pentru elevii care au împlinit vârsta de 14 ani. Şi totuşi, dintre cei intervievaţi, doar unul din zece s-a declarat capabil să susţină o conversaţie într-una din aceste limbi. Dintre aceştia, un sfert puteau exprima doar idei simple, 21% cunoşteau doar termenii de ‘bună’ şi ‘la revedere’, iar unul din 50 susţinea că este capabil să înţeleagă tot ceea ce i se spune într-o altă limbă, dar nu-şi găseşte cuvintele pentru a şi răspunde.

Frazele pe care s-au chinuit totuşi să le înveţe au revelat întrucâtva priorităţile britanicilor. Aproape jumătate – 43% – ştiau să spună în spaniolă ‘una cerveza, por favor’, adică ‘o bere, vă rog’.

Printre motivele invocate de britanici pentru a justifica necunoaşterea unei limbi străine s-au numărat dorinţa de a nu fi deranjaţi, teama de a nu se face de râs şi prezumţia că gazdele sunt în stare să le vorbească în engleză

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.