Leonard Orban: MCV la nivel european a devenit un instrument care uneori este folosit contra intereselor României

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat, marţi, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), care s-a dovedit „foarte util” în plan intern, a devenit, la nivel european, „un instrument care uneori este folosit contra intereselor statului român”.

„Sunt foarte multe evaluări în România cu privire la utilitatea sau nu a acestui mecanism. După părerea mea, mecanismul a fost foarte util şi este foarte util. Din păcate, la nivel european, putem să constatăm din ce în ce mai mult că acest Mecanism s-a transformat, din păcate, într-un instrument care uneori este folosit contra intereselor statului român. Şi este o chestiune pe care o regretăm puternic”, a spus Leonard Orban.

Ministrul Afacerilor Europene a arătat că România va continua să facă progrese astfel încât MCV să fie finalizat cât mai curând.

„Vom continua să facem progrese astfel încât să putem să finalizăm acest mecanism cât mai repede posibil sau să constatăm că acest mecanism va fi cumva transformat în ceva care să se aplice tuturor statelor membre pentru că ni se pare corect ca aceste reguli care ni se aplică nouă şi care sunt mult mai dure şi mult mai severe decât ceea ce prevede legislaţia comunitară, să se aplice la nivelul tuturor statelor membre.

Şi vom avea nişte evaluări foarte interesante.

De unde imaginea asta că România şi Bulgaria sunt cele mai corupte state din UE? Că au cele mai mari probleme? Probabil că dacă acest mecanism se va aplica egal la nivelul tuturor statelor membre vom avea nişte clasamente foarte interesante şi probabil că această imagine se va mai atenua”, a afirmat Orban.

Ministrul a adăugat că la nivelul monitorizării situaţiei în cazul luptei împotriva corupţiei va fi un mecanism care va fi implementat începând din 2013 la nivelul tuturor statelor membre.

„Sperăm ca şi la nivelul sistemului judiciar, sau al evaluării a ceea ce se întâmplă la nivelul sistemului judiciar din toate statele membre să existe un mecanism similar. Nu sunt lucruri complet noi, sunt lucruri care sunt în derulare şi sperăm să se generalizeze iar acest mecanism – care există în prezent doar pentru România şi Bulgaria iar pentru Croaţia nu va exista când va deveni al 28-lea stat membru UE – să se topească în două mecanisme cu caracter general aplicabile tuturor statelor membre”, a susţinut Orban.

Ministrul Afacerilor Europene a participat, marţi, alături de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, la conferinţa susţinută de ambasadorul Regatului Danemarcei, Michael Sternberg, şi şeful Reprezentanţei CE în România, Niculae Idu, cu prilejul lansării preşedinţiei daneze a Consiliului UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata