Ştiinţa are nevoie de un simbol universal

– ŞTIINŢA este atacată. În SUA şi pe întreg globul retorica despre evoluţie, celule stem, încălzire globală şi alte tehnologii controverste sau de ultimă oră, depăşesc cu mult dezacorduri legitime menite să conteste munca unor oameni de ştiinţă.

Mai puţin vizibilă este comunitatea celor care cred cu tărie în integritatea eforturilor, care apără nevoia pentru obiectivitate riguroasă în politică şi educaţie, şi care cred în nevoia unor limite jurisdicţionale clare între religie, ideologie şi ştiinţă.

Aceştia sunt pasionaţi de ştiinţă şi se consideră a fi persoane care împărtăşesc misiunea de apărare. Totuşi, duc lipsă de un semn al poziţiei lor, ceva care ar putea să unească eforturile lor. Pe scurt un simbol care să reprezinte ştiinţa, în acelaşi mod în care simbolul peştelui  creştin declară aderare la acea credinţă, folosit în întreaga lume.

Cercetătorii consideră că un simbol simplu, unificat ar avea multe utilizări. Acesta ar putea fi afişat pentru a reprezenta o poziţie: opoziţia faţă de politicizarea ştiinţei în guvern, susţinerea creşterii bugetului acordat cercetării, sau îngrijorare faţă de încălzirea globală sau extincţia unor specii. Ar putea fi afişat de către un astronom sau geolog sau sociolog sau profesor, ca un simbol al legăturii lor cu ştiinţa. Acest simbol ar putea fi lipit pe maşini, aşezat pe pagini de Internet şi în spaţiile publice.

Din punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă, acest simbol ar trebui să fie simplu şi versatil, uşor de recunoscut şi să cuprindă toate domeniile ştiinţei. De asemenea, ar trebui să fie uşor de modificat, poate pentru a identifica un domeniu, să fie în măsură să găzduiască în interiorul acestuia o spirală dublă, sau un atom, sau cuvântul NASA.

Acest simbol unificator este ceea ce propun unii oameni de ştiinţă. Se doreşte ca prin aceste propuneri, „ideile vor fi oferite şi dezbătute, şi că un simbol, acceptat de toţi, va prinde formă şi va fi adoptat de către toţi cei care apără ştiinţă ca un mod de a înţelege lumea”. (Sursa: NewScientist.com)

2,516 Cititori

  • Share on Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline