Proiectul prin care vânătoarea este permisă în Delta Dunării, reîntors la comisii, la solicitarea PDL

0 12

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, marţi, retrimiterea la comisia de specialitate a proiectul de lege care prevede reluarea vânătorii pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, la solicitarea PDL.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat retrimiterea actului normativ la comisia de administraţie invocând divergenţele care există în ceea ce priveşte modul în care este reglementat pescuitul.
Termenul stabilit pentru întocmirea unui nou raport de către comisia de administraţie în cazul acestui proiect de lege a fost stabilit pentru începutul noii sesiuni parlamentare.

Pe 15 decembrie Camera Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul de lege de aprobare a OUG 127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei „Delta Dunării’, deşi Opoziţia a solicitat retrimiterea actului normativ la comisiile de specialitate.

Actul normativ a fost modificat în comisii, prin introducerea posibilităţii vânătorii în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

„Valorificarea resurselor naturale din domeniul public de interes naţional prin activităţi economice tradiţionale – păşunat, cultivarea terenurilor ieşite temporar de sub ape, albinărit, recoltarea florei şi a faunei naturale terestre şi acvatice – practicarea serviciilor de turism şi agrement, a pescuitului recreativ-sportiv şi a vânătorii raţional reglementată, realizarea de servicii de transport pe canale navigabile, cu excepţia Dunării şi a braţelor sale, desfăşurate pe teritoriul rezervaţiei, precum şi desfăşurarea unor lucrări pentru întreţinerea digurilor şi a canalelor existente se efectuează pe baza actelor de reglementare a activităţilor respective, eliberate de Administraţia Rezervaţiei, stabilite prin regulamentul rezervaţiei”, se arată în amendamentul iniţiat de deputatul PDL Vasile Gherasim şi adoptat la proiectul de lege.

Acest amendament a fost criticat de UDMR, dar şi de Opoziţie, care a solicitat retrimiterea proiectului la comisii.

„Amendament denotă inconsecvenţa celor care se pretind protectori ai naturii”, a spus liberalul Octavian Popa, care a cerut reîntoarcerea actului normativ la comisiile de administraţie şi de agricultură.
Solicitarea a fost susţinută şi de liberalul Horea Uioreanu.

„Amendamentul deschide vânătoarea în Delta Dunării şi doreşte continuarea braconajului şi distrugerea florei şi a faunei”, a spus deputatul PNL.

Cererea Opoziţiei a fost respinsă, însă, de plen.

Pe de altă parte, deputatul UDMR Attila Korodi a arătat că nu este de acord cu amendamentul privind vânătoarea.

Şi deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ a susţinut că grupul său nu va vota proiectul în cazul în care nu este acceptat un amendament al minorităţilor.

În acest context, plenul Camerei a adoptat un amendament formulat de deputatul minorităţilor naţionale Miron Ignat care prevede că „persoanele fizice care domiciliază în Rezervaţia Delta Dunării au dreptul de a pescui cu unele proprii în baza unui permis obţinut conform legii fără plata vreunei taxe”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata